• Seagate Viper 200

    Seagate je začel prodajati prve tračne enote, združljive s standardom Ultrium 1, ki omogočajo shranjevanje bistveno več podatkov od dosedanjih tehnologij. Tračne enote Viper 200, ki so namenjene predvsem izdelavi varnostnih kopij podatkov v velikih strežnikih in strežniških farmah, omogočajo shranjevanje do 200 GB podatkov na posamezen trak in prenos podatkov do 115,2 GB na uro. Nove enote so na voljo z vmesniki Ultra2SCSI.

    Objavljeno: 5.11.2000
  • Acerjevi novi prenosniki

    Podjetje Acer se je za novo prodajno sezono pripravilo s številnimi zanimivimi novostmi pri prenosnikih. Prva novost je prenosni računalnik TravelMate 200, ki je namenjen predvsem širšemu krogu poslovnih uporabnikov. Prenosnik je zgrajen na podlagi koncepta "vse v enem", kar pomeni, da v nekoliko večjem ohišju združuje disketno enoto in enoto CD-ROM 24x. Računalnik sicer poganjajo 550 MHz ali 600 MHz procesorji Intel Celeron, osnovni pomnilnik je 32 ali 64 MB (razširljiv na 512 MB), disk pa je 5 GB. Na voljo sta dva zaslona (pasivna in aktivna matrika), obakrat z 12,1-palčno diagonalo in ločljivostjo 800 × 600 pik. Za grafiko skrbi pospeševalnik 3D z vmesnikom AGP in 4 MB SDRAM, tu pa so še modem s hitrostjo 56 Kb/s, dva vmesnika USB in posebne tipke za hiter priklic programov. Na voljo je z operacijskimi sistemi Windows 98SE ali Windows ME.

    Objavljeno: 4.11.2000
  • Ericsson predstavil T20

    Ericsson je na istočasnih dogodkih v Londonu, Stockholmu, Helsinkih, Atenah in Moskvi predstavil nov mobilni telefon T20, ki so ga namenili mlajšim in trendovskim uporabnikom. Novinec je prvi telefon s podporo internetnemu času Swatch in omogoča mobilni klepet (chat) WAP. Švedska družba Mgage Systems je nedavno predstavila namensko programsko opremo Mobile Chat in Mobile E-card, ki temelji na protokolu WAP.

    Objavljeno: 3.11.2000
  • Novi ročni računalnik in digitalni fotoaparat Casio

    Casio je spet pomladil ročne računalnike z najnovejšim modelom Cassiopeia E-125. Gre za računalnik PocketPC z operacijskim sistemom Windows CE 3.0), ki je med vsemi modeli izrazito večpredstavno naravnan. Vgrajen ima mikrofon in zvočnik, predvajati pa zna tudi videoposnetke v zapisih MPEG, AVI in QuickTime. V primerjavi z dosedanjimi modeli ima vgrajen večji -- 32 MB pomnilnik ter hitrejši -- 150 MHz procesor NEC VR4122. Zaslon premore aktivno matriko, ločljivost 240 × 320 pik in 65.536 barv. Za povezavo z osebnim računalnikom ima E-125 vgrajen vmesnik USB.

    Objavljeno: 3.11.2000
  • Rapier -- nova stikala Allied Telesyn

    Podjetje Allied Telesyn si v zadnjih mesecih močno prizadeva, da bi se prebilo med najboljše v poenostavljanju omrežij za podjetja vseh velikosti. Nedavno so predstavili družino zelo zmogljivih stikal Rapier. Nova družina stikal, Ethernet Layer 3, temelji na najnovejših povezovalnih tehnologijah ASI, podpira gigabitni Ethernet in neposredne povezave na omrežja WAN.

    Objavljeno: 3.11.2000
  • Novosti podjetja Dell

    Podjetje Dell je predstavilo niz novosti, s katerimi želijo podkrepiti vodilni položaj pri prodaji osebnih računalnikov. Prva novost je prenosnik Inspiron 5000e z veliko ločljivostjo 14-palčnih in 15-palčnih zaslonov Ultra XGA. Kljub velikim zaslonom je prenosnik razmeroma majhen (debelina 3,8 cm in teža 3,3 kg), osnovni model pa premore procesor Intel Mobile Celeron s hitrostjo 600 MHz, 14,1-palčni zaslon XGA, 64 MB pomnilnik in 6 GB disk. Za sliko skrbi videokartica ATI Rage Mobility 128 z vodilom AGP in 16 MB videopomnilnikom, ki omogoča tudi prikaz slike na televizorju ali drugi videonapravi. Med opremo je lahko tudi brezžični omrežni vmesnik, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 11 Mb/s na razdalji do 50 metrov. Disketna enota je vgrajena v računalnik, tu pa je tudi modularno razširitveno mesto, v katero lahko vgradimo dodatni akumulator, enote CD-ROM, DVD-ROM, CD-RW ali Zip. Na voljo so do 32 GB diski, pomnilnik pa lahko razširimo do 512 MB.

    Objavljeno: 2.11.2000
  • AMD Athlon z 1,2 GHz, Duron z 800 MHz

    AMD je, tako kaže, znova prehitel večnega tekmeca. Medtem ko se pri Intelu ukvarjajo s popravljanjem 1,13 GHz procesorja Pentium III (umaknili so ga iz prodaje in ga najbrž ne bodo več vrnili), so pri AMD-ju spet dvignili hitrostno lestvico produkcijskih procesorjev s tehnologijo x86. Nova znamka je 1,2 GHz, kolikor dosega najnovejši model Athlon, ki je že v prodaji. V isti sapi so pri družbi AMD pocenili svoje izdelke. Najnovejši Athlon 1,2 GHz stane 612 dolarjev, medtem ko je za danes najpočasnejši 850 MHz model treba odšteti le 193 dolarjev.

    Objavljeno: 1.11.2000
  • Večja prodaja osebnih računalnikov

    Prodaja osebnih računalnikov se je v zadnjem četrtletju zvečala v povprečju za od 16 % do 17 %. Podjetje Dataquest navaja 15,2 %, IDC pa 18,3 %. Največja rast prodaje je bila zabeležena v Aziji in južni Ameriki, medtem ko se je rast prodaje tudi zaradi dragega dolarja nekoliko zaustavila. Po podatkih je Evropo prehitela celo severna Amerika, čeprav imajo tam že zelo veliko število osebnih računalnikov in zato običajno manjšo rast.

    Objavljeno: 1.11.2000
  • Compaq znova na nogah

    Compaq se je po slabem letu 1999 znova postavil na noge. Zadnje četrtletje so sklenili s prihodkom 11,2 milijarde dolarjev, kar je 22 % bolje kakor pred letom dni. Zaslužek je znašal 550 milijonov dolarjev, kar je skoraj trikrat bolje kakor pred letom dni. K dobrim poslovnim rezultatom so prispevala predvsem azijska tržišča (+41 %) in Japonska (+52 %), medtem ko so v Evropi zaradi neugodnega menjalniškega razmerja z dolarjem zabeležili le skromno rast (+8 %).

    Objavljeno: 31.10.2000
  • Wacom PL500

    Podjetje Wacom je predstavilo nove izdelke, ki združujejo grafično tablico in ploski monitor LCD. Wacom PL-500 odlikujeta predvsem boljša kakovost slike in preprostejše ravnanje. Model PL-500 omogoča neposreden vnos podatkov s peresom prek barvnega zaslona LCD z aktivno matriko in 15,1- palčno diagonalo. Zaslon ima ločljivost 1024 × 768 pik, prikaže pa lahko 16 milijonov barvnih odtenkov.

    Objavljeno: 31.10.2000
  • 3Com Ergo line -- internetni terminal in radio

    Podjetje 3Com, nekoč znano predvsem po omrežni in komunikacijski opremi, se vse bolj usmerja na alternativna področja, kot so internetni izdelki. Oktobra so predstavili novo družino internetnih naprav, katerih prvi predstavnik je internetni terminal z imenom Audrey. Namenjen je tistim uporabnikom interneta, ki računalnika v druge namene ne uporabljajo.

    Objavljeno: 30.10.2000
  • Cobalt Qube 3, odslej v lasti Suna

    Podjetje Cobalt je zagotovo eno od tistih, ki so najbolj uspeli na področju novega tržnega segmenta, lahkih strežnikov. S svojimi izdelki, kot so Qube, RaQ in drugi so uspeli pritegniti zanimanje malih podjetij, pa tudi ponudnikov storitev, ki so hoteli za malo denarja dobiti internetne strežnike, ki so preprosti za rabo in nadzor. Cobalt je iz malega podjetja zato zrasel v uspešnega ponudnika, ki je začel zanimati tudi velika podjetja. Do te mere, da se je družba Sun konec septembra odločila kupiti kar celo družbo Cobalt, za znesek skoraj 2 milijardi dolarjev. Za družbo Sun je Cobaltov program odlično dopolnilo na spodnjem tržnem segmentu, kjer Sun s svojimi strežniki ni mogel tekmovati. Za Cobalt pa je to korak naprej, saj bodo izdelki lahko odslej računali na precej boljšo podporo in možnosti promocije, kot doslej.

    Objavljeno: 29.10.2000
  • BSA nadaljuje z akcijami proti nelegalni rabi programov

    Gospodarsko interesno združenje BSA, ki ga podpirajo Microsoft, Autodesk in drugi veliki proizvajalci programske opreme, nadaljuje s svojo (za nekatere občasno sporno) dejavnostjo boja proti nelegalni rabi programske opreme.

    Objavljeno: 29.10.2000
  • Motorola in Palm napovedujeta pametni telefon

    Motorola in Palm sta sklenila sporazum o skupnem razvoju pametnega telefona, ki naj bi združil zmogljivost in prenosljivost dlančnika Palm s povezljivostjo in kompaktnostjo mobilnih telefonov. Pametni telefoni bodo prišlo še bolj do izraza, ko bodo mobilna omrežja podpirala hitrejše prenose podatkov in z njimi povezane storitve. Za vodilnega proizvajalca dlančnikov je to prva neposredna izkušnja z mobilnimi komunikacijami. Prve izdelke napovedujejo za začetek leta 2002. Delovali naj bi v vseh treh frekvenčnih območjih GSM (900, 1800, 1900) in naj bi podpirali tehnologiji GPRS in Bluetooth. Usklajevanje podatkov med pametnim telefonom in računalnikom bo možno s Palmovo programsko opremo HotSync in tudi z Motorolinim Starfish TrueSync, ki omogoča usklajevanje brez fizične povezave.

    Objavljeno: 28.10.2000
  • Halcom in Zrcalo za enotno slovensko elektronsko bančništvo

    Podjetji Halcom Informatika iz Ljubljane in Zrcalo iz Maribora, ki delujeta na področju razvoja sistemov elektronskega bančništva, sta se odločili uskladiti svoji samostojni rešitvi elektronskega bančništva, s čimer naj bi omogočili slovenskim podjetjem enotno elektronsko poslovanje s še več bankami hkrati. Usklajeni rešitvi bosta podjetjem odprli možnost poslovanja iz enega programa z večino bank, ki delujejo v slovenskem prostoru.

    Objavljeno: 28.10.2000
  • Handspring z barvnim zaslonom

    Podjetje Handspring je predstavilo nove modele ročnih računalnikov, zasnovanih na operacijskem sistemu PalmOS. Po prvi generaciji modelov Visor so na vrsti hitrejši in zmogljivejši nasledniki, med katerimi je tudi model z barvnim zaslonom. Prva novost je Visor Platinum, ki ima sivinski zaslon in je neposredni naslednik dosedanjih modelov Visor. V primerjavi s temi ima kar nekaj novosti. Vsebuje hitrejši procesor (Motorola Dragonball VZ s hitrostjo 33 MHz, kar je 50% bolje kot doslej), zaslon s 16 odtenki sive, 8 MB velik pomnilnik in novo različico operacijskega sistema PalmOS 3.5H, ki je posebej optimizirana s podporo za vmesnik USB in razširitvene module SpringBoard. Računalnik je enake oblike kot dosedanji modeli, le da je ohišje na voljo tudi v metalni barvi. S ceno 300 dolarjev je obenem cenejši od neposrednega tekmeca Palm Vx, ki pa je precej manjši. Za napajanje skrbijo še naprej navadne baterije.

    Objavljeno: 28.10.2000
  • Čehi predlagajo štiri dovoljenja UMTS

    Češko ministrstvo telekomunikacij predlaga razpis za štiri dovoljenja mobilne telefonije tretjega rodu. Pričakujejo, da bi tako državni proračun obogatel za skoraj pol milijarde dolarjev. Po tem predlogu naj bi trije obstoječi operaterji (EuroTel, RadioMobil i Cesky Mobil) dobili dovoljenje proti vnaprej določenem nadomestilu, četrto dovoljenje pa bi podelili na mednarodnem razpisu. Vsa štiri dovoljenja naj bi podelili istočasno, predvidoma v drugi polovici naslednjega leta. Zagon storitev UMTS pričakujejo v začetku leta 2002.

    Objavljeno: 27.10.2000
  • 041 v Južni Ameriki

    Mobitelovi (in Debitelovi) uporabniki bodo poslej lahko s svojo telefonsko številko telefonirali tudi v Mehiki, Argentini, Braziliji, Peruju in na Filipinih. Družba Mobitel bo razširila sodelovanje z operaterjem Nextel, ki je doslej pokrivalo čez 200 mest v ZDA. Nextelovo omrežje deluje v frekvenčnem območju 800 MHz in je za njegovo uporabo v Sloveniji mogoče najeti ali kupiti telefon Motorola i2000.

    Objavljeno: 27.10.2000
  • Francozi bodo podelili samo štiri dovoljenja UMTS

    Francoska vlada je zavrnila pobudo, da bi podelili tudi peto dovoljenje za mobilno telefonijo tretjega rodu (UMTS). Menijo, da bi dodatno dovoljenje zahtevalo ponovitev dodelitvenega postopka, kar bi zakasnilo zagon mobilne telefonije tretjega rodu v Franciji. V tej državi bodo predvidoma še letos podelili štiri dovoljenja UMTS, in sicer ne z dražbo, temveč z izbiro na podlagi ponudb (model lepotnega tekmovanja).

    Objavljeno: 26.10.2000
  • Ericsson: dobri rezultati, izguba s prodajo telefonov

    Poslovno poročilo proizvajalca telekomunikacijske opreme Ericsson za prvih devet letošnjih mesecev je zelo optimistično. Prodaja mobilnih sistemov je zrasla za 44 % in prehitela povprečno tržno rast, dohodek pred obdavčitvijo pa je večji za več kakor 200 %. Prodaj in naročil je bilo za 35 % več, predvsem zaradi močnega zanimanja za obstoječe sisteme mobilne telefonije, vendar se Ericsson uveljavlja tudi na trgu mobilne telefonije tretjega rodu. Od 20 operaterjev, ki so sklenili pogodbe za dobavo infrastrukture mobilnih omrežij tretjega rodu, jih je 15 izbralo Ericsson.

    Objavljeno: 26.10.2000
  • Tržni položaj digitalnih fotoaparatov

    Podjetje za tržne raziskave InfoTrends Research Group je nedavno objavilo rezultate raziskave o tržnem položaju digitalnih fotoaparatov, ki prinaša kar zanimive ugotovitve. Po navedbah avtorjev raziskave bodo digitalni fotoaparati v letu 2000 predstavljali že 13 % celotne prodaje fotografskih aparatov na svetu. Predvsem pa navdušuje rast prodaje, ki bo po mnenju družbe InfoTrends vse do leta 2005 rasla vsaj 50 % letno.

    Objavljeno: 25.10.2000
  • Spletni strežnik iTranslator

    Podjetje Lernout & Hauspie, znano po programski opremi za razpoznavo govora, je predstavilo nov spletni strežnik za prevajanje besedil v različne jezike. Storitev iTranslator omogoča prevajanje med 16 pari jezikov, med katerimi so angleščina, francoščina, nemščina, italijanščina, španščina in portugalščina.

    Objavljeno: 25.10.2000
  • Verizon Wireless bo še počakal

    Ameriška telekomunikacijska družba Verizon Communications in britanski operater mobilne telefonije Vodafone sta sklenila preložiti nastop ameriškega mobilnega operaterja Verizon Wireless na borzi. Razlog za to naj bi bili nedavni potresi na telekomunikacijskem trgu. Verizon Wireless je nastal z združitvijo operaterjev Bell Atlantic Mobile, AirTouch Cellular, PrimeCo in GTE Wireless. Ima okrog 26 milijonov uporabnikov in je največji ameriški operater mobilne telefonije, katerega vrednost ocenjujejo na 80 milijard dolarjev. Z nastopom na borzi, ki so ga načrtovali še letos, naj bi zbrali pet milijard dolarjev. Odločitev so sprejeli kljub ugodnim poslovnim rezultatom letošnjega tretjega trimesečja.

    Objavljeno: 25.10.2000
  • Nokia Media Terminal

    Finsko podjetje Nokia, ki smo ga doslej poznali predvsem kot enega od vodilnih ponudnikov mobilnih telefonov, se podaja na povsem novo področje internetnih terminalov. Na sejmu International Broadcasting Convention (IBC) v Amsterdamu so prikazali prototip večpredstavnega internetnega terminala za rabo doma.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Prodaja Siemensovih mobilcev raste

    Siemensove namere o čim večjem uveljavljanju na trgu telefonov GSM se vedno bolj uresničujejo. Po tržni raziskavi skupine Dataquest se je Siemens prebil na četrto mesto v Evropi in na šesto mesto na svetu.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Prihaja Firewire

    Po začetnih oklevanjih in mladostnih težavah vse kaže, da prihaja čas za vmesnike Firewire ali IEEE-1394. Že danes jih uporabljamo skoraj kot izključni sistem za prenos videoposnetkov iz digitalnih videokamer, vse več pa je tudi drugih dodatnih naprav, ki s pridom izkoriščajo hitrejši prenos podatkov. Proizvajalci po vmesnikih Firewire posegajo predvsem tam, kjer je cenejši in bolj razširjeni vmesnik USB prepočasen (12 Mb/s proti 400 Mb/s).

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Prvi program za "domačo" izdelavo posnetkov DVD

    Podjetje Sonic Solutions je predstavilo prvi programski paket, ki je namenjen za izdelavo posnetkov DVD z domačo opremo. Urejevalnik MyDVD omogoča, da lahko vsakdo z ustrezno videoopremo in običajnim domačim računalnikom izdela videoposnetke, ki jih je mogoče predvajati v običajnem predvajalniku DVD.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Milijarda mobilnih deskarjev do leta 2005

    Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson in ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft sta napovedali ustanovitev skupnega podjetja Ericsson Microsoft Mobile Venture. Novo podjetje bo na Ericssonovi infrastrukturi za mobilni internet in z Microsoftovo programsko opremo (Windows 2000 in Microsoft Exchange) zasnovalo rešitve varnega mobilnega poslovanja ter druge programe, primerne predvsem za poslovno uporabo. Nove rešitve bodo namenjene operaterjem mobilne telefonije po vsem svetu. Prve izdelke lahko pričakujemo še letos.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • 3Com z novim glavnim direktorjem

    Podjetje 3Com bo imelo od prvega januarja 2001 novega generalnega direktorja. Eric Benhamou, ki je bil na čelu družbe zadnjih deset let, prepušča ta položaj mlajšemu Bruceu Claffinu, ki je bil doslej predsednik in izvršni direktor družbe. Benhamou bo še naprej deloval pri družbi 3Com kot predsednik upravnega odbora.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Predvajalnik Real Player v telefonih Nokia

    Nove tehnologije hitrih podatkovnih prenosov v mobilnih omrežjih obljubljajo tudi nove storitve, med njimi tudi poslušanje glasbe z mobilnimi telefoni, kakor jo že danes lahko poslušamo prek interneta.

    Objavljeno: 22.10.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji