Objavljeno: 20.12.2013 11:00

Tudi Tor ni vsemogočen

Za zagotavljanje anonimnosti v spletu je trenutno najboljša rešitev Tor, omrežje strežnikov, ki so med seboj povezani s šifrirano povezavo. Edward Snowden sicer pravi, da ima NSA možnost identificirati posameznike v tem omrežju, pa tudi sicer so organi pregona včasih presenetljivo učinkoviti na tem področju, toda načeloma velja, da je uporabnike, ki se skrivajo za Torom zelo težko izslediti. Razen, če so površni.

Na Harvardski univerzi je v začetku tedna nekdo povzročil kaos, ko je prek elektronske pošte opozoril, da je v dveh stavbah univerze nameščena bomba. Elektronska pošta je bila poslana prek »enkratnega« elektronskega predala Guerilla, pošiljatelj pa je za dostop do le tega uporabil omrežje Tor. In si domišljal, da je s tem varen. Na njegovo žalost so ga oblasti zelo hitro izsledile in to kar brez da bi razvozlali natančno pot njegovih podatkovnih paketov prek omrežja Tor.

V elektronskem sporočilu je pač zabeležena številka IP pošiljatelja, iz katere je jasno, da je pošiljatelj uporabil Tor. Policija je na prvo žogo le preverila, ali je tudi kateri izmed uporabnikov v lokalnem Harvarskem omrežju v tistem času Wifi uporabil omrežje Tor. In potrkala na vrata študenta Elda Kima, ki je dejanje takoj priznal…

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji