Novice

 • Red Hat Linux 7.0 za računalnike s procesorji Compaq Alpha

  Podjetje Red Hat je predstavilo Red Hat Linux 7.0 za računalnike, opremljene s procesorji Compaq Alpha. Novi Linux bo tako na voljo kot možnost v strežnikih Compaq AlphaSeries ES in DS ter delovnih postajah AlphaStation. Red Hat je sistem posebej optimaliziral za rabo v 64-bitnem okolju, sicer pa so ostale stvari enake kakor pri različici za Intelove sisteme.

  Objavljeno: 8.12.2000več
 • Tulip toži podjetje Dell zaradi kršitve patentov za osnovne plošče

  Nizozemsko podjetje Tulip toži ameriško podjetje Dell zaradi kršitve Tulipovih patentov glede zgradbe osnovnih plošč za osebne računalnike. Po navedbah predstavnikov Tulipa naj bi Dell v zadnjih treh letih dobesedno prekopiral nekatere patentno zaščitene rešitve, ki so temu ameriškemu proizvajalcu prinesle 17 milijard dolarjev zaslužka.

  Objavljeno: 7.12.2000več
 • Microsoft FrontPage 10

  Microsoft je objavil podrobnosti o naslednji različici spletnega urejevalnika FrontPage, ki bo tako kakor doslej na voljo kot samostojen izdelek, pa tudi kot del pisarniškega paketa Office 10, načrtovan za drugo polovico leta 2001. Novi FrontPage 10 bo imel predvsem nove možnosti za lažjo izdelavo vsebinsko bogatih spletnih strani in spletnih storitev. V urejevalnik bo vključen modul Photo Galley, ki bo omogočal izdelavo kakovostnih slikovnih galerij na spletnih straneh.

  Objavljeno: 7.12.2000več
 • Ročni računalnik kot video predvajalnik

  Podjetje Sharp je na Japonskem predstavilo nov ročni računalnik iz družine Zaurus, ki ima vgrajen predvajalnik videoposnetkov. Čeprav to ni prvi tovrstni poizkus (videopredvajalnike je mogoče dobiti tudi za obstoječe ročne računalnike Palm in PocketPC), je Sharp na tem področju naredil korak več. Z lastno tehnologijo so pri Sharpu na 64 MB pomnilniško kartico uspeli shraniti do 2 uri videoposnetkov. Videoposnetki v zapisu MPEG-4 imajo sicer majhno ločljivost in le okrog 10 slik na sekundo, toda strokovnjaki menijo, da je to začetek.

  Objavljeno: 6.12.2000več
 • Philips in LG Electronics s skupno proizvodnjo katodnih cevi

  Konsolidacija izdelave monitorjev se nadaljuje. Nedavno sta nizozemski Philips in korejski LG Electronics podpisala pismo o nameri, s katerim naj bi združila proizvodnje katodnih cevi, ki so osnova za klasične monitorje in televizorje. Nova družba, za zdaj brez imena, ki bo v enakopravni lasti obeh partnerjev, naj bi postala največji proizvajalec katodnih cevi na svetu z letno prodajo čez 6 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 6.12.2000več
 • Prekinjena ena od podmorskih TK-povezav med Južno Azijo in Avstralijo

  S tem, ko naše vsakdanje življenje postaja vse bolj odvisno od interneta, se včasih ne zavedamo, da je celotna infrastruktura precej ranljiva. Lep dokaz je nedavna prekinitev ene od ključnih podmorskih povezav med Južno Azijo in Avstralijo. Kabel SEA-ME-WE je, tako kaže, pretrgalo ladijsko sidro, posledica pa je bila ta, da je Avstralija hipoma ostala skoraj brez polovice internetnih in drugih komunikacijskih zmogljivosti.

  Objavljeno: 5.12.2000več
 • Spletna orodja Macromedia četrte generacije

  Podjetje Macromedia se v zadnjih letih veliko ukvarja s programskimi orodji za izdelavo spletnih strani in s predstavitvijo niza novosti nameravajo ta položaj še bolj utrditi. Le nekaj mesecev po predstavitvi dosedanjih orodij zato na prodajne police prihaja niz novih programskih paketov, kot so spletni urejevalniki Dreamweaver 4.0 in Dreamweaver UltraDev 4.0 ter slikarski program Fireworks 4.0.

  Objavljeno: 5.12.2000več
 • Lernout&Hauspie objavil stečaj

  Belgijsko podjetje Lernout&Hauspie (L&H), znani proizvajalec izdelkov za računalniško razpoznavo govora in računalniško podprto prevajanje, je objavilo stečaj. S tem so končali ugibanja o prihodnosti podjetja, ki je v zadnjih mesecih zabredlo v številne težave. Nedavno sta iz vodstva podjetja odstopila oba ustanovitelja, po katerih družba nosi tudi ime, poleg tega pa so pri poslovanju podjetja zasledili večje nepravilnosti, ki jih raziskujejo tako v belgijski kakor v ameriški podružnici podjetja.

  Objavljeno: 4.12.2000več
 • Brizgalnik v digitalnem fotoaparatu

  Canon je na sejmu v Tokiu prikazal prototip digitalnega fotoaparata, ki vsebuje tudi barvni brizgalnik za tisk digitalnih fotografij. Novi fotoaparat ima zmogljivo elektroniko, poleg tega pa tudi del potrebne mehanike za tiskanje fotografij.

  Objavljeno: 4.12.2000več
 • Computer Associates in protivirusni program za računalnike Palm

  Podjetje Computer Associates je nekoliko prehitel družbo Symantec in prvo predstavilo končno različico protivirusnega programa za ročne računalnike Palm. InoculateIT for PalmOS deluje z vsemi računalniki, ki podpirajo PalmOS 3.0 ali novejši sistem, med drugim recimo novejše računalnike Palm in Handspring. V primerjavi s Symantecovim izdelkom, ki je še v razvojni fazi, je InoculateIT skoraj trikrat manjši, kar je pomembno pri majhnih pomnilnikih ročnih računalnikov.

  Objavljeno: 3.12.2000več