Objavljeno: 21.10.2000

Sony AirBoard

Sony je na Japonskem predstavil zanimivo napravo, ki je nekakšen križanec med osebnim računalnikom in televizorjem. AirBoard, tako je novemu izdelku ime, je na prvi pogled tak kakor nekoliko bolj nenavadno oblikovan osebni računalnik z zaslonom LCD, razlika pa se opazi pri uporabi.

Zaslon, ki ima aktivno matriko, diagonalo 10,4 palcev in ločljivost 800 × 600 pik, lahko namreč vzamemo v roko. Z osrednjo enoto komunicira po brezžični povezavi. Za komunikacijo je uporabljen protokol IEEE 802.11, torej enak kakor pri brezžični različici protokola Ethernet, ki zmore hitrost prenosa 11 Mb/s. Sony trdi, da sistem omogoča brezžični prenos podatkov v območju 30 metrov, vendar ob tem ne navajajo, kakšna je dejanska hitrost prenosa podatkov. Brezžični terminal, ki je težak 1,5 kg in velik približno toliko kakor manjši prenosnik, omogoča prikaz računalniške slike, pa tudi spremljanje televizijskih programov. Poseben sistem omogoča, da na zaslonu hkrati spremljamo televizijski program in brskamo po internetu.

Za interakcijo z računalnikom uporabljamo pero, saj je zaslon občutljiv za dotik, zato ne potrebujemo ločene tipkovnice. Terminal ima vgrajeno celo enoto za pomnilniške kartice Memory Stick, s katerih lahko shranjene digitalne fotografije na zaslonu prikazujemo kot na digitalnem platnu. Vgrajen akumulator zadostuje za približno uro nenehnega dela, z dodatnim zmogljivejšim akumulatorjem pa lahko neodvisnost od električnega omrežja podaljšamo na približno tri ure.

Sony izdelek namenja novemu rodu uporabnikov, ki TV-program in internet razumejo kot del vsakdanjega življenja in osebno zadevo, s katero želijo biti tudi v stanovanju nenehno v stiku. AirBoard bo za zdaj v prodaji le na Japonskem.

http://www.sony.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji