• Varnostna luknja tudi v Windows Media Player

    Zgodba o napakah in varnostnih luknjah v Microsoftovih programih očitno nima konca. Minuli mesec je pod drobnogled javnosti prišel nov Microsoftov program, predvajalnik večpredstavnih vsebin Windows Media Player, ki tako kakor nekateri drugi moduli ni odporen proti težavam s skripnimi jeziki. Zaradi teh je tako mogoče v izmenljivi ovitek (skin) programa skriti kodo, ki nato na ciljnem računalniku lahko povzroči precejšnjo škodo.

    Objavljeno: 3.12.2000
  • Windows "Whistler" že v razvojni različici

    Microsoft z zadnjimi novicami dokazuje, da v bodoče z razvojem novih različic operacijskih sistemov ne nameravajo toliko zavlačevati kakor v preteklosti. V začetku novembra so napovedali prvo preizkusno različico naslednje različice operacijskega sistema Windows z razvojnim imenom Whistler. K preizkušanju so sicer sprva povabili le ključne partnerji, stranke in več kakor 200.000 razvijalcev programske opreme, povezanih v MSDN (Microsoft Developers Network). Po besedah predstavnikov podjetja je namen prve razvojne različice predvsem pridobivanje povratnih informacij in preizkušanje združljivosti s strojno in programsko opremo.

    Objavljeno: 2.12.2000
  • Nemško združenje toži proizvajalce zapisovalnikov CD-R/CD-RW

    Nemško združenje za nadzor in zaščito avtorskih pravic je nedavno podalo tožbo proti družbi Hewlett Packard in drugim proizvajalcem zapisovalnikov CD-R/CD-RW, v kateri zahtevajo plačilo odškodnine zaradi uporabe teh naprav za (nelegalno) kopiranje avtorsko zaščitenih vsebin.

    Objavljeno: 2.12.2000
  • Duronov sistemski nabor zdaj tudi z grafičnim pospeševalnikom

    AMDjevi procesorji Duron so končno dobili sistemski nabor, ki vključuje tudi grafični pospeševalnik. Duron bo z novim naborom Via ProSavage KM133 tako laže tekmoval s kombinacijo Intel Celeron - Intel 815, ki ima podobne zmožnosti že nekaj časa.

    Objavljeno: 1.12.2000
  • 3D Studio Max četrte generacije

    Podjetje Discreet je napovedalo novo različico priljubljenega paketa za tridimenzionalno modeliranje in animacijo 3D Studio Max R4. Nova različica bo zasnovana na povsem novem razširljivem modelu inverzne kinematike (IK), ki bo omogočal precej preprostejšo animacijo likov, zlasti za pripravo sodobnih računalniških iger. Med novostmi so podpora za neposredno interaktivno spreminjanje kinematike, kotne deformacije, senčena "koža" v realnem času ter prilagodljive, volumetrično senčene kosti skeleta. Za bolj realističen videz likov bodo skrbela nova orodja za mehko gibanje in natančno določanje obnašanja predmeta na spremembe, recimo odboj od drugih predmetov.

    Objavljeno: 1.12.2000
  • Računalniki v avtomobilih

    Sodobni avtomobili poleg mehanskih delov vsebujejo vse več elektronike in računalniške tehnologije, zato postajajo zanimive platforme za številna računalniška podjetja. Po nekaterih analizah imajo današnji avtomobili sedemkrat več elektronike od lunarnega modula Apollo iz leta 1969, vsa elektronska oprema pa predstavlja že kar 13 % stroškov pri izdelavi vozil.

    Objavljeno: 29.11.2000
  • Groove za skupinsko delo

    Ray Ozzie, prvotni avtor znanega paketa Lotus Notes, je po treh letih zatišja znova v ospredju pozornosti. Ko je odšel iz družbe Lotus, je ustanovil podjetje Groove Networks, nedavno pa tudi prikazal prve rezultate dela. Izdelku je ime Groove, gre pa za programski paket, ki omogoča skupinsko delo v svetovnem spletu. Je več kakor le program, saj je obenem platforma in programski vmesnik za storitve in izdelke drugih razvijalcev.

    Objavljeno: 28.11.2000
  • Filmi na pomnilniških karticah Flash RAM?

    Strokovnjaki napovedujejo, da bomo v prihodnje filme kupovali kar na pomnilniških karticah Flash RAM. Japonski proizvajalec Hitachi razvija sistem, ki bo omogočal shranjevanje okrog minute dolgega videoposnetka v pomnilniku velikosti le 1 MB.

    Objavljeno: 28.11.2000
  • Razočaranje, imenovano Pentium 4

    Intel je 20. novembra končno splavil svoj najnovejši procesor -- Pentium 4. Za zamudo so bile krive težave z osnovnimi čipi i850, ki so jih sedaj uspešno rešili.

    Objavljeno: 28.11.2000
  • IBM ima zaslon z 9 milijoni pik

    IBM je oznanil, da bo prihodnje leto začel prodajati vrhunski grafični zaslon, ki ima kar 9 milijonov pik, kar je 12-krat več od današnjih najboljših zaslonov in kar 4,5-krat bolje od najboljše ločljivosti pri novem televizijskem standardu HDTV.

    Objavljeno: 27.11.2000
  • Nekoč podjetje S3, danes "Sonicblue"

    Podjetje S3, nekoč znani proizvajalec grafičnih procesorjev, ki je pred časom kupilo družbo Diamond Multimedia ter pozneje prodalo razvoj in proizvodnjo grafičnih procesorjev tajvanski družbi Via Technology, se je preimenovalo v Sonicblue. S tem želijo dokončno pretrgati s preteklostjo, vezano na grafične izdelke, ukvarjali pa se bodo v glavnem z omrežnim izdelki za rabo doma in potrošniško elektroniko (predvsem predvajalniki MP3).

    Objavljeno: 27.11.2000
  • Nothing Real Shake 2.3 tudi za Linux

    Programerske hiše se vse bolj pogosto odločajo za prenos programov v okolje Linux. Od nedavnega je za ta operacijski sistem na voljo tudi prvi profesionalni videourejevalnik Nothing Real Shake 2.3, ki bo sočasno izšel za sisteme Linux, Irix in Windows NT.

    Objavljeno: 26.11.2000
  • Novosti podjetja Xircom

    Podjetje Xircom, ki smo ga nekoč poznali predvsem po karticah PC Card, se vse bolj usmerja na nova področja. Nedavno so predstavili tri zanimive novosti, ki bodo popestrile njihov prodajni program. Prva je miniaturni žepni računalnik REX 6000, ki v ohišju velikosti kreditne kartice združuje zmogljiv osebni organizator podatkov. V primerjavi z dosedanjimi modeli REX, ki so bili namenjeni pretežno prebiranju in ne vnosu podatkov, ima REX 6000 vgrajen za pritisk občutljiv zaslon LCD, na katerem lahko uporabniški vmesnik krmilimo s peresom. Sistem ima tudi zaslonsko tipkovnico, prek katere s peresom hitreje vnesemo podatke kakor doslej s petimi nadzornimi tipkami.

    Objavljeno: 26.11.2000
  • Še hitrejši modeli diskov Seagate

    Seagate je predstavil še hitrejše modele že doslej najhitrejših diskov Cheetah z 10.000 vrtljaji na minuto. Modeli Cheetah 36XL in Cheetah 73LP imajo prostor za do 36 ali do 73 GB podatkov, imajo zelo hiter povprečni čas dostopa (le 5,2 ms) in hitrost prenosa podatkov do 46,1 MB/s ali 63,9 MB/s.

    Objavljeno: 25.11.2000
  • LapLink PCsync

    Podjetje LapLink je predstavilo novo orodje za izmenjavo in prenos datotek prek različnih komunikacijskih povezav. LapLink PCsync vsebuje vso potrebno programsko in strojno opremo za prenos podatkov med dvema računalnikoma bodisi v istem prostoru bodisi na daljavo prek interneta, hkrati pa omogoča shranjevanje in izdelavo varnostnih kopij v nastajajočih internetnih shrambah podatkov. PCsync pravzaprav vsebuje orodja za tri načine izmenjave podatkov. V paketu je priložen novi LapLinkov kabel USB, ki omogoča neposredno povezavo dveh računalnikov v mini krajevno omrežje, saj lahko prek kabla prenašamo in souporabljamo podatke s hitrostjo čez 5 Mb/s.

    Objavljeno: 25.11.2000
  • Prvi "milijonski" digitalni fotoaparat za manj od 200 dolarjev

    Umax je predstavil prvi digitalni fotoaparat z več kakor milijon za svetlobo občutljivimi elementi za manj od 200 dolarjev. Fotoaparat AstraCam 1800 premore tipalo z 1,3 milijona elementov, vmesnik USB in enoto za pomnilniške kartice Smart Media ter obsežno programsko opremo.

    Objavljeno: 24.11.2000
  • Sagem WA3050 in Ericsson R380 -- prvi komunikacijski ročni računalniki

    Microsoft in francoski proizvajalec Sagem sta javnosti predstavila prvi ročni računalnik PocketPC, ki ima vgrajene brezžične komunikacijske zmožnosti. Poleg modema in telefona GSM bo Sagem WA3050 podpiral brezžični standard GPRS, ki bo omogočal hitrejši prenos podatkov. Sagemov novinec, ki bo prišel v prodajo naslednje leto, se navzven ne razlikuje od drugih računalnikov PocketPC. Njegova posebnost je antena, podobna kakor pri mobilnih telefonih. Poleg običajnih programov za okolje Windows CE 3.0, kot so Word, Excel in spletni brskalnik Internet Explorer, bo novinec vseboval tudi dodatne programe, specifično namenjene za rabo s telefonijo. Prva različica bo imela sivinski zaslon, 16 MB pomnilnik ter prostor za pomnilniške nadgradnje.

    Objavljeno: 24.11.2000
  • Microsoft Whistler z "varnim jedrom"

    Preplah, nastal ob letošnji poplavi virusov, ki izkoriščajo slabosti in napake v Microsoftovi programski opreme, bo očitno imel posledice v bodočih različicah programov. Microsoft za operacijski sistem Whistler načrtuje vgradnjo varnostnega mehanizma v jedro sistema, ki bo preprečevalo izvajanje nepotrjenih programov.

    Objavljeno: 23.11.2000
  • Maxon Body Paint 3D

    Nemško podjetje Maxon, znano po programu 3D Cinema 4D, je predstavilo nov programski paket Body Paint 3D, ki združuje program in slikarska orodja 3D, namenjen pa je oblikovalcem in umetnikom, ki želijo predmetom 3D določiti zelo natančne in realistične teksture z orodji, ki so še najbolj podobna klasičnim slikarskim orodjem.

    Objavljeno: 23.11.2000
  • Prihaja Internet Explorer 6.0

    Microsoft očitno namerava zelo hitro predstavljati nove različice spletnega brskalnika Internet Explorer (IE). Čeprav je sedanja različica 5.5 stara le nekaj mesecev, bo kmalu pričelo preizkusno obdobje nove različice, ki bo nosila oznako 6.0, v končni različici pa bo na plan prišla z novo različico okolja Windows, ki ga Microsoft razvija v projektu Whistler.

    Objavljeno: 22.11.2000
  • Nizke cene pomnilnikov DRAM

    Cene pomnilnikov DRAM (predvsem SDRAM) so dosegle nov zgodovinski minimum, ki razveseljuje proizvajalce računalnikov in kupce in skrbi proizvajalce.

    Objavljeno: 22.11.2000
  • AMD-jevi nacrti za cez leto dni

    AMD je razkril nekaj podrobnosti o mikroprocesorjih, ki jih načrtuje za prihodnje mesece. V začetku leta 2002 naj bi prvemu 64-bitnemu procesorju družbe AMD, ki nastaja pod delovnim imenom Hammer, sledila različica za osebne računalnike z delovnim imenom Clawhammer.

    Objavljeno: 21.11.2000
  • Hitrejši procesorji Celeron

    Intel je predstavil nove modele procesorjev Celeron, ki so še hitrejši od dosedanjih. Nova frekvenčna meja za Celerone je odslej 766 MHz, obenem pa je novost tudi model s taktom 733 MHz. Cene znašajo 170 in 112 dolarjev.

    Objavljeno: 21.11.2000
  • Seagate z največjim diskom doslej

    Tekma za primat v velikosti diskov se nadaljuje z nezmanjšano silo. Seagate je prvo podjetje, ki je preseglo (in to kar za precej) mejo 100 GB. Novi disk Barracuda 180 lahko na enem disku shrani kar 180 GB podatkov, več kot dvakrat več od tekmecev.

    Objavljeno: 20.11.2000
  • Prvi Intelov izdelek v 0,13-mikronski arhitekturi

    Intel je uspešno izdelal prvi izdelek v 0,13-mikronski arhitekturi. Gre sicer za razmeroma preprosto vezje, vendar predstavniki podjetja menijo, da bo zaradi tega uspeha Intel prvi med proizvajalci procesorjev, ki bo na tržišče poslal delujoči izdelek s tako arhitekturo. Po načrtih naj bi postopoma z novo arhitekturo izdelali bodoče različice procesorjev Pentium III, Pentium 4 in Itanium.

    Objavljeno: 20.11.2000
  • Napster in Bertelsmann

    Kljub temu da smo že nekajkrat pisali o tem, da je sodišče ukazalo ugasniti zdaj že slavni strežnik za posredovanje digitalne glasbe Napster, podjetje in storitev še vedno lepo živita in se razvijata. Sodni proces je prišel do mrtve točke, proti obtoževalcem pa se je ob Napster postavilo kar precej uglednih zagovornikov, med drugim tudi nekatere ameriške državne institucije, ki menijo, da Napsterjevo početje ni protizakonito.

    Objavljeno: 19.11.2000
  • Novo jedro Linuxa z oznako 2.4 že čez dva tedna?

    Linus Torvalds je sporočil, da bo novo jedro Linuxa z oznako 2.4 dokončno na voljo v začetku decembra, s čimer bo zamudil nekaj mesecev glede na prvotne načrte. Prineslo bo precej koristnih novosti, kot so podpora za vmesnike USB, izboljšana podpora za večprocesorske sisteme ter izboljšana podpora za omrežja.

    Objavljeno: 19.11.2000
  • Prvi izdelki z USB 2.0

    Bliža se čas, ko bodo na tržišče začeli prihajati izdelki, združljivi z novim vmesnikom USB 2.0. Ta bo omogočal znatno večjo prepustnost od sedanjih izdelkov (480 Mb/s proti današnjim 12 Mb/s), s čimer se bodo odprle nove možnosti rabe. Dosedanji vmesniki USB so namreč omogočali prepočasni prenos podatkov za naprave, kot so zapisovalniki CD, diski, videokartice in druge naprave s hitrim prenosom podatkov.

    Objavljeno: 18.11.2000
  • Največji IBM-ov posel z Linuxom

    IBM je doslej sklenil najbrž doslej največji posel, ki vključuje operacijski sistem Linux. Novembra so podpisali pogodbo z japonsko trgovsko družbo Lawson, ki bo za svojih 7500 trgovin kupilo kar 15.000 strežnikov, opremljenih s sistemom Linux.

    Objavljeno: 18.11.2000
  • Znani slovenski koncesionarji GSM 1800

    Vlada je prejela štiri ponudbe na javni razpis za dodelitev koncesije za opravljanje storitev mobilne telefonije v frekvenčnem območju GSM 1800 in podelila tri koncesije. Poleg obeh domačih operaterjev GSM 900, Mobitela in SI.Mobila, je koncesijo pridobilo tudi ljubljansko hčerinsko podjetje ameriškega operaterja Western Wireless, ni pa uspelo domžalskemu podjetju Teleimpuls, ki je v stoodstotni lasti avstrijskega operaterja mobilne telefonije Mobilkom.

    Objavljeno: 17.11.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji