Objavljeno: 28.11.2000

Groove za skupinsko delo

Ray Ozzie, prvotni avtor znanega paketa Lotus Notes, je po treh letih zatišja znova v ospredju pozornosti. Ko je odšel iz družbe Lotus, je ustanovil podjetje Groove Networks, nedavno pa tudi prikazal prve rezultate dela. Izdelku je ime Groove, gre pa za programski paket, ki omogoča skupinsko delo v svetovnem spletu. Je več kakor le program, saj je obenem platforma in programski vmesnik za storitve in izdelke drugih razvijalcev.

Deluje po načelu povezovanja v omrežje vsak z vsakim (peer to peer), ki v zadnjem času dosega velike uspehe, najbolj vidne pri spletni storitvi Napster za izmenjavo digitalne glasbe. Groove za delovanje ne potrebuje namenskih strežnikov, uporabnikom pa omogoča odzivno in večpredstavno zelo bogato okolje, ki se lahko obenem pohvali z visoko stopnjo varnosti in zaščite. Na nek način je paket podedoval najboljše značilnosti paketa Lotus Notes, le da je namesto programskih vmesnikov za posamezne operacijske sisteme izbrana splošna platforma, ki temelji na standardih, kot sta XML in Soap.

Podjetje Groove Networks je v spletu objavilo razvojno različico odjemalca, ki deluje v okolju Windows, omogoča pa sodelovanje med osebami, ki imajo v ta namen na voljo več orodij. Sem sodijo modul za pogovore v realnem času (chat, instant messaging), modul za prenos govora, modul za souporabo datotek, imenik, koledar, modul za izmenjavo slik, program za razprave ter celo večuporabniška igra. Seveda pa je to le osnova, saj je Groove okolje, v katerem lahko naredimo lastne programe za skupinsko delo. Vse skupaj je podprto z modulom za usklajevanje podatkov, ki omogoča dostop do informacij tudi tedaj, ko uporabnik ni v omrežju. Začinjeno s prijetnim in preglednim uporabniškim vmesnikom.

Groove je za zdaj le prikaz tega, kar še pride. Podjetje tudi še nima izdelane cenovne strategije. Verjetno pa bodo program ponudili brezplačno in služili z dodatnimi storitvami ter oglaševanjem, podobno kakor to počnejo druge tovrstne storitve.

http://www.groovenetworks.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji