Objavljeno: 21.12.2013 12:00

Katastrofa v BlackBerryju

V kanadskem BlackBerryju bijejo plat zvona, saj je podjetje v zadnjih treh mesecih ustvarilo 4,4 milijarde dolarjev čiste izgube. Večji del je odpadel na odpis zaradi neprodanih zalog (1,3 milijarde) in odpisov vrednosti nepremičnin in investicij (2,7 milijarde), a niti izguba iz poslovanja v višini 354 milijonov dolarjev ni nizka. Wall Street je namreč pričakoval za polovico manjšo izgubo.

To kaže na nadaljevanja zatona nekdaj prve izbire med poslovnimi mobilnimi napravami. Prihodki od prodaje so se skrčili na vsega 1,2 milijarde dolarjev, medtem ko so bili še lani v tem obdobju kar dvakrat višji. Za primerjavo: prodali so vsega 1,1 milijona novih telefonov, medtem ko so leta 2010, ko so bili na vrhuncu, v enem četrtletju skoraj 15 milijonov. Glede na to, da je prodaja podjetja Fairfax Holdingu padla v vodo, morajo nujno nekaj storiti, da se obdržijo nad vodo.

In res bodo. Podjetje ima trenutno še dobre tri milijarde dolarjev likvidnih sredstev, kar je dovolj za prestrukturiranje. Preusmerili se bodo predvsem v prodajo storitve in pripadajoče programske opreme, medtem ko bodo pri proizvodnji pametnih telefonov tesno sodelovali s kitajskim Foxconnom, ki je poznan kot največji proizvajalec elektronike za Apple, Samsung in ostala podjetja. BlackBerry je podpisal petletno pogodbo o sodelovanju s Foxconnom, v okviru katere bodo razvili nove cenejše pametne telefone, ki jih bodo aktivno tržili v Aziji, začenši z Indonezijo. Trg tam še ni tako zasičen kot na Zahodu, kupna moč prebivalstva pa raste. Finančne podrobnosti pogodbe niso javne, je pa jasno, da bo BlackBerry Foxconnu plačal del za proizvodnjo, dobiček pa si bosta delila. V Kanadi pa se bo BlackBerry posvetil dizajnu dragih pametnih telefonov, storitvam in aplikacijam. Investitorji verjamejo, da bo to dovolj za preobrat, saj je delnica včeraj pridobila 15 odstotkov po najavi.

Upajmo, da bo BlackBerry resnično obstal. Podjetje je namreč dokaz, kako lahko v pičlih 15 letih podjetje pride od neznanke do največjega igralca na svojem področju (nekaj časa je bil BlackBerry zaradi šifriranja komunikacije praktično poslovni standard) in potem tudi do največjega bolnika. Da bi le preživel operacijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji