Novice

 • Krovna organizacija slovenskih spletnih podjetij

  Slovenska podjetja, ki se ukvarjajo s hitro rastočim področjem internetne ekonomije in spletnimi tehnologijami, so dobila nedavno novo krovno organizacijo. Decembra so v okviru Združenja za računalništvo in informatiko pri GZS ustanovili sekcijo SPLET, katere pobudniki so podjetja Add, Ambient, Arctur, Amadej, Creative-Novi Mediji, EON, Kivi, Literal, M'taj, N3, in Sun consulting (Sonce.net).

  Objavljeno: 13.12.2000več
 • Canon -- zaslon tanek kot list

  Podjetje Canon je predstavilo zaslon s tekočimi kristali, ki je tanek domala toliko kakor list papirja. Debelina zaslona je le 0,25 milimetra, približno dvakrat več od tipičnega papirnega lista. Prototip zaslon sestavljata dve prozorni plastični foliji, med katerima je barvilo, občutljivo za elektrostatični odboj in privlačenje. Tako sestavljena slika ostane prikazana tudi brez osveževanja z električno energijo, slaba stran pa je ta, da za zdaj lahko dosežejo le majhno ločljivost. Toda pri Canonu menijo, da lahko do leta 2007razvijejo zaslone z ločljivostjo do 200 pik na palec. Prvi izdelki s tokrat predstavljeno tehnologijo naj bi morda prišli na plan že v letu 2001.

  Objavljeno: 12.12.2000več
 • Predavanje "CRM -- ključ povečanja donosa"

  17. novembra je v hotelu Union potekalo predavanje z naslovom "CRM -- ključ povečanja donosa", na katerem so predstavniki podjetij Genis in Gartner Group predstavil trenutno stanje pri upravljanju odnosov s strankami (CRM).

  Objavljeno: 12.12.2000več
 • Lufthansa in prijave na letalske lete prek WAP-a

  Letalska družba Lufthansa je pričela s preizkusnim obdobjem elektronske prijave na letalske lete prek mobilnega telefona in protokola WAP. Za zdaj je storitev na voljo na približno 70 letališčih (večinoma evropskih) članom Lufthansinega kluba pogostih potnikov (frequent flyer). Z novo storitvijo uporabnik ob prihodu na letališče prijavo opravi prek telefona in mu ni treba čakati v vrsti.

  Objavljeno: 11.12.2000več
 • Ameriška vojska podpira razvoj "pametnega prahu"

  Skupina raziskovalcev v ameriški univerzi University of California iz mesta Berkeley je dobila sredstva ameriške vojaške raziskovalne agencije DARPA za razvoj mikroskopsko majhnih elektronskih vezij, ki jih imenujejo tudi "pametni prah".

  Objavljeno: 11.12.2000več
 • Toshibin vstop na trg lahkih strežnikov

  Toshiba se pripravlja za vstop med lahke strežnike, namenjene majhnim delovnim skupinam, po vzoru naprav, kot so Cobalt Cube in Intel InBusiness Small Office Network. Strežnik Magnia SG-10 bo omogoča povezavo vsak z vsakim, za namestitev pa bo potreboval manj od pol ure. Strežnik bo podpiral shranjevanje datotek, souporabo tiskalnikov in komunikacijskih povezav.

  Objavljeno: 10.12.2000več
 • Plastična elektronska vezja

  Podjetje Plastic Logic, nastalo iz oddelka angleške univerze Cambridge, napoveduje plastična elektronska vezja, ki lahko naredijo novo revolucijo pri uporabi računalniške tehnologije. S hitrostmi urnega takta, ki dosega le nekaj kHz, sicer niso tekmeci vezjem iz silicija, toda v primerjavi s temi naj bi bili bistveno cenejši in preprostejši za izdelavo.

  Objavljeno: 10.12.2000več
 • Lucentov brezžični omrežni vmesnik s priključkom USB

  Podjetje Lucent je prvo, ki je predstavilo brezžični omrežni vmesnik za osebne računalnike, ki ga na sistem priključimo preprosto prek vmesnika USB. Orinoco USB Client je namenjen za priključitev na brezžično infrastrukturo Lucent Orinoco, pa tudi druge združljive sisteme, saj vmesnik podpira brezžični standard IEEE 802.11 in hitrosti prenosa do 11 Mb/s. V prodaji bo v začetku pomladi 2001, cena pa bo znašala okrog 200 dolarjev.

  Objavljeno: 9.12.2000več
 • Na obzorju novi ročni računalniki

  Letošnji uspeh ročnih računalnikov je glavni razlog, da lahko v naslednjih mesecih pričakujemo pravo malo poplavo novih izdelkov. Zanimivo je predvsem to, da so za invazijo "kriva" predvsem tajvanska in korejska podjetja, ki bodo najbrž na tržišče poslala zanimive modele z zelo konkurenčnimi cenami.

  Objavljeno: 9.12.2000več
 • Nov standard za šifriranje v okviru XML

  Microsoft in Verisign sta predstavila nov standard za šifriranje in varen prenos podatkov v okviru standarda XML. Specifikacija XML Key Management Sepcifciration (XKMS) dodaja transakcijam XML varnost in zagotovilo, da pri izmenjavi poslovnih podatkov ne more priti do zlorab ali napak.

  Objavljeno: 8.12.2000več