Objavljeno: 2.12.2000

Windows "Whistler" že v razvojni različici

Microsoft z zadnjimi novicami dokazuje, da v bodoče z razvojem novih različic operacijskih sistemov ne nameravajo toliko zavlačevati kakor v preteklosti. V začetku novembra so napovedali prvo preizkusno različico naslednje različice operacijskega sistema Windows z razvojnim imenom Whistler. K preizkušanju so sicer sprva povabili le ključne partnerji, stranke in več kakor 200.000 razvijalcev programske opreme, povezanih v MSDN (Microsoft Developers Network). Po besedah predstavnikov podjetja je namen prve razvojne različice predvsem pridobivanje povratnih informacij in preizkušanje združljivosti s strojno in programsko opremo.

Nove lastnosti in tehnologije pridejo zato na vrsto šele v naslednjih razvojnih različicah. Zelo verjetno je, da bodo različne izvedbe Whistlerja tudi na videz med sabo različne. Izvedba za rabo doma naj bi imela grafično precej bogatejši uporabniški vmesnik, opremljen za zabavo, profesionalna različica pa predvsem elemente za čim bolj učinkovito poslovno rabo. Prav tako lahko pričakujemo različne nabore priloženih programov in modulov. Za zdaj je videti, da bo Whistler vključeval vse spremembe iz paketa Windows ME, seveda pa tudi precej drugih. Nova različica okolja naj bi seveda podpirala številne nove tehnologije, kot so brezžični vmesniki Bluetooth, novi diskovni vmesnik Serial ATA ter USB 2.0.

Whistler pomeni za družbo Microsoft pomemben korak v novi viziji in platformi z imenom .Net, ki so jo predstavili sredi leta 2000. Obenem bo predstavljal temelj tako za poslovne kakor za potrošniške različice okolja Windows, saj bo združil poglavitne elemente dosedanjih različic Windows NT (2000) in Windows 9x/ME. Poleg podpore za današnje 32-bitne procesorje je v načrtu tudi različica za 64-bitne procesorje Itanum, seveda le v profesionalni in strežniški različici sistema.

Seveda pa je do končne različice sistema še razmeroma daleč. Microsoft predvideva, da bodo sadove projekta Whistler kupcem ponudili v drugi polovici leta 2001. Trenutno je še v načrtu, da bodo tedaj na voljo vse različice Whistlerja, vendar se to lahko še spremeni. Prav tako še ni znano ime izdelka, čeprav mnogi predvidevajo, da se bo Whistler najbrž na koncu imenoval Windows 2001. Še vedno pa je precej možnosti, da bi se izdelek imenoval Windows.Net (1.0), s čimer naj bi podkrepili novo smer in strategijo .Net. Slišati je tudi že govorice o nasledniku Whistlerja, pravzaprav pa še bolj današnjega okolja Windows 2000, ki ga razvijajo pod delovnim imenom Blackomb in je napovedan za leto 2002.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji