Objavljeno: 12.8.2013 06:00

Zaradi Prisma vzklile nove zasebnostne storitve

Vohunska afera Prism se je izkazala kot odličen humus za cel kup novih storitev, ki izkoriščajo novo pridobljeno tankočutnost uporabnikov, ko gre za zasebnost. Dodatna voda na mlin popularnosti novih storitev je tudi ukinitev Lavabita in Silent Circla, ki sta donedavna ponujala varno e-pošto. To namreč pomeni dvoje – da sta na trgu dva konkurenta manj in da je zasebnost resnično pomembna. Vsule so se nove.

Prvi so že nekaj dni po Prismu precej pridobili pri iskalniku DuckDuckGo, razkriva njegov ustanovitelj Gabriel Weinberg. Takoj po 6. juniju, ko je izbruhnila afera Prism in je bila javnost še pod napačnim vtisom, da NSA lahko avtomatično dostopa do vseh strežnikov in pobira podatke z njih (resnica je malo bolj zapletena, kot bomo obširno pisali v naslednji številki Monitorja), se je skokovito povečala uporaba DuckDuckGoja. Gre namreč za iskalnik, ki ne pobira nobenih podatkov o svojih uporabnikih in jim ne sledi. Ne streže piškotkov, ne omogoča prijave, ne beleži IP-naslovov, ne omogoča prijave – nič. Vsakdo je tam anonimen, ker podatkov pač ni mogoče izročiti, če jih strani ne shranjuje, ves promet do končnih uporabnikov pa je šifriran.

DuckDuckGo je sicer precej nepoznana stran, saj je večina nepoučenih uporabnikov interneta ne pozna, pa tudi po obsegu je miniaturna. Trenutno streže okoli tri milijone iskalnim poizvedbam dnevno, kar je v primerjavi z Googlovimi 100 milijardami zanemarljivo. A trend je očiten. Prva špica je opazna januarja lani, ko je Google napovedal novo politiko zasebnosti, ki združuje podatke vseh svojih storitev v enotno bazo. Takrat je DuckDuckGo prvikrat presegel milijon poizvedb dnevno. Drugi skok pa se je zgodil prav 6. junija letos, ko je izbruhnil Prism. Tedaj se je število poizvedb povečalo za več kot 50 odstotkov na omenjen tri milijone dnevno.

Paranojo pa izkoriščajo tudi nova podjetja. Eden izmed štirih ustanoviteljev Pirate Bayja Peter Sunde je začel pripravljati novo platformo, ki bo omogočila komuniciranje med ljudmi, ki mu ne bo mogoče prisluškovati ali ga prestrezati. Heml.is (hemlis pomeni skrivnost v švedščini) bo aplikacija za iOS in Android za šifrirano pomenkovanje. Sunde je v enem samem dnevu zbral (crow-sourcing) več kot 100.000 dolarjev za to storitev, kar kaže na lakoto javnosti po večji zasebnosti.

Svoj lonček pristavlja tudi Kim Dotcom, ustanovitelj zloglasne in že zaprte strani Megaupload ter njene kvazinaslednice Mega. Povedal je, da bo v naslednjih štirih do šestih tednih zagnal storitev, ki bo nasledila umrla Lavabit in Silent Circle. To pravzaprav ni presenetljivo, saj ima Dotcom že od nekdaj nos za velike medijske zgodbe, Mega pa v bistvu ponuja prav zasebnost, saj gre za skladišče datotek (digital locker), kjer so vse datoteke šifrirane.  Zakaj ne bi izkoristili vala in tega razširili še na zasebnost? Tako v poldrugem mesecu sledi spletna stran za varno pošiljanje e-pošte, v treh mesecih namenska aplikacija, do konca leta pa še popolna šifrirana e-pošta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji