Objavljeno: 9.12.2000

Na obzorju novi ročni računalniki

Letošnji uspeh ročnih računalnikov je glavni razlog, da lahko v naslednjih mesecih pričakujemo pravo malo poplavo novih izdelkov. Zanimivo je predvsem to, da so za invazijo "kriva" predvsem tajvanska in korejska podjetja, ki bodo najbrž na tržišče poslala zanimive modele z zelo konkurenčnimi cenami.

Na nekaterih sejmih, kot so ameriški Comdex in regionalni azijski sejmi, je bilo tako mogoče videti kar nekaj zanimivih novosti, povezanih z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows CE in platformo PocketPC. Podjetje Mitac pripravlja nov ročni računalnik, ki bo na voljo v različicah z Windows CE in z operacijskim sistemom Linux. Na voljo bo s sivinskimi in barvnimi zasloni, imel bo predvajalnik zvoka MP3 in brezžični vmesnik Bluetooth. Različica z Linuxom naj bi bila po sedanjih ocenah cenovno zelo ugodna -- za kupce OEM (ki jih bodo dogradili in prodajali pod lastno tržno znamko) le okrog 130 dolarjev.

Še več novosti pripravljajo pri tajvanskem podjetju Palmax, kjer imajo v pripravi kar tri nove ročne računalnike PocketPC. Prva novost je model PD-131 z barvnim zaslonom z aktivno matriko in ločljivostjo 240 × 320 pik, na katerem lahko sliko nastavimo tako v navpični kakor v vodoravni smeri. Opremljen je s procesorjem NEC MIPS VR4121A s taktom 131 MHz, pomnilnik pa je 16 ali 32 MB. Pri računalniku, ki tehta 230 gramov, je posebnost zagotovo digitalni fotoaparat in kamera, ki ga vtaknemo v razširitveno režo Compact Flash, z njim pa zajemamo slike z ločljivostjo 640 × 480 pik ali videoposnetke s hitrostjo 5 slik na sekundo.

Druga novost je Palmax PD-600C, ki nekoliko debelejši od PD-131, a ima zato zmogljivejši procesor (Intel StrongArm s taktom 206 MHz), vmesnik USB namesto običajnega zaporednega vmesnika, modem hitrostjo 56 kb/s in razširitveno mesto za kartice PC Card, na katero lahko priključimo omrežne brezžične kartice, združljive s standardoma IEEE 802.11 in Bluetooth. Tretja Palmaxova novost je model PD-60M, ki je precej tanjši (debel le 12 mm) in lažji od prejšnjih modelov ter ima sivinski zaslon in razširitveno mesto za pomnilniške kartice Multimieda Card (MMC). Tako kakor model PD-600C ima manjši model vgrajen procesor Intel StrongArm ter 16 ali 32 MB pomnilnikom.

Precej zanimivega dogajanja je tudi pri Linuxu za ročne računalnike. Podjetje Acer pripravlja ročni računalnik SlimMate, ki bo zasnovan na procesorju Motorola DragonBall (enako kakor pri Palmu), imel bo velik zaslon z ločljivostjo 160 × 240 pik, podporo za pomnilniške kartice Sony Memory Stick, 16 MB pomnilnik in posebno različico Linuxa. Računalnik bo tehtal le 110 gramov in meril v višino 12 milimetrov, zato bo preprosto prenosljiv. Sprva bo v prodaji le v Aziji, pozneje pa pride menda tudi v Evropo. Linux podpirajo tudi pri Palmaxu, kjer so predstavili ročni računalnik z oznako PD-7M. Ta je izjemno tanek in lahek, premore sivinski zaslon, 16 MB pomnilnik, 8 MB ROM, modem s hitrostjo 56 kb/s, enoto za kartice MMC in niz programov. Med temi najdemo predvajalnik za posnetke MP3, spletni brskalnik in igre.V prodaji naj bi bil v začetku leta 2001.

Zanimiv je tudi podatek, da se proizvajalci za Windows CE in Linux odločajo tudi zato, ker ima vodilni na tem področju, družba Palm, do širitve licenc za PalmOS zelo restriktivno politiko. Tako se nedavno zavrnili prošnje kar lepega števila velikih tajvanskih družb (recimo družbe Mitac), ki so želele v svojih izdelkih uporabiti prav PalmOS. Palm se menda boji proizvajalcev OEM, kakršni so tajvanski, saj bi s tem lahko ogrozili prodajo svoje strojne opreme. Se vam morda sliši znano in diši po jabolkih?

http://www.mitac.com

http://www.palmaxtech.com

http://www.acer.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji