Objavljeno: 21.11.2013 17:00

Zbogom, Winamp (?)

Winamp je predvajalnik glasbe, ki nas na osebnih računalnikih spremlja že dolgih 16 let. Z nami je vse od časa MP3-jev, ki smo jih tedaj iz interneta prenašali s programom Napster. V dolgi zgodovini se je Winamp le malo spremenil, kar ga je na koncu tudi pokopalo. Njegov sedanji lastnik AOL je sporočil, da bo čez mesec dni Winamp ukinil in ga ne bo mogoče več prenesti z njihovih strani.

Leta 1997 sta Winamp napisala Justin Frankel in Dmitry Boldyrev, ki sta bila sošolca na Univerzi v Utahu. Ime, ki se je sprva zapisalo WinAMP, je pomenilo Advanced Multimedia Products, kar je namigovalo na MP3-je. Sprva je bil Winamp freeware, kmalu pa je postal shareware. Velika uspešnica je postala verzija 2.0 in njene naslednje podverzije, ki so svojim črnim ozadjem in zelenimi črkami postale kultne. Seveda pa je bil Winamp znan tudi po nešteto preoblekah, s katerimi si ga je bilo mogoče povsem prilagoditi.

Čeprav je leta 2002 izšel Winamp 3, ki je korenito spremenil pristop in na katerem stari dodatki niso delovali, je Winamp 2 ostal tisto pravo. Tako je proizvajalec posodabljal serijo 2.x vse do Winampa 5. Mimogrede, Winamp 4 ni nikoli obstajal.

Winamp 5 je bil začetek konca. AOL je sicer Winamp za 80 milijonov dolarjev odkupil že leta 1999, a je sprva vse skupaj po inerciji teklo še precej dobro, čeprav ni nikoli vedel, kaj točno bi z njim počel. Če vas to spominja na Ebayjev prevzem Skypa, se ne motite.

Winampova velika prednost je bila njegova nespremenljivost, a ga je sčasoma ta pokopala. Eno je imeti tradicionalen videz, drugo pa je pozabiti na razvoj celotne branže in izpustiti te priložnosti. Winamp se ni znal odzvati na nove načine predvajanja glasbe, torej YouTube in streaming. Ustvarjalci krivijo menedžment, slednji krivi uporabnike, ti pa konec koncev ne potrebujejo krivcev, ampak pač prestopijo h konkurenci. In tako je ugasnil Winamp.

Dodatek. Le dan po najavi Winampovega konca, so se pojavili indici, da bi bila smrt prerana. Na internet so pricurljale informacije, da se AOL resno pogovarja z Microsoftom o prodaji Winampa in Shoutcasta (storitev internetnega radia). Tudi slednjega naj bi nameravali upokojiti, a tega še niso naznanili. Informacij ne AOL ne Microsoft uradno ne komentirata, viri blizu podjetij pa pravijo, da so pogajanja že praktično končana, pogodba pa tik pred podpisom. Kakorkoli, uradno ni še nič.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji