Objavljeno: 29.10.2000

Cobalt Qube 3, odslej v lasti Suna

Podjetje Cobalt je zagotovo eno od tistih, ki so najbolj uspeli na področju novega tržnega segmenta, lahkih strežnikov. S svojimi izdelki, kot so Qube, RaQ in drugi so uspeli pritegniti zanimanje malih podjetij, pa tudi ponudnikov storitev, ki so hoteli za malo denarja dobiti internetne strežnike, ki so preprosti za rabo in nadzor. Cobalt je iz malega podjetja zato zrasel v uspešnega ponudnika, ki je začel zanimati tudi velika podjetja. Do te mere, da se je družba Sun konec septembra odločila kupiti kar celo družbo Cobalt, za znesek skoraj 2 milijardi dolarjev. Za družbo Sun je Cobaltov program odlično dopolnilo na spodnjem tržnem segmentu, kjer Sun s svojimi strežniki ni mogel tekmovati. Za Cobalt pa je to korak naprej, saj bodo izdelki lahko odslej računali na precej boljšo podporo in možnosti promocije, kot doslej.

Le nekaj dni po uradni objavi nakupa s strani družbe Sun, so pri Cobaltu najavili novo generacijo svojega paradnega izdelka, strežnika Qube. Cobalt Qube 3 predstavlja evolucijo dosedanjega modela, čeprav sloni še vedno na istem principu delovanja. Strežnik je mogoče zelo hitro namestiti, saj samodejno razpozna nastavitve obstoječega omrežja, pa tudi priključene komunikacijske opreme, vse skupaj pa preprosto nadzorujemo prek spletnega brskalnika. Poleg modemov Qube 3 odslej podpira tudi drugačne tipke povezave, vključno z modemi DSL, kabelskimi modemi in vmesniki ISDN. Pomembna novost je programska implementacija protokola RAID-1, ki omogoči zrcaljenje podatkov. Če imamo v strežniku vgrajena dva diska, bo ta nemoteno deloval tudi v primeru okvare enega od diskov. Pomembna novost je storitev BlueLinQ, ki omogoča samodejno in hitro posodobitev sistema prek interneta, kar je bilo doslej precej težje.

Qube 3 še vedno za delovanje uporablja operacijski sistem Linux (posebna izvedba Red Hat Linuxa) in nabor programske opreme, ki vključuje tudi spletni strežnik in strežnik za elektronsko pošto. Nova verzija ima še bolj bogato programsko opremo, ki vključuje baze podatkov (InterBase 6, MySQL, PostgreSQL), podporo za CGI, 128-bitni SSL in združljivost s spletnim urejevalnikom Microsoft FrontPage 2000.

Nekaj je novosti tudi pri strojni opremi. Računalnik poganja hitrejši procesor s hitrostjo 300 MHz, osnovni model pa ima 32 MB RAM in 10,2 GB velik disk. Na voljo so tudi Qube 3 Business Edition (64 MB, 20,4 GB disk) in Qube 3 Professional Edition (procesor s hitrostjo 450 MHz, 128 MB RAM, dva diska 20,4 GB), vsi modeli pa imajo odslej tudi vmesnike SCSI in USB. Osnovni model stane v ZDA 1.000 ameriških dolarjev.

http://www.cobaltnetworks.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji