Objavljeno: 13.11.2000

Bill Gates o novem Officu

Na večer pred otvoritvijo najpomembnejšega dogodka v računalništvu, jesenskega Comdexa, je Bill Gates več tisočglavi množici razkril nekaj novosti, ki jih lahko pričakujemo od giganta Microsofta.

Najpomebnejše, in kar so mnogi poslušalci in gledalci verjetno tudi pričakalo, je povezano z napovedjo novosti v naslednji različici pisarniškega paketa Office. V "Officu 10", kakor se zaenkrat imenuje nova različica najbolj razširjenega uporabniškega paketa, ni nič revolucionarnega, kar je morda koga razočaralo, je pa gotovo bolj praktično, saj to ne pomeni, da se je treba učiti vsega na novo.

Kolikor je bilo mogoče videti na predstavitvi Microsoftovega "glavnega arhitekta za programsko opremo", je kar precej novosti povezanih z enostavnostjo uporabe. Pri Microsoftu menijo, da je nesmiselno, da velika večina uporabnikov uporablja le 20 % zmogljivosti programske opreme, zato so se lotili sprememb, ki bi omogočile lažji dostop do (tudi že obstoječih) zmogljivosti čim več uporabnikom. To pomeni na primer nadaljevanje filozofije sprotnih "kontekstualnih" menujev, ki se pojavljajo po potrebi. "Smart tags", kakor se ta zmogljivost imenuje, je mogoče tudi programirati oz. prilagoditi glede na potrebe uporabnika. Tako lahko na primer v medicinskih besedilih pričakujemo drugačne "pametne značke" kakor pri pravniških ali elektrotehniških. Microsoft pričakuje veliko zanimanja s strani drugih podjetij, da bodo to lastnost Offica dopolnila.

Druga pomembna posebnost novega Offica je "opravilno okno" (Task pane). Gre za pravo pravcato pokončno okno, ki zasede precejšen del delovnega zaslona. Žrtvovani prostor je vsaj na prvi pogled zelo dobro izkoriščen, saj omogoča vse od preprostega pregleda vsebine odložišča in njene uporabe prek zelo zmogljivega dela s slogi, iskanjem besed in njihovim spreminjanjem do dobrega pregleda nad pomembnimi funkcijami Offica. Opravilno okno ostane odprto, ko preklopimo na primer iz Worda v Excel, tako da ponuja tudi odlične povezovalne zmogljivosti.

V novem Officu je predvideno tudi izbljšano in zmogljivejše popravljanje dokumentov s strani več uporabnikov ter poznejše vnašanje popravkov. Microsoft je to zelo pomembno zmogljivost doslej nekoliko zanemarjal in upati je, da je v novem Officu boljša. Iz tega, kar je bilo na hitro prikazano, na to ni mogoče prepričljivo sklepati.

Kljub temu da je bilo pred Comdexom veliko ugibanj, ali bo morda Microsoft razkril podrobnosti o nastajajočem novem operacijskem sistemu z delovnim imenom Whistler, se to ni zgodilo. Gates je Whistlerja omenil le mimogrede in komaj opazno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji