Novice

 • MusicMatch Jukebox 1.0 za Linux

  Priljubljeni programi za Okna se vse bolj pogosto selijo tudi v operacijski sistem Linux. Podjetje MusicMatch je nedavno izdalo novo različico svojega paradnega izdelka Jukebox, ki sodi med najpopolnejše predvajalnike za posnetke MP3 v okolju Windows. Nova različica za okolje Linux je funkcijsko zelo podobna izvedbi za okolje Windows, omogoča pa predvajanje posnetkov MP3, WAV in glasbe s plošč CD, digitalni zajem glasbe s plošč CD in pretvorbo v zapis MP3, uporabniki pa bodo znali še posebej ceniti zmožnost zapisovanja posnetkov na nosilce CD-R, saj ima program vgrajen modul za zapisovanje plošč.

  Objavljeno: 20.12.2000več
 • Microsoft.si doživel vdor hekerjev

  Microsoft je že lep čas tarča različnih hackerjev, ki skušajo dokazati, da je tudi velikan med programskimi hišami ranljiv glede zaščite svojih sistemov. Po vdoru nizozemskega hackerja, ki je uspel celo dvakrat zapored vdreti v Microsoftovo omrežje v ZDA, je bil tarča hackerjev nedavno tudi spletni strežnik slovenske podružnice Microsofta, ki ima svoje spletne strani dosegljive na spletnem strežniku http://www.microsoft.si, v upravi podjetja ReproMS.

  Objavljeno: 20.12.2000več
 • Slabo poslovno četrtletje Appla

  Apple je po nekaj nadvse uspešnih četrtletjih, v katerih so se prodaja, zaslužek in vrednost delnic dvigovali, znova doživel večji udarec. Zaradi splošnega zmanjšanja zanimanja za osebne računalnike na vseh svetovnih tržiščih se podjetju obeta precej manjši prihodek od načrtovanega.

  Objavljeno: 19.12.2000več
 • Paragon PenReader prepoznava tudi slovenske črke

  Podjetje Paragon Software je predstavilo novo različico razpoznavalnika pisav PenReader, ki zna razpoznati tudi slovenske črke. Program je na voljo za računalnike z okoljem Windows 9x/NT/2000 pa tudi žepne računalnike HPC in ročne računalnike PocketPC z okolji Windows CE. Program se v ročne računalnike namesti kot dodatni razpoznavalnik, črke in besede pa narišemo lahko na zaslonu kateregakoli programa.

  Objavljeno: 19.12.2000več
 • Siemensove novosti prihajajo v Slovenijo

  Slovenska podružnica Siemensa je predstavila novosti, ki so že prišle v Slovenijo ali jih lahko pričakujemo najpozneje čez nekaj tednov. Med njimi je njihov najnovejši mobilni telefon, Siemens SL 45, ki so ga predstavili pred nekaj meseci na medijskem dogodku v Benetkah (in smo ga predstavili tudi v reviji TeleMonitor). Siemens SL 45 je težak le 88 g ter združuje internetne funkcije (WAP) in večpredstavnost (predvajalnik MP3) z naprednejšimi funkcijami telefona GSM (npr. glasovno izbiranje in govorni predal).

  Objavljeno: 19.12.2000več
 • Podjetje 3Dfx ustavilo proizvodnjo lastnih grafičnih kartic

  Podjetje 3Dfx, proizvajalec grafičnih pospeševalnikov Voodoo, se je odločilo ustaviti proizvodnjo grafičnih kartic z lastnimi procesorji. Namesto tega se bodo osredotočili na razvoj grafičnih procesorjev, ki jih bodo prodajali proizvajalcem grafičnih kartic. Odločitev je prišla le nekaj več kakor leto po nakupu nekdanje družbe STB, tedaj enega od vodilnih proizvajalcev kartic. Tržni analitiki menijo, da je poteza lahko tudi znak, da se podjetje skuša prodati najboljšemu ponudniku.

  Objavljeno: 18.12.2000več
 • Zadnji Gambit

  Ljubljansko podjetje Gambit Trade d.o.o. v teh dneh zapušča zadnji računalnik blagovne znamke Gambit. V devetih letih so sestavili 24 tisoč osebnih računalnikov, največ v letih 1994 in 1995. Z lastno blagovno znamko osebnih računalnikov so opremili veliko domačih podjetij in dele državne uprave, del pa tudi izvozili na Hrvaško, v Makedonijo, Italijo in v Ukrajino. Na prehodu v leto 1997 so se na spremembe na svetovnem trgu, katere z vse nižjimi cenami opreme diktirajo veliki proizvajalci, odzvali z začetkom sodelovanja z evropskim gigantom Siemens Nixdorf, danes Fujitsu Siemens.

  Objavljeno: 18.12.2000več
 • Petkrat tanjši optični nosilci CD

  Ameriško podjetje Thin Disc Media je razvilo novo tehnologijo za izdelavo optičnih nosilcev, ki so kar petkrat tanjši od običajnih nosilcev CD. Novi nosilec je dovolj tanek, da je upogljiv brez nevarnosti okvare, s tem pa ga lahko na primer priložimo časopisu ali pošljemo v pismu brez nevarnosti, da bi počil.

  Objavljeno: 18.12.2000več
 • Cyrix III s taktom 650 in 667 MHz

  Podjetje Via Technologies je predstavilo nove različice procesorjev Cyrix III, ki delujejo s takti 650 in 667 MHz. Novinci so narejeni v 0,18-mikronski arhitekturi, imajo 128 KB prvostopenjski predpomnilnik, podpirajo 100 in 133 MHz sistemska vodila, namenjeni pa so segmentu najcenejših osebnih računalnikov, saj stanejo le 55 in 60 dolarjev.

  Objavljeno: 17.12.2000več
 • Micron in prva 256-megabitna pomnilniška vezja DDR/266 MHz

  Micron je pričel proizvajati prva 256-megabitna pomnilniška vezja DDR (Double Data Rate) SDRAM, ki podpirajo frekvenco vodila 266 MHz. Med prvimi kupci bodo seveda uporabniki procesorjev AMD, ki DDR SDRAM podpira v najnovejših naborih in procesorjih. Micron trdi, da so cene primerljive s tistimi, ki veljajo danes za pomnilniška vezja PC133. V začetku leta 2001 naj bi na podlagi novih vezij na tržišče poslali 1 GB module DIMM.

  Objavljeno: 17.12.2000več