Objavljeno: 1.11.2013 06:00

Prihaja anonimna e-pošta Dark Mail

Zaradi razkritij prisluškovanja NSA sta prenehali delovati dve storitvi, ki sta ponujali varen in anonimen elektronski predal za pošto: Lavabit in Silent Circle (slednji sicer še ponuja ostale storitve). Lavabit je ustanovitelj ugasnil, ker je FBI od njega zahteval šifrirni ključ, Silent Circle pa je svojo e-poštno storitev ukinil preventivno. Toda podjetji nista stali križem rok, marveč sta stopili skupaj in predstavili odgovor. Dark Mail Alliance bo še varnejša elektronska pošta.

Problem trenutne elektronske pošte je njen ustroj, saj večina ljudi uporablja spletno pošto (Yahoo Mail, Gmail, Hotmail itd.), kjer njihova sporočila sedijo na strežnikih nekje v oblaku. Tam so seveda na vpogled NSA in drugim obveščevalnim agencijam. Dark Mail Alliance bo zato deloval drugače.

Ključna ideja je šifriranje sporočila že pri pošiljatelju, tako da ga ne bi mogel prebrati niti prejemnik. Projekt je odprtokoden, arhitektura pa je javna, tako da ponudniki e-pošte ne bodo mogli razkriti ključev, četudi bi NSA to od njih zahtevala. Vsak uporabnik bi imel svoje zasebne ključe pri sebi, javni ključi bi bili shranjeni v javnem strežniku, medtem ko bi pošto prejemali iz oblaka.

Dark Mail bi zaščitil tudi prometne podatke (identiteta pošiljatelja, prejemnik, zadeva, čas). Slabost je, da bo deloval le med naslovi, ki ga podpirajo. Zato želijo pobudniki medse pritegniti velikane, kot so Google, Yahoo, Microsoft in Hushmail. To bo precej težko, saj ti zaslužijo precej denarja prav s personaliziranimi oglasi, ki jih prikazujejo glede na vsebino elektronske pošte (berejo jo algoritmi, ne ljudje), prav tako pa strojno prebiranje pošte pomaga odstranjevati spam. Pri Dark Mailu bi se morali temu odpovedati, ker nihče razen prejemnika ne bo mogel prebrati sporočila.

V naslednjih tednih naj bi izdali tudi dokument (white paper), ki bo definiral standard.

http://www.darkmail.info/

http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2013/10/30/lavabit-and-silent-circle-join-forces-to-make-all-email-surveillance-proof/

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji