Objavljeno: 27.12.2013 06:00

Kdo bo novi Microsoftov šef?

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je konec avgusta presenetil z napovedjo, da se bo upokojil. Ne takoj in nemudoma, a v nekaj mesecih, zato so v Redmondu začeli iskati njegovega naslednika. Pol leta pozneje imamo štiri imena ljudi, ki bi ga lahko nasledili.

Menjava izvršnega direktorja v Microsoftu je precej redko dejanje, saj sta podjetje v dosedanji zgodovini vodila le Bill Gates (do leta 2000) in Steve Ballmer (2000-2014). Prvega mnogi štejejo kot vizionarja, medtem ko do Ballmerja zgodovinopisje ni prizanesljivo. Windows 8 in tablice Surface RT sta samo zadnja izdelka, ki se ne prodajata v skladu z željami, nekoliko starejši in bistveno večji polom pa je Vista, medtem ko Windows ME težko štejemo med njegove spodrsljaje, saj je izšel le nekaj mesecev po Ballmerjevem prevzemu krmila.

Kakorkoli, treba bo najti novega človeka. Iz Microsofta so sporočili, da so pregledali več kot sto kandidatov in se z nekaj desetimi tudi pogovorili, na koncu pa so seznam zožili na dvajset in na koncu na štiri osebe. Novi izvršni direktor bo svoj položaj zasedel prihodnje leto, izbira pa se med Alanom Mulallyjem, Stephenom Elopom, Satyo Nadello in Tonyjem Batesom.

Alan Mulally je po trenutnih stavnicah na prvem mestu, znan pa je kot človek, ki je v prejšnjem desetletju rešil Ford. Iz izgubarskega podjetja je napravil dobičkonosno znamko, medtem ko je General Motors končal precej bolj žalostno. Mulally in Ballmer sta dolgoletna prijatelja, zlobni jeziki pa pravijo, da je Ballmer pred letošnjo reorganizacijo klical prav Mulallyja za nasvet.

Stephen Elop je po mnenju mnogih finski trojanski konj, čeprav je v resnici Kanadčan. Seveda, vodil je Nokio in pripravil teren za Microsoftov prevzem telefonskega dela Nokie. Še pred tem je poskrbel, da je Nokia uspavala Symbian in priletela v Microsoftovo naročje z Windows Phone. Do leta 2010 je namreč delal v Microsoftu, sedaj pa se vrača nazaj. V Nokii ni žel rožnatih rezultatov, a dejstvo je, da je Nokia pešala že pred njegovim prihodom. Očitamo mu lahko le, da ni uspel preobrniti njen smeri.

Satya Nadella je že 20 let zaposlen v Microsoftu, pred tem je delal v Sunu, trenutno pa dela na področju oblačnega računalništva. Poskrbel je, da je ima Microsoftov oddelek za strežnike in orodja stabilen dobiček, sedaj pa se ukvarja z vpeljavo oblačnega računalništva v Microsoftove izdelke, kot so Bing, SkyDrive, Xbox Live in Skype. Med vsemi kandidati je najmanj znano ime, saj nima veliko stikov s strankami, ampak velja za tehnično izvrstno podkovanega strokovnjaka, ki si je v Microsoftu s svojimi uspehi in rezultati zgradil zavidanja vredno kariero.

Na koncu je tu še Tony Bates, ki ga je Microsoft uvozil z nakupom Skypa leta 2011. Pred tem je 14 let delal v Ciscu, tako da mu komunikacije niso tuje. V Ciscu je vodil 12500 zaposlenih, potem pa je leto dni vodil Skype. Njegove odlike so poleg tehničnega znanja dober občutek za vodenje, delo z ljudmi in strankami. Res pa je, da še ni bil izvršni direktor večjega podjetja.

Kako in kdaj bo Microsoft izbral, lahko le ugibamo. Presenečenja niso nikoli izključena, dejstvo pa je, da bo imel novi izvršni direktor precej težko nalogo, saj bo moral iz Windows 8.1 narediti nove XP-je, hkrati pa poskrbeti za pešajočo Nokio in Microsoftovo tablično okolje (Surface RT se prodaja mizerno).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji