• Matrox Marvel G450 eTV

    Matrox je predstavil nov izdelek Marvel G450 eTV, ki predstavlja doslej najbolj popolno kombinacijo grafične in videokartice. Marvel G450 eTV zna skoraj vse, kar bi lahko pričakovali od sodobnih grafičnih pospeševalnikov in videokartic. Osnova kartice je grafični pospeševalnik Matrox MGA G450, ki skrbi za pospeševanje 2D in 3D, pomnilnik je velik 32 MB (uporabljen je pomnilnik DDR DRAM), za kakovost slike tudi pri največjih ločljivostih skrbi pretvornik RAMDAC s prepustnostjo 360 MHz. In to je šele osnova.

    Objavljeno: 22.10.2000
  • Pioneer in zaslon z organsko elektroluminescenco

    Pri japonskem podjetju Pioneer so razvili prvi delujoči prototip zaslona z organsko elektroluminescenco (EL), ki uporablja za ogrodje plastičen film in ne stekla kakor dosedanji prototipi. Prikazni prototip z ločljivostjo 128 × 64 pik je zelo tanek (le 0,2 milimetra) in lahek (1 gram), plastična osnova pa omogoča, da je upogljiv.

    Objavljeno: 22.10.2000
  • Sony AirBoard

    Sony je na Japonskem predstavil zanimivo napravo, ki je nekakšen križanec med osebnim računalnikom in televizorjem. AirBoard, tako je novemu izdelku ime, je na prvi pogled tak kakor nekoliko bolj nenavadno oblikovan osebni računalnik z zaslonom LCD, razlika pa se opazi pri uporabi.

    Objavljeno: 21.10.2000
  • Novi standard MPEG-21

    Organizacija MPEG (Motion Picture Experts Group) pripravlja nov standard, ki bo v večpredstavne posnetke prinesel tehnologijo za zagotovitev kakovosti delovanja. Bodoči standard MPEG-21, ki ga bodo začeli pripravljati v kratkem, bo imel kot glavni cilj zagotovitev kakovosti delovanja pri predvajanju pretočnih zvočnih in videozapisov ne glede na izbrano procesorsko osnovno in omrežno povezavo.

    Objavljeno: 21.10.2000
  • TIM zagnal eksperimentalno omrežje GPRS

    Največji italijanski operater mobilne telefonije, TIM, je udejanil eksperimentalno omrežje GPRS. Po njihovem mnenju je to prva uporaba te tehnologije v Evropi. Tehnologijo so prikazali že maja, sedaj pa so jo ponudili izbranim strankam. GPRS omogoča bistveno hitrejši prenos podatkov v mobilnih omrežjih in je pomembna vmesna stopnja med telefonijo GSM, ki sodi v drugi rod, in telefonijo UMTS, ki sodi v tretji rod.

    Objavljeno: 21.10.2000
  • ZapStation

    Zabavna elektronika, glasba in video se vse bolj združujejo z računalniškimi tehnologijami in internetom. V prihodnosti lahko računamo na še večjo prepustnost pri prenosu podatkov, kar bo prineslo nove možnosti za zabavo. Toda doslej je bilo za učinkovito rabo teh možnosti treba kupiti več ločenih naprav, kar je cenovno teže sprejemljivo, pa tudi težje za namestitev in rabo.

    Objavljeno: 20.10.2000
  • Bluetooth, Toshiba in brezžično omrežje

    Japonsko podjetje Toshiba, eden od doslej najbolj dejavnih pobudnikov brezžične komunikacijske tehnologije Bluetooth, je držala obljubo in prva na tržišče poslala razširitveni vmesnik za brezžično povezavo osebnih računalnikov v omrežje. Kartica je na voljo v obliki kartice PC Card II, vgrajeno pa ima tudi anteno, ki rahlo štrli iz kartice.

    Objavljeno: 20.10.2000
  • Ericsson kupuje

    Proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson želi okrepiti ponudbo infrastrukture za mobilna omrežja tretjega rodu (3G). V ta namen so sklenili kupiti ameriško podjetje Microwave Power Devices (MPD), za katero bodo odšteli okrog 100 milijonov dolarjev, natančneje 8,7 dolarja po delnici. Podjetje MPD ima sedež nedaleč od New Yorka, ukvarja pa se z izdelavo radiofrekvenčnih in mikrovalovnih linearnih ojačevalnikov in sorodnih izdelkov, ki so osnovni gradniki baznih postaj za mobilna omrežja. Za tretji rod mobilne telefonije so zlasti primerni naprednejši ojačevalniki MCPA (Multi Carrier Power Amplifiers), ki jih proizvaja MPD.

    Objavljeno: 20.10.2000
  • V ozadje se umika tudi Paul Allen

    Potem ko je se je Bill Gates umaknil z mesta direktorja, se v ozadje umika tudi drugi soustanovitelj družbe Microsoft. Paul Allen je objavil, da ne namerava več kandidirati za sedeže v upravnem odboru podjetja, kjer je bil vse od začetka. Allen pa bo še naprej sodeloval z Microsoftom kot svetovalec za strategijo razvoja, s čimer naj bi se lahko bolj posvetil stvari, ki ga najbolj veseli -- tehnologiji in izdelkom.

    Objavljeno: 19.10.2000
  • Novo šifriranje Rijndel

    V časih, ko računalniško tržišče obvladujejo zlasti velika mednarodna podjetja, je lepo videti, da včasih v pomembnih stvareh uspejo tudi posamezniki. Ameriški inštitut NIST (National Institute of Standards and Technology) naj bi tako nedavno izbral nov algoritem za šifriranje podatkov, ki bo nadomestil zastareli algoritem DES (iz leta 1977), v uporabi v ameriških državnih ustanovah.

    Objavljeno: 19.10.2000
  • Prvi mobilni telefon Bluetooth

    Ameriško podjetje GN Netcom je predstavilo telefon GN 9000, ki je uradno prvi mobilni telefon, skladen s tehnologijo Bluetooth. Ta tehnologija zagotavlja povezljivost in združljivost med različnimi brezžičnimi napravami, kot so mobilni telefoni, prenosni računalniki in dlančniki. Razvoj te tehnologija vodi posebna interesna skupina (The Bluetooth Special Interest Group), ki šteje čez 100 vodilnih proizvajalcev telekomunikacijske tehnologije.

    Objavljeno: 19.10.2000
  • Prodaja mobilnih telefonov se ne bo več tako večala

    Svetovni trg mobilnih telefonov bo po obdobju neverjetne rasti počasi umiril. Drugi največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov, Motorola, napoveduje, da pričakujejo manjšo rast prodaje mobilnih telefonov že do konca letošnjega leta in tudi v naslednjem. Njihova ocena prodaje za leto 2001 je med 525 in 575 milijonov telefonov, kar je bistveno manj od prejšnjih ocen, ki so napovedale med 600 in 650 milijonov. Analitiki soglašajo z zmernejšimi ocenami, saj so prepričani, da trg mobilnih telefonov kljub stabilnosti ne more več vztrajati pri 50 % rasti. Nekateri ameriški analitiki so prav tako ocenili, da se zelo približujemo obdobju, ko bo rast števila naročnikov mobilne telefonije dosegla največjo vrednost.

    Objavljeno: 18.10.2000
  • Rambus in DDR

    Razprtije med podjetjem Rambus in drugimi proizvajalci pomnilniških vezij se še naprej stopnjujejo. Potem ko sta se medsebojno tožila Rambus in Infineon, so se na sodišče proti Rambusu podali še Hyundai electronics in Micron. Rambus trdi, da tekmeci v izdelkih uporabljajo njihove patentirane rešitve, medtem ko drugi menijo, da je Rambus zlorabil tehnologije v javnem lastništvu in si prilastil rešitve, ki so bile razvite kot plod dela vseh.

    Objavljeno: 18.10.2000
  • Nova tehnologija zaslonov LCD SuperClear

    Podjetje Viewsonic je razvilo novo tehnologijo zaslonov s tekočimi kristali z imenom SuperClear, ki so precej kontrastnejši in se hitreje odzivajo v primerjavi z današnjimi monitorji LCD. Po navedbah proizvajalca so novi monitorji VP150m (15-palčni, ločljivost 1024 × 768) in VG175 (17,4-palčni, ločljivost 1280 × 1024) tudi do trikrat bolj odzivni od sedanjih, zaradi česar so primerni zlasti za hitro spreminjajoče vsebine, kot so računalniške igre, grafika 3D in videoposnetki DVD. Ceni novih monitorjev: 1185 in 2000 dolarjev.

    Objavljeno: 18.10.2000
  • Pobuda NET na pohodu

    Microsoft je septembra v okviru konference Enterprise 2000 predstavil nove rešitve in izdelke, ki bodo predstavljali srce v začetku poletja napovedane strategije Microsoft.NET. Na predstavitvi je Microsoft prikazal osem programskih strežnikov in prvič tudi najnovejšega člana družine, strežnik Mobile Information Server 2001, ki je namenjen strežbi podatkov za bodoče podatkovno usposobljene mobilne telefone in ročne računalnike.

    Objavljeno: 17.10.2000
  • AMD hitro nadaljuje razvoj 64-bitnega procesorja

    AMD zelo hitro nadaljuje razvoj 64-bitnega procesorja. Nedavno so objavili simulator, ki omogoča poganjanje 64-bitne kode na 32-bitnem procesorju. Zanimivo, da brezplačni simulator SimNow! deluje pod operacijskim sistemom Linux.

    Objavljeno: 17.10.2000
  • Najbolj obiskana slovenska spletna stran

    V soboto 7. oktobra je slovenska spletna stran http://www.everest.simobil.si zabeležila skupaj 3,7 milijona zadetkov iz več kakor 100 držav. Ta stran pokriva odpravo Dava Karničarja na Mount Everest in njen najprivlačnejši del je bilo neposredno predvajanje uspešnega Karničarjevega podviga, ko je z vrha najvišje gore na našem planetu odsmučal v dolino. Dogodek so poleg omenjene internetne strani spremljala tudi številna domača in tuja javna občila. Jezerjan je tako postal prvi, ki se lahko pohvali, da je presmučal Everest. Karničar se vrne v domovino 29. oktobra.

    Objavljeno: 17.10.2000
  • IBM-ovi modularni strežniki

    IBM je predstavil novo družino modularnih strežnikov na Intelovi osnovi, ki so namenjeni predvsem ponudnikom interneta in internetnih storitev, za katere sta potrebna stopnjevana nadgradljivost in preprost nadzor. Novi strežniki xSeries 330 so vgrajeni v zelo tankih (4,5 cm) ohišjih, tako da jih lahko v posamezno strežniško omaro vgradimo do 41. Gre za dvoprocesorske sisteme, ki so lahko opremljeni z vrhunsko Intelovo tehnologijo -- procesorji Pentium III s hitrostmi 866, 933 MHz in 1 GHz, kar je prvič doseženo v tako tankih strežnikih. Pri IBM-u trdijo, da imajo novi strežniku trikrat večjo procesorsko zmogljivost od Sunovih strežnikov Netra -- za približno tretjino cene. Osnovi model je namreč na voljo že za 4500 dolarjev (za sistem z 256 MB pomnilnikom).

    Objavljeno: 16.10.2000
  • Prvi virus za PalmOS

    Podjetji McAfee in F-Secure sta potrdili najdbo prvega virusa, ki okuži ročne računalnike z operacijskim sistemom PalmOS. Po trditvah strokovnjakov je virus PalmOS/Phage.936 dokaj neškodljiv, vendar se zna samodejno prenašati iz računalnika v računalnik.

    Objavljeno: 16.10.2000
  • iPaq PocketPC -- tržna uspešnica

    Podjetje Compaq je bilo popolnoma nepripravljeno na uspeh ročnega računalnika iPaq PocketPC. Povpraševanje po računalniku je nekajkrat večje od ponudbe, zato ga na nekaterih tržiščih (kljub obljubi) sploh še niso začeli prodajati. Zaradi tega so se odločili, da bodo proizvodnjo s prvotnih 25.000 enot na mesec do konca leta podvojili, v prvem četrtletju 2001 pa naj bi se proizvodnja povečala na 100.000 enot mesečno. S tem bo iPaq postal najbrž največja uspešnica z okoljem Windows CE.

    Objavljeno: 15.10.2000
  • Optični diski naslednjega rodu

    Sony in Pioneer sta na Japonskem prikazala prve prototipe novega rodu optičnih diskov, ki uporabljajo modre laserje namesto dosedanjih rdečih. Modri laserji predstavljajo vrhunsko tehnologijo, ki bo po mnenju strokovnjakov predstavljala osnovo za naslednje rodove pomnilniških enot. Ker modri laserji delujejo s precej manjšo valovno dolžino od današnjih rdečih laserjev (405 namesto 650 nanometrov), lahko na pomnilniške nosilce shranimo precej več podatkov kakor danes.

    Objavljeno: 15.10.2000
  • Sanyo prvi s Symbianom

    Ročni računalniki doživljajo novo pomlad, ta čas pa poteka predvsem dvoboj med izdelki z operacijskimi sistemi PalmOS in Windows CE. Toda že kmalu se bo vmešal Symbian, ki pospešeno končuje razvoj operacijskega sistema EPOC, primernega za ročne in žepne računalnike ter za mobilne telefone. Na japonskem sejmu Ceatec je Sanyo predstavil prvi prototip ročnega računalnika, ki temelji na Symbianovi platformi Quartz.

    Objavljeno: 14.10.2000
  • Afera Arnes

    Mnenje o pogodbi med Telekomom Slovenije d.d. in Vlado RS

    Objavljeno: 14.10.2000
  • Napster -- najhitreje rastoča storitev v zgodovini interneta

    Po trditvah družbe za tržne raziskave Media Metrix je Napster najhitreje rastoča spletna storitev v kratki zgodovini interneta. Število uporabnikov se je samo v zadnjem mesecu povečalo za več kakor 500 %, skupno pa storitev uporablja že 6,7 milijona uporabnikov. Prav zaradi velikega števila mnogi menijo, da tudi v primeru sodne prepovedi Napsterja tovrstnih storitev ne bodo mogli več ukiniti. V pripravi so namreč že alternative, kot so Freenet in OpenNap, ki temeljijo na rahlo spremenjeni, a zakonsko povsem legalni tehnologiji.

    Objavljeno: 14.10.2000
  • Intel opustil projekt Timna

    Intel je po nekaj zapletih in prelaganjih prvotnih načrtov dokončno preklical projekt z imenom Timna, pod katerim je nastajal nov hibridni izdelek, ki bi združeval procesor, sistemski nabor in morda tudi grafiko. Procesor Timna, ki naj bi po prvotnih načrtih na dan prišel leta 2001, naj bi znižal stroške izdelave osebnih računalnikov, zlasti tistih osnovnih, vendar so se razmere medtem spremenile. Intelovi predstavniki trdijo, da so danes proizvajalci že znižali stroške z drugimi prijemi, zaradi katerih Timna ni več smiseln projekt.

    Objavljeno: 13.10.2000
  • Microsoft pomaga Corelu

    Kanadsko podjetje Corel, ki je v zadnjih mesecih zaradi slabih poslovnih rezultatov doživelo kar precej sprememb (zamenjava direktorja, zmanjšanje število zaposlenih), je končno dobilo pomembnega partnerja. To ni nihče drug kot Microsoft, ki bo v družbo Corel vložil 135 milijonov dolarjev v obliki nakupa delnic. Corel bo v zameno v svojih izdelkih podprl Microsoftovo tehnologijo .NET, in to ne samo v izdelkih za okolje Windows, temveč tudi v tistih za računalnike Apple Macintosh. Podjetji nameravata odslej tesneje sodelovati pri razvoju novih izdelkov.

    Objavljeno: 13.10.2000
  • Težave v Intelovi proizvodnji

    Intel se še naprej ubada s težavami v zvezi s proizvodnimi postopki, ki so v zadnjih mesecih močno vplivale na prodajo in ugled podjetja. Po zadnjem zapletu, zaradi katerega so morali zakasniti proizvodnjo procesorjev Pentium 4, so pri Intelu zamenjali vodstvo oddelkov za razvoj in proizvodnjo, s čimer naj bi odpravili težave, pa tudi pospešili prehod z 0,18-mikronske na 0,13-mikronsko arhitekturo. Težave in napake so v minulih mesecih povzročile kar nekaj izpada pri zaslužku, predvsem pa omogočile tekmecem nekdaj nesluten uspeh.

    Objavljeno: 12.10.2000
  • Maxtor je kupil družbo Quantum

    V začetku oktobra je javnost presenetila novica, da je ameriško podjetje Maxtor kupilo tekmeca in hkrati enega največjih proizvajalcev diskov, podjetje Quantum. Pravzaprav njegov oddelek za proizvodnjo diskov. Novica je presenečenje predvsem zato, ker je bil doslej Maxtor tretji ali četrti največji ponudnik diskov s precej manjšim prometom od Quantuma. S poslovno potezo, ki jo tržni analitiki ocenjujejo na 2,3 milijarde dolarjev, pa se bo Maxtor zavihtel na prvo mesto pred družbo Seagate.

    Objavljeno: 12.10.2000
  • UMTS trka na slovenska vrata

    Prvi preizkusi delovanja mobilne telefonije tretjega rodu se izvajajo tudi v Sloveniji, kar jo tako uvršča med redke države, ki se s tem lahko pohvalijo.

    Objavljeno: 11.10.2000
  • Linux ima vse več privržencev

    Linux ima vse več privržencev. Zadnje tržne raziskave tako postrežejo s kar nekaj zanimivimi podatki. Podjetje Dell, ki je trenutno najmočnejši proizvajalec osebnih računalnikov, proda že okrog 4 % izdelkov z operacijskim sistemom Linux. To je po nekaterih ocenah že skoraj toliko, kolikor proda Apple računalnikov s sistemom MacOS.

    Objavljeno: 10.10.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji