Objavljeno: 12.10.2000

Maxtor je kupil družbo Quantum

V začetku oktobra je javnost presenetila novica, da je ameriško podjetje Maxtor kupilo tekmeca in hkrati enega največjih proizvajalcev diskov, podjetje Quantum. Pravzaprav njegov oddelek za proizvodnjo diskov. Novica je presenečenje predvsem zato, ker je bil doslej Maxtor tretji ali četrti največji ponudnik diskov s precej manjšim prometom od Quantuma. S poslovno potezo, ki jo tržni analitiki ocenjujejo na 2,3 milijarde dolarjev, pa se bo Maxtor zavihtel na prvo mesto pred družbo Seagate.

Letno naj bi izdelali okrog 50 milijonov diskov, z združitvijo pa naj bi prihranili kar od 120 do 200 milijonov dolarjev letno. Skupni pomet naj bi naslednje leto dosegel šest milijard dolarjev. Maxtor bo ohranil obstoječe lastne in Quantumove proizvodne zmogljivosti in poslovno navezavo z družbo Matsushita-Kotobuki Electronics. Dogovor s Quantumom se tiče le diskov, oddelek za tračne enote DLT pa bo deloval še naprej kot samostojno podjetje.

Proizvajalci diskov se v zadnjih letih kljub nenehnemu večanju zmogljivosti in velikosti soočajo s težkimi tržnimi pogoji in močno konkurenco, zaradi česar so, kakor kaže, združitve in druge strateške spremembe ena od poti do ponovnega uspeha. Cene diskov so po mnenju proizvajalcev prenizke, poleg tega pa rast tržišča ni tolikšna, kakršna je bila nekoč. Toda nove smeri rabe diskov, na primer v digitalnih videorekorderjih in drugih napravah za rabo doma, naj bi v naslednjih letih poskrbeli za vnovično rast.

http://www.maxtor.com

http://www.quantum.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji