Objavljeno: 20.12.2013

WebOS ni mrtev

Operacijski sistem za mobilne naprave WebOS je nastal kot rešilna bilka (takrat) še giganta Palm, ki se je soočal z drastično upadom priljubljenosti svojih dlančnikov. Njihov takratni operacijski sistem PalmOS je bil pač narejen za druge čase, špartanski, brez prave večopravilnosti. WebOS je bil popolno nasprotje in v marsičem v prednosti pred konkurenco.

Žal ga Palmu s svojimi napravami (Palm Pre) ni uspelo izkoristiti in podjetje je počasi »umrlo«, WebOS, kot zdravi del podjetja, pa so si podajala različna podjetja. Med njimi tudi HP, ki je z njim opremil nekaj tablic, ki so postale uspešne šele, ko so jih začeli prodajati zelo pod ceno.

Na koncu je WebOS pristal pri korejskem LG, ki je napovedal, da bo z njim opremil nove televizorje. Kot kaže, je ta trenutek končno tu, saj lahko na januarskem sejmu CES pričakujemo LGjeve televizorje, ki jih ne bo več poganjal sedanji LGjev OS (Netcast), ampak WebOS. Televizorji naj bi imeli dvojedrne ARM procesorje s frekvenco 2,2 GHz in 1,5 GB pomnilnika, WebOS pa naj bi uporabnikom ponudil pravo večopravilnost in »napreden uporabniški vmesnik«, karkoli že to je/bo.

LG upa, da bo nova programska oprema njihovih televizorjev kupce prepričala, da bodo raje uporabljali večpredstavnosten module njihovih televizorjev in manj tiste, ki so vgrajeni v zunanje dodatke (Apple TV, Chromecast, Roku…).

Naj omenimo, da je bil LG eden prvih proizvajalcev televizorjev, ki je za upravljanje le teh začel uporabljati daljince, ki so občutljivi na premikanje, tako kot krmilne palice za konzolo Wii. 

Zadnja inkarnacija WebOS - HPjeve tablice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji