Objavljeno: 27.12.2013

Zvezno sodišče: zbiranje podatkov NSA je bilo zakonito

 

Zvezno sodišče v New Yorku je razsodilo, da je bilo zbiranje Nacionalne varnostne agencije (NSA) metapodatkov o telefonskih pogovorih v ZDA zakonito.  Po mnenju sodnika je šlo za medsebojno trenje dveh pravic – braniti narod pred zunanjim sovražnikom in obrambo civilnih svoboščin. S tem je sodišče zavrnilo tožbo ameriškega Združenja za civilne svoboščine, ki jo je to uperilo zoper NSA. Sodnik je razsodbo na 54 straneh med drugim utemeljil z besedami, da je res šlo za zbiranje podatkov o dobesedno vsakem klicu na ozemlju ZDA, pa tudi o tudi o tistih, ki so potekali preko meja, toda prav izvajanje takega programa je po njegovem mnenju omogočalo pravočasno identificiranje varnostnih dogodkov, ki jih drugače ne bi mogli zaznati, pri čemer je omenil odkrivanje omrežja teroristične organizacije Al Kajda.

Po njegovem mnenju tudi ni dokazov, da bi vlada pridobljene podatke na kakršenkoli način zlorabila, pač pa so bili posamezni primeri nepravilnosti bolj posledica človeških napak in kompleksnosti aplikacije za podporo zbiranju podatkov.

Podrobnosti o prisluškovanju NSA je spomladi javnosti razkril zdaj že nekdanji sodelavec agencije Edvard Snowden, ki trenutno na podlagi začasnega azila bova na ozemlju Ruske federacije. Snowdnova razkritja pa so – tako sodnik – spodbudila dobrodošlo javno razpravo o tej problematiki. Ob tem je še poudaril, da je bila naloga sodišča zgolj ugotavljati ali je bil program zbiranja informacij zakonito in po mnenju sodišča to ni sporno. O tem, ali kaže s programom nadaljevati tudi v prihodnje, pa bodo morali odločitev sprejeti v drugih dveh vejah oblasti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji