Objavljeno: 30.10.2000

3Com Ergo line -- internetni terminal in radio

Podjetje 3Com, nekoč znano predvsem po omrežni in komunikacijski opremi, se vse bolj usmerja na alternativna področja, kot so internetni izdelki. Oktobra so predstavili novo družino internetnih naprav, katerih prvi predstavnik je internetni terminal z imenom Audrey. Namenjen je tistim uporabnikom interneta, ki računalnika v druge namene ne uporabljajo.

Audrey je računalnik dokaj nenavadnih oblik, s katerimi spominja na naprave iz sredine prejšnjega stoletja. Plastično ohišje kremne barve dopolnjujejo gladke kovinske tipke, celota pa ima skrbno in nekoliko staromodno zasnovane obline. Za interakcijo z računalnikom namesto tipkovnice ali miške uporablja za dotik občutljivi zaslon. Dopolnimo ga lahko z brezžično tipkovnico, ki je koristna predvsem pri delu z elektronsko pošto. Razen s prstom lahko celoto krmilimo s peresom, ki ga odložimo na vrh računalnik in je tam videti kot nekakšna antena. Na vrhu računalnika je tudi zelena polprozorna plastika, ki se obarva zeleno, ko uporabnik dobi elektronsko pošto.

Za delo s sistemom skrbi v ta namen razvita programska oprema, ki karseda poenostavlja delo s sistemom. Elektronsko pošto lahko posnamemo v obliki govora ali pa s peresom na zaslonu narišemo skico. Z vrtljivim gumbom na prednji strani lahko izbiramo med 12 posebej v ta namen sestavljenimi internetnimi kanali, ki se znajo samodejno posodabljati. Delovanje skuša posnemati delo s televizorjem. Posebnost novega terminala je tudi to, da je združljiv z ročnimi računalniki Palm in Handspring. Audrey za usklajevanje s Palmovimi in Handspringovimi ročnimi računalniki uporablja operacijski sistem QNX z elementi Palm OS. Vgrajen ima tudi modem s hitrostjo 56 Kb/s z dvema dodatnima telefonskima priključkoma, zaporedni vmesnik za povezavo z združljivimi napravami, zvočnike in mikrofon. Za doplačilo lahko vgradimo vmesnik Ethernet za hitro povezavo z internetom.

3Comov internetni terminal naj bi zapolnil tržno nišo, ki jo je razmeroma neuspešno poskušalo zapolniti že kar nekaj podjetij. Naprava je trenutno za 500 dolarjev naprodaj le na ameriškem tržišču, v Evropi pa Audrey lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti.

Audrey pa ni edina novost, ki jo pripravljajo pri družbi 3Com. Hčerinsko podjetje Kerbango je nedavno na sejmu NAB prikazalo prvi internetni radijski sprejemnik, ki deluje brez osebnega računalnika in omogoča spremljanje internetnih radijskih postaj kjerkoli po svetu. V tem trenutku je na voljo že približno 5000 kanalov. Sprejemnik, ki ima retro videz in je s tem v skladu z družino izdelkov Ergo Line, omogoča tudi poslušanje pretočnih glasbenih zapisov. Za delovanje potrebuje hitro internetno povezavo (vsaj ISDN), vgrajen ima vmesnik Ethernet in zaslon, na katerem izbiramo med različnimi internetnimi postajami. Za dostop do postaj podjetje Kerbango ponuja lastne spletne dveri, ki preusmerjajo informacije do sprejemnikov. Kerbango 100E, tako je sprejemniku ime, bo v ZDA v prodaji konec leta za okrog 300 dolarjev.

http://www.3com.com

http://www.kerbango.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji