Objavljeno: 13.11.2013 06:00

Skokovit porast novih storitev za spletno anonimnost

Prisluškovalna afera NSA Prism ima zanimive učinke na storitve in podjetja. Medtem ko se morajo Google, Facebook in podobni zagovarjati pred javnostjo, da za nekatere načine prisluškovanje niso vedeli, medtem ko so jih v drugo prisilile sodne odredbe FISA, nekatere druga podjetja in ponudniki storitev za zaščito zasebnosti kar cvetijo.

Pisali smo že, da se je število uporabnikov anonimnega iskalnika po spletu DuckDuckGo povečalo, a to je le vrh ledene gore. Naslednji primer je SpiderOak, ki se ukvarja s shranjevanjem podatkov. Podjetje nudi prostor za nalaganje podatkov, sodnim odredbam pa kljubuje z enostavno taktiko – vsi podatki se šifrirajo, ključ pa hranijo uporabniki sami in nikoli ne zapusti njihovega diska. Pred afero Prism so to oglaševali kot zaščito tudi v izrednih okoliščinah, sedaj pa to niso več izredne okoliščine, temveč vsakdan. SpiderOak želi izkoristiti nastali zagon in pripravlja še orodje za varni klepet (podobno kot ga ima Silent Circle) in Crypton, ki bo odprtokodni šifrirni modul, ki ga bodo v svoje programe lahko prenesli pisci. SpiderOak ima milijon uporabnikov in pet milijonov dolarjev prihodkov letno.

Naslednji v vrsti je Disconnect.me, ki razvija vtičnik za brskalnike, ki je še bolj celovit kakor AdBlock. Blokira povezovanje do več kot 2500 strani podjetij, ki se ukvarjajo s spletno analizo obiskovalcev. Kmalu po Prismu so izdali še Disconnect Search, ki omogoča iskanje po poljubnem spletnem iskalniku, a promet preusmeri prek omrežja Tor. Disconnect ima 1,5 milijona uporabnikov in 12 zaposlenih. Alternativa je že omenjeni DuckDuckGo, ki mu tudi raste število uporabnikov.

Potem je tu še DarkMail Alliance, o katerem smo že pisali, da želi zapolniti luknjo, ki jo je pustil ugasli Lavabit. Gre za varno in anonimno pošiljanje pošte prek interneta, storitev pa še ni nared. Islandci so medtem zbrali 100.000 dolarjev v skupinskem financiranje (crowd-funding) storitve Mailpile, ki bo na odprti kodi ponujala šifrirano e-pošto.

Vse to kaže na zanimiv spekter izdelkov, ki so obstajali že prej, a so šele s prisluškovalno afero dobili pravi zagon. Njihovi nameni so različni, kakor so različne tudi njihove zmožnosti. Blokiranje oglaševalcev (Disconnect.me) vas ne bo zaščitilo pred NSA, a bo poskrbelo, da ponudniki oglasov ne bodo mogli slediti vašemu brskanju po spletu. Brskanje po spletu prek Tora, ki je v porastu od Prisma, vas bo ob primerni uporabni naredila skorajda nedoločljive. Šifrirana elektronska pošta ima spet druge prednosti, kjer je bistvena zaščite podatkov in ne njihovo skrivanje. Videli pa bomo, ali bodo vse te storitve obdržale svoje uporabnike, ali pa gre zgolj za kratkotrajno paranojo.

  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji