• Symbian prikazal prve prototipe žepnih računalnikov Crystal

  Symbian je na nedavni konferenci v Londonu prikazal prve delujoče prototipe nove platforme za žepne računalnike Crystal. Ta bo osnova za številne mobilne telefone in žepne računalnike, med drugim naslednika priljubljenega modela Nokia Communicator 9000.

  Objavljeno: 17.11.2000
 • Tekstilna tipkovnica Elektex za ročne računalnike

  Mnogi so o temu govorili, majhno podjetje Elektex pa je to prvo konkretiziralo. Govorimo o tipkovnici, ki je narejena iz upogljive plastike in oblečena v tekstil, zaradi česar jo lahko zvijemo in na ta način lažje prenašamo. Nova tipkovnica je narejena specifično za uporabo z ročnimi računalniki, trenutno le za ročne računalnike Palm.

  Objavljeno: 17.11.2000
 • Hladen tuš za Transmeto

  Po prvotnem navdušenju nad novimi mobilnimi procesorji Transmeta je mlado podjetje doživelo precej hladen tuš. IBM, ki je že nekaj mesecev razvijal prenosnik na podlagi procesorjev Crusoe, je v kratkem tiskovnem sporočilu in brez razlage napovedal zaustavitev tega projekta. Le nekaj dni za tem so tudi iz Compaqa prišle novice, da ne namerava uporabljati novih procesorjev, kljub temu da ima v družbi Transmeta znaten delež. Vse oči so zdaj uprte v družbo Toshiba, ki se brani z dejstvom, da doslej še ni javno podprla procesorjev Crusoe.

  Objavljeno: 16.11.2000
 • Najboljši na Comdexu 2000

  Kakor vsako leto so tudi na letošnjem jesenskem Comdexu podelili tako zelo prestižna priznanja najboljšim izdelkom v šestih kategorijah: brezžični in mobilni izdelki, storitve, poslovni (oz. pisarniški) izdelki, izdelki za obvladovanje informacijskih sistemov, potrošniški izdelki in izdelki, ki so vizija prihodnosti. Letos so nagrado podelili uredniki C|Net in Zdnet, podelitev pa sta vodila urednika Steve Cox in Josh Taylor.

  Objavljeno: 16.11.2000
 • Internetna ekonomija bo leta 2004 v Evropi vredna že 1,2 milijarde USD

  Po navedbah družbe Gartner Group, naj bi bila internetna ekonomija v Evropi leta 2004 vredna že kar 1,2 milijarde dolarjev, kar naj bi tedaj predstavljalo že kar dobrih 15 % bruto družbenega prihodka.

  Objavljeno: 16.11.2000
 • DVD+RW - videorekorder prihodnosti?

  Zapisljivi format DVD+RW, katerega razvoj se je začel ze leta 1995, je danes na Comdexu dobil nekoliko bolj oprijemljive obrise. Šest velikih podpornikov tehnologije DVD+RW (HP, Philips, Ricoh, Sony, Verbatim in Yamaha) je za novinarje priredilo praktični prikaz delovanja in predvsem združljivosti novega formata.

  Objavljeno: 15.11.2000
 • Microsoftovo trženje programske opreme kot storitve

  Microsoft bo v kratkem pričel praktični preizkus uporabe programske opreme kot storitve. S pomočjo družbe easyEverything, ki ima po vsem svetu internetne kavarne, bodo uporabnikom ponudili dostop do izbranih programov, med katerimi so Office 2000, Works 2001 in Encarta 2001.

  Objavljeno: 15.11.2000
 • Visoko integrirani sistemi se širijo

  Visoko integrirani sistemi, ki v enem samem vezju združujejo procesor, pomnilnik in krmilno logiko, se na tržišču polprevodniških elementov najhitreje širijo. Letna rast prodaje presega 40 %, leta 2004 pa naj bi po svetu prodali že 1,3 milijarde tovrstnih vezij. Glavni odjemalci so proizvajalci mobilnih telefonov, komunikacijskih in prenosnih naprav.

  Objavljeno: 15.11.2000
 • Proizvodnja zaslonov s tekočimi kristali narašča

  Po nekaj letih, ko je povpraševanje po zaslonih s tekočimi kristali presegalo proizvodne zmogljivosti, se razmere bojda spreminjajo. Proizvajalci so namreč v minulem letu močno povečali proizvodnjo, tako da postopoma prihaja do zasičenosti tržišča z izdelki. Tržni analitiki zato napovedujejo padec cen.

  Objavljeno: 15.11.2000
 • Nemškim delodajalcem prepovedan nadzor nad e-pošto

  Nemška vlada bo v kratkem sprejela zakon, ki bo delodajalcem prepovedal nadzor elektronske pošte zaposlenih. Nemčija s tem sledi podobnim odločitvam, ki so jih sprejeli že v ZDA in Veliki Britaniji. Zakon naj bi razen v zasebnosti imel tudi dodatne koristi v višji produktivnosti, saj naj bi s tem zaposleni porabili manj časa za zasebne telefonske pogovore.

  Objavljeno: 14.11.2000
 • Corel WordPerfect Office 2002

  Kanadsko podjetje, znamenito po svojem izdelku za vektorsko grafiko, CorelDRAW, je na Comdexu v Las Vegasu predstavilo nov pisarniški paket WordPerfect Office 2002.

  Objavljeno: 14.11.2000
 • OZN in pravno tolmačenje digitalnih podpisov

  Elektronski podpis je ključnega pomena za internetno ekonomijo in elektronsko trgovanje, toda njegovo rabo za zdaj ratificira vsaka država zase in po svojih predpisih ter standardih. Ker pa gre za sistem prepoznavanja na svetovnem nivoju, bo treba sisteme elektronskih podpisov uskladiti med sabo.

  Objavljeno: 14.11.2000
 • Bill Gates o novem Officu

  Na večer pred otvoritvijo najpomembnejšega dogodka v računalništvu, jesenskega Comdexa, je Bill Gates več tisočglavi množici razkril nekaj novosti, ki jih lahko pričakujemo od giganta Microsofta.

  Objavljeno: 13.11.2000
 • PC tablica

  Glavni arhitekt za programsko opremo, kakor se imenuje položaj Billa Gatesa, vodilnega moža v Microsoftu, je na večer pred otvoritvijo jesenskega Comdexa 2000 nakazal, kam naj bi po njihovem šel razvoj osebnega računalništva v bližnji prihodnosti.

  Objavljeno: 13.11.2000
 • Vezje ADS za vdelavo v telo

  Časi, ko bodo ljudje vgrajevali elektronska vezja v svoja telesa, so vse bliže. Podjetje Applied Digital Solution (ADS) je prikazalo vezje, ki deluje zgolj na podlagi toplote telesa (človeškega ali živalskega), omogoča pa natančno lokacijo nosilca s pomočjo omrežja satelita GPS. Poleg tega lahko sprejemniku posreduje ključne biometrične podatke, kot so število utripov, pritisk in temperatura.

  Objavljeno: 13.11.2000
 • Matsushita-Kotobuki in nov tip disket za 240 MB podatkov

  Podjetje Matsushita-Kotobuki pripravlja za začetek naslednjega leta nov tip disket, naslednike sedanje tehnologije LS-120, na katere bomo lahko shranili do 240 MB podatkov. To naj bi dosegli z novim tipom bralno-pisalnih glav, ki bodo omogočale večjo gostoto zapisovanja podatkov.

  Objavljeno: 13.11.2000
 • Težave s kakovostjo sestavnih delov za prenosnike

  Nekateri proizvajalci prenosnih računalnikov imajo resne težave s kakovostjo vgrajenih delov. Družba Compaq je morala vpoklicati na servis skoraj 55.000 prenosnikov Armada E500 in V300, za katere obstaja utemeljena bojazen in možnost okvare ali celo zažiga zaradi napake (morebitnega kratkega stika) v akumulatorjih.

  Objavljeno: 12.11.2000
 • Hitachijev 3,5-palčni disk s polovično višino za dobrih 70 GB podatkov

  Hitachi je predstavil doslej najzmogljivejši 3,5-palčni disk s polovično višino (okoli 2,5 cm). Na model DK32DJ-72 lahko shranimo kar 73,9 GB podatkov, kar je dvakrat toliko kakor na model najbližjega tekmeca s podobnimi zunanjimi merami ohišja.

  Objavljeno: 12.11.2000
 • Sun v forumu Universal Plug and Play

  Včasih se zgodi, da tudi največji tekmeci sodelujejo pri skupnih projektih. Javnost je nekoliko presenetila novica, da je družba Sun povsem na tiho pristopila s članstvom forumu za razvoj tehnologije Universal Plug and Play, (uPnP), ki nastaja predvsem pod taktirko Microsofta in je doslej jasno opredeljena kot glavni tekmec Sunovi sorodni tehnologiji Jini.

  Objavljeno: 11.11.2000
 • Premagani algoritmi SDMI za zaščito digitalne glasbe

  Raziskovalci znanega centra Xerox PARC (Palo Alto Research Center) ter univerz Princeton in Rice so objavili, da so uspeli razdreti vse štiri algoritme za zaščito digitalne vsebine, ki so jih razvili pri združenju podjetij glasbene industrije SDMI (Secure Digital Music Initiative).

  Objavljeno: 11.11.2000
 • SQL Server 2000 Windows CE Edition

  Microsoft je izpolnil obljubo in na konferenci združenja uporabnikov podatkovnega strežnika SQL Server predstavil različico, ki deluje na operacijskem sistemu Windows CE in s tem v žepnih in ročnih računalnikih. SQL Server 2000 Windows CE Edition je v tesni sorodnosti s strežnikom SQL Server 2000, s katerim ima skupni programski vmesnik, podatkovne strukture in osnovna orodja. Namenjena je predvsem za uporabo in podvojevanje podatkov med osrednjimi zbirkami in naraščajočo množico malih ročnih računalnikov.

  Objavljeno: 10.11.2000
 • AMD-jev prvi nabor za vezja DDR DRAM

  Podjetje AMD je predstavilo nov sistemski nabor AMD-760, ki prvi podpira nova pomnilniška vezja DDR DRAM. Za izkoristek celotne zmogljivosti novih pomnilniških vezij, so inženirji povečali hitrost sistemskega vodila s sedanjih 200 MHz na 266 MHz. AMD je zaradi tega predstavil tudi nove različice procesorjev Athlon s hitrostmi 1 GHz, 1,13 GHz in 1,2 GHz, ki podpirajo hitrejše sistemsko vodilo.

  Objavljeno: 10.11.2000
 • Intel predstavil sistemski nabor 815EM

  Intel je predstavil sistemski nabor 815EM, ki je namenjen za rabo v prenosnih računalnikih. Zasnovan je na naboru 815E za namizne računalnike, vsebuje pa tudi nekatere grafične funkcije ter podporo za vodilo AGP 4x do zunanjih grafičnih procesorjev. Ima kodo za pospeševanje videoposnetkov (zlasti mehčanje hitrega premikanja pri posnetkih DVD), videoizhod, podporo za omrežni vmesnik, dva vmesnika USB, dva vmesnika ATA-100 in podporo za prostorski zvok Dolby Digital.

  Objavljeno: 9.11.2000
 • Thomas Penfield Jackson se ni zavzemal za razbitje Microsofta

  Thomas Penfield Jackson, sodnik, ki je družbo Microsoft spoznal za monopolista in podal sodbo o razdelitvi podjetja na dva dela, je v javnem govoru na univerzi George Mason izjavil, da se ni nikoli zavzemal za razbitje Microsofta, pač pa pri tem ni imel nobene izbire. Ker tožnik in toženi nista našla skupnega jezika, mu zakon ni omogočal druge izbire.

  Objavljeno: 9.11.2000
 • Ultra320 SCSI

  Kdor je domneval, da je vmesnik SCSI s še ne povsem povsod razširjenim standardom Ultra160 SCSI dosegel svojo zadnjo iteracijo, se je očitno zmotil. Kljub temu, da so na pomolu naprednejše tehnologije, zlasti zaporedni vmesnik FC-AL, se SCSI ne da. Skupina proizvajalcev je nedavno javno predstavila predlog specifikacije, ki bi hitrost prenos podatkov prek vodila SCSI ponovno podvojil in dosegel kar spoštljivih 320 MB/s, dvakrat več kakor pri dosedanjem standardu Ultra160SCSI in štirikrat več kakor pri široko razširjenem standardu Ultra2 SCSI.

  Objavljeno: 8.11.2000
 • Intel naj bi že prodajal procesorje Pentium 4

  Intel naj bi že novembra začel prodajati procesorje Pentium 4, nekoliko prej, kakor je kazalo po novicah o težavah v proizvodnji. Kakor vse kaže, bo Intel že takoj na začetku predstavil zelo hitre različice, ki bodo vrnile hitrostni (ali vsaj frekvenčni) primat v Intelovo hišo (zdaj jo ima AMD z Athlonom pri 1,2 GHz).

  Objavljeno: 8.11.2000
 • Ameriški velikan AT&T se bo razdelil

  Ameriški velikan AT&T se bo razdelil na štiri samostojna podjetja, ki bodo pokrivala brezžične komunikacije, širokopasovne komunikacije, potrošniške izdelke in storitve ter poslovne izdelke in storitve. Delitev, ki je bila v zraku že nekaj časa, naj bi omogočila večjo poslovno učinkovitost, obenem pa dokončno priznava smrt poslovne sheme komunikacije na daljavo (long distance), ki je v preteklosti tvorila okostje družbe AT&T. Opazovalci so kljub temu mnenja, da se bo pravilnost odločitve o delitvi pokazala šele čez čas.

  Objavljeno: 7.11.2000
 • Infiniband 1.0

  V sodobnih omrežjih se vse bolj pogosto srečujemo s potrebo povezave strežnikov v gruče, da bi povečali prepustnost celotnega sistema. V takih okoljih je povezava med strežniki vse bolj ključnega pomena in kmalu bodo tudi najhitrejše komunikacijske tehnologije premalo za prenos vse večje količine podatkov. To naj bi rešili z novim predlogom združenja Infiniband Trade Association, ki predlaga nov standard za medstrežniško komunikacijo prek bakrenih in optičnih povezav.

  Objavljeno: 7.11.2000
 • Vdor hekerjev v Microsoftovo notranje omrežje

  Microsoft je konec oktobra doživel doslej enega najtežjih vdorov hekerjev v lastno računalniško omrežje. Po sedanjih podatkih naj bi to uspelo skupini ruskih hekerjev, ki so s pripeto kodo elektronskemu sporočilu prišli do gesel za dostop do omrežja.

  Objavljeno: 6.11.2000
 • Lotus iNotes Web Access

  Podjetje Lotus je predstavilo spletni odjemalec novega rodu z imenom iNotes Web Access, ki uporabnikom omogoča dostop do funkcij strežnika Lotus Domino. Z novim odjemalcem imajo uporabniki možnost uporabe vseh funkcij paketa Domino, kot so elektronska pošta, orodja za skupinsko delo, osebne in poslovne informacije. Lotus s programom iNotes Web Access cilja na nastajajoči trg uporabnikov, ki potrebujejo prilagodljivost in nadzorljivost programov, temelječih na spletnih pregledovalnikih, a se hkrati ne želijo odpovedati zmogljivosti in funkcionalnosti.

  Objavljeno: 6.11.2000

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

HRWrFBljAjU

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji