Objavljeno: 29.11.2000

Računalniki v avtomobilih

Sodobni avtomobili poleg mehanskih delov vsebujejo vse več elektronike in računalniške tehnologije, zato postajajo zanimive platforme za številna računalniška podjetja. Po nekaterih analizah imajo današnji avtomobili sedemkrat več elektronike od lunarnega modula Apollo iz leta 1969, vsa elektronska oprema pa predstavlja že kar 13 % stroškov pri izdelavi vozil.

Podjetje Sun je nedavno sklenilo dogovor o sodelovanju z družbo OnStar, ki je v lasti koncerna General Motors. OnStar je ponudnik brezžičnih storitev, kot so navigacijski podatki, pomoč v sili in drugih za varno, hitro in prijetno vožnjo koristnih podatkov. Sun in OnStar bosta skušala v avtomobile s tem dogovorom spraviti javo kot univerzalno platformo za storitve prihodnosti.

Storitev trenutno v ZDA uporablja približno milijon voznikov, za leto 2003 pa pričakujejo vsaj štirikrat večje število naročnikov. Z novimi storitvami naj bi voznikom omogočili dostop do govorno vodene elektronske pošte, novic in drugih podatkov. OnStar je izbral javo zato, ker je z njeno univerzalnostjo storitev mogoče preprosto vključiti na različnih strojnih zasnovah proizvajalcev vozil.

Tudi Microsoft ne sedi križem rok. Nedavno so prikazali tretjo različico okolja Windows CE tudi za rabo v avtomobilih -- za platformo CarPC. Po novem se nova platforma v duhu omrežnih sprememb na celotnem področju Microsoftove programske opreme imenuje Car.Net, vsebuje pa vse potrebno za izvedbo elektronskih navigacijskih sistemov, internetno komunikacijo in zabavo v vozilu. Med drugim vključuje odjemalec za elektronsko pošto in prirejeno različico modula Windows Media Player, ki omogoča predvajanje digitalne glasbe MP3 in WMA.

Spremembe pa se ne dogajajo le v avtomobilski elektroniki, temveč tudi v načinu, kako se bodo avtomobili v prihodnosti povezovali z drugimi elektronskimi napravami. IBM in Intel sodelujeta pri novem standardu za brezžično komunikacijo, ki bi bil specifično narejen za rabo v avtomobilu med vožnjo. Motorola pa namerava za rabo v avtomobilih prirediti kar vmesnik Bluetooth, ki bo omogočal izmenjavo in prenos podatkov med elektroniko v vozilu, ročnimi računalniki, mobilnimi telefoni in drugimi napravami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji