Objavljeno: 18.10.2000

Prodaja mobilnih telefonov se ne bo več tako večala

Svetovni trg mobilnih telefonov bo po obdobju neverjetne rasti počasi umiril. Drugi največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov, Motorola, napoveduje, da pričakujejo manjšo rast prodaje mobilnih telefonov že do konca letošnjega leta in tudi v naslednjem. Njihova ocena prodaje za leto 2001 je med 525 in 575 milijonov telefonov, kar je bistveno manj od prejšnjih ocen, ki so napovedale med 600 in 650 milijonov. Analitiki soglašajo z zmernejšimi ocenami, saj so prepričani, da trg mobilnih telefonov kljub stabilnosti ne more več vztrajati pri 50 % rasti. Nekateri ameriški analitiki so prav tako ocenili, da se zelo približujemo obdobju, ko bo rast števila naročnikov mobilne telefonije dosegla največjo vrednost.

Te novice so vplivale na občutno nižanje cen delnic proizvajalcev mobilnih telefonov. Ericsson in Nokia bosta poročili za tretje letošnje trimesečje in napovedi za naslednje leto objavili še do konca oktobra. Nekateri napovedujejo, da bo Nokia morda celo imela nižji dobiček kakor v drugem letošnjem trimesečju. Razloge iščejo v zamudah novih modelov in že omenjenem manjšem zanimanju kupcev, delno tudi zaradi protokola WAP, ki v očeh uporabnikov ni izpolnil vseh obljub proizvajalcev.

Za poslovni uspeh naslednjega leta je odločilno, da telefoni s podporo GPRS pridejo pravočasno, to je do konca leta. V nasprotnem pa bodo proizvajalci mobilnih telefonov po ocenah analitikov težko dosegli letošnje dobičke. Vsi trije največji proizvajalci pa se bodo usmerili na višanje dobičkonosnosti in ne nujno na zagotavljanje čim večjega tržnega deleža.

http://www.motorola.com

http://www.nokia.com

http://www.ericsson.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji