Novice

 • Nokia Communicator 9210

  Podjetje Nokia je predstavilo nov model mobilnega telefona z vgrajenim žepnim računalnikom, ki nadaljuje dosedanje poslanstvo izdelkov z imenom Communicator. Model Communicator 9210 je obenem prva interpretacija novega operacijskega sistema Symbian EPOC in platforme Crystal, ki sta namensko zasnovana za naprave, ki združujejo komunikacijske in računalniške funkcije.

  Objavljeno: 16.12.2000več
 • Novi prenosnik HPC Note M722

  Podjetje HPC je predstavilo novi model prenosnega računalnika HPC Note M722, ki ga odlikujeta lahkost (tehta le 1,6 kg) in elegantni videz. Prenosnik je na voljo v več različicah, opremljen pa je lahko s procesorji Pentium III s takti od 600 do 850 MHz. Ima 6 GB disk (vgraditi je mogoče take do 15 GB), 12,1-palčni zaslon z aktivno matriko ter enoto CD-ROM v zunanjem ohišju. Akumulator je litijev, proizvajalec pa prilaga kartico z modemom 56 kb/s in omrežnim vmesnikom 10/100 Mb/s.

  Objavljeno: 16.12.2000več
 • Mazzinijev roman Drobtinice zdaj tudi kot e-knjiga

  Široki zbirki elektronskih knjig na svetovnem spletu se je v tem času pridružila tudi prva elektronska knjiga v slovenskem jeziku, ki jo uporabniki lahko brezplačno prebirajo z Microsoftovim programom Microsoft Reader. Gre za že leta 1987 predstavljen roman Drobtinice slovenskega pisatelja Mihe Mazzinija, ki je po 54.000 prodanih izvodih v tiskani obliki sedaj brezplačno dosegljiv tudi na spletnih straneh.

  Objavljeno: 15.12.2000več
 • Mlačna prodaja Pentiuma 4

  Pentium 4 je že takoj po začetku prodaje doživel mlačen sprejem pri uporabnikih, zato se je Intel odločil znižati cene hitreje, kakor je bilo sprva načrtovano. Konec leta bo 1,5 MHz različica cenejša za 9 %, šibkejša 1,4 MHz različica pa bo stala kar 19 % manj.

  Objavljeno: 15.12.2000več
 • Virus MTX čedalje večja grožnja

  Virus MTX, ki so ga raziskovalci odkrili že poleti in tedaj označili za relativno majhno nevarnost, postaja vse bolj nevšečna težava. Glavna funkcija virusa je ta, da preprečuje posodabljanje protivirusnih programov, natančneje prenos definicij novih virusov.

  Objavljeno: 15.12.2000več
 • Spletna trgovina podjetja Merkur

  Trgovsko podjetje Merkur je odprlo novo spletno trgovino ali, kakor pravijo v podjetju, novo prodajno mesto, na katerem je mogoče izbirati med več kakor 600 izdelki iz sezonskih katalogov in izdelki po Merkurjevih "vročih" cenah. Izdelke je mogoče plačati na dva načina, po povzetju ali pa s karticami Diners ali Diners-Merkur (nekoliko tudi Aktiva in Eurocard). Merkur jih brezplačno dostavi na dom v dveh delovnih dneh od datuma prejetja naročila. Za varnost transakcij skrbijo 128-bitni ključi in tehnologija SSL.

  Objavljeno: 14.12.2000več
 • Tehnične dveri

  Prodajne dveri (portali) so očitno prišle v modo tudi v Sloveniji. 13. decembra podjetje Quantum predstavilo svoj www.tehnika.net.

  Objavljeno: 14.12.2000več
 • Sony vpoklical kar 13.000 prenosnikov s procesorjem Crusoe

  Težave družbe Transmeta se nadaljujejo. Na Japonskem je Sony sporočil, da bo vpoklical kar 13.000 prenosnikov VAIO, ki so opremljeni s procesorjem Crusoe. Težava je, kakor kaže, v seriji izdelkov, ki bodo potrebovali popravilo, da bodo delovali pravilno. Kljub temu da pri Transmeti trdijo, da je to le izolirana težava, ki ni povezana s prenosniki drugih proizvajalcev, je vrednost delnic podjetja padla.

  Objavljeno: 14.12.2000več
 • Prenovljen iskalnik Mat'Kurja

  Prvi in najbrž še vedno najbolj obiskan slovenski iskalnik ter katalog spletnih strani Mat'Kurja je decembra doživel prenovo sistema, ki zajema tako vsebinske kakor oblikovne in tehnične spremembe. S tem so izpolnili obljube o prenovi, dane lani, ko je iskalnika prevzela družba Eon. Novosti so predvsem v izboljšanem iskanju (zadetki so razvrščeni glede na relevantnost najdene strani), nov pa je tudi način kategorizacije spletnih strani. Pri družbi Literal, ki je v razvoj zdaj že tretje generacije iskalnika vložili okoli 1000 ur, iskalnik pa se lahko pohvali s posodobljenim videzom, organizaciji in boljši preglednosti. Prenovljena je rubrika o novostih, ki se zdaj deli na nove spletne strani in nove dogodke. Mat'Kurja je končno "spregovorila" tudi v slovenščini (ta je zdaj privzeti jezik), s čimer so odpravili eno od nevšečnosti pri dosedanji različici. Obenem so iskalniku dodali osveženi vodič po Sloveniji, koristen predvsem za tujce.

  Objavljeno: 14.12.2000več
 • Združitev podjetij Navision in Damgaard Axapta

  Podjetje Navision Software, ki je močno prisotno tudi na slovenskem tržišču, je napovedalo združitev z družbo Damgaard, enim glavnih tekmecev v severni Evropi. Nova družba bo nosila ime NavisionDamgaard, združeno podjetje pa bo ustvarilo več kakor 1200 milijard danskih kron letnega prihodka. Novo podjetje bo tako postalo eno vodilnih mednarodnih dobaviteljev celostnih poslovnih rešitev za srednje velika podjetja.

  Objavljeno: 13.12.2000več