Objavljeno: 20.10.2000

ZapStation

Zabavna elektronika, glasba in video se vse bolj združujejo z računalniškimi tehnologijami in internetom. V prihodnosti lahko računamo na še večjo prepustnost pri prenosu podatkov, kar bo prineslo nove možnosti za zabavo. Toda doslej je bilo za učinkovito rabo teh možnosti treba kupiti več ločenih naprav, kar je cenovno teže sprejemljivo, pa tudi težje za namestitev in rabo.

Podjetje ZapMedia trdi, da bodo to odpravili z novim izdelkom ZapStation, ki je po besedah proizvajalca prvi univerzalni večpredstavni sistem za domačo rabo. ZapStation je navzven podoben klasičnim hi-fi ali videokomponentam, le da vsebuje več funkcij od kateregakoli dosedanjega podobnega sistema. Vgrajen ima posebno zgrajen računalnik PC s 566 MHz procesorjem Intel Celeron, zaradi katerega ZapStation lahko uporabljamo kot predvajalnik ali kot priročni internetni terminal. ZapStation omogoča predvajanje glasbe CD, videoposnetkov DVD, odkodira digitalne glasbene zapise MP3 in Windows Media, podpira pretočne zvočne in videozapise, omogoča dostop do elektronske pošte, svetovnega spleta in še marsikaj drugega. Vgrajen je 30 GB disk za shranjevanje posnetkov MP3 in snemanje videoposnetkov iz interneta in iz TV signala.

Vse skupaj je priključeno na domači televizor in sistem hi-fi (prek digitalnih povezav), ZapStation pa krmilimo s priloženim daljinskim upravljalnikom prek grafičnega vmesnika, ki ga spremljamo na televizorju. Vgrajena programska oprema se samodejno posodablja prek internetne povezave, tako da uporabniku na to ni treba misliti. Kot dodatek si je mogoče omisliti tipkovnico, ki je v pomoč zlasti pri odzivnem delu v internetu. Za povezavo v internet ima sistem vgrajen omrežni vmesnik Ethernet in modem s hitrostjo 56 kb/s (za doplačilo so na voljo kabelski modem in modem DSL). Sistem je mogoče dograditi z dodatnimi napravami (na primer igralnimi palicami, prenosnimi predvajalniki MP3), saj ima vgrajen vmesnik USB.

ZapMedia je poleg tega kot eden prvih partnerjev podpisala pogodbo z družbo Microsoft o uporabi njihove tehnologije Windows Media, pa tudi sistema za digitalni nadzor pravic (DRM -- digital rights management), tako da je ZapStation med prvimi "legalnimi" predvajalniki digitalnih glasbenih posnetkov. Po sedanjih načrtih bo ZapStation na voljo v začetku leta 2001, tedaj pa bo znana tudi cena.

http://www.zapmedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji