Objavljeno: 11.10.2000

UMTS trka na slovenska vrata

Prvi preizkusi delovanja mobilne telefonije tretjega rodu se izvajajo tudi v Sloveniji, kar jo tako uvršča med redke države, ki se s tem lahko pohvalijo.

Na sejmu Sodobna elektronika je operater SI.Mobil v sodelovanju s Siemensom in kranjskim Iskratelom prikazal delovanje sistemov UMTS in GPRS na testni postavitvi, ki je pokrivala področje razstavišča. V SI.Mobilu menijo, da tehnologija že omogoča uvajanje novih omrežij, počakati pa moramo na ustrezne terminalne naprave in, kar je še pomembnejše, na ponudnike storitev in vsebin. Odločilno vlogo ima tudi država, ki mora zagotoviti pogoje za podelitev ustreznih koncesij. Pričakujejo, da bo UMTS slovenskim uporabnikom komercialno na voljo v letu 2002.

Karl Alsmar, izvršni podpredsednik družbe Ericsson za območje Srednje in Vzhodne Evrope, Bližnjega Vzhoda in Afrike, in direktor družbe Mobitel, Anton Majzelj, sta 10. oktobra v Ljubljani podpisala ekskluzivno pogodbo o testiranju telefonije UMTS v Sloveniji. Ericsson je izbral Mobitel na podlagi dosedanjih izkušenj in referenc ter stanja mobilne telefonije v Sloveniji. Mobitel je tako edini predstavnik majhnih in srednje velikih operaterjev v regiji, ki ga je Ericsson izbral za testnega partnerja.

Tudi v Mobitelu z zanimanjem pričakujejo čim prejšnji razpis koncesije za UMTS. Predvidevajo, da bi lahko storitve UMTS ponudili že čez dve leti, če bodo izbirni postopki potekali v načrtovanih časovnih okvirih. Po določilih pogodbe bo Ericsson Mobitelu opremo zagotovil še pred iztekom naslednjega leta. Švedski proizvajalec zatrjuje, da je že bil izbran za dobavitelja opreme za mobilna omrežja tretjega rodu (3G) pri petnajstih od svojih dosedanjih dvajsetih strankah za omrežja GSM.

http://www.simobil.si

http://www.mobitel.si

http://www.siemens.si

http://www.iskratel.si

http://www.ericsson.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji