Objavljeno: 15.11.2000

DVD+RW - videorekorder prihodnosti?

Zapisljivi format DVD+RW, katerega razvoj se je začel ze leta 1995, je danes na Comdexu dobil nekoliko bolj oprijemljive obrise. Šest velikih podpornikov tehnologije DVD+RW (HP, Philips, Ricoh, Sony, Verbatim in Yamaha) je za novinarje priredilo praktični prikaz delovanja in predvsem združljivosti novega formata.

O zapisljivi različici plošč DVD se govori že od prvih DVD-ROM-ov naprej. Trenutno ja na trgu kar nekaj formatov, ki pa so le delno združljivi z osnovnim formatom DVD.

DVD-RAM, ki ga najmočneje podpirajo Matsushita (Panasonic), Hitachi in Toshiba, je šele pred kratkim zaživel v različici 2.0, ki zmore na eno ploščo shraniti 4,7 GB na stran (torej toliko kot DVD-ROM). Težava DVD-RAM-a je, da ni združljiv z večino video predvajalnikov DVD, poleg tega pa so plošče v posebnem ohišju. Trenuno se DVD-RAM uporablja predvsem za knjižnice podatkov (namesto pogonov MO), njegova manjša (8 cm) različica pa tudi v Hitachijevi videokameri.

Pioneerjev DVD-R in polno prepisljiva različica DVD-RW (z "minusom" v imenu!) sta glede videa in združljivosti precej boljša, vendar še vedno ne popolnoma združljiva z video predvajalniki DVD. So pa pri Pioneerju na tem področju trenutno najdlje. Na Comdexu so predstavili pogon, ki je hkrati DVD-RW in navaden zapisovalnik CD-RW. Na trg bo prišel v začetku leta 2001, cena pa bo pod 2000 dolarji (trenutna različica DVD-R stane 5000 dolarjev).

Na predstavitvi DVD+RW (s "plusom"!) smo se prepričali o dobri združljivosti tega formata. Video, ki so ga posneli med predavanjem, so v živo zapekli na nosilec CD+RW in ga mirno predvajali tako na računalniku s pogonom DVD-ROM kot na običajnem DVD video predvajalniku. In obratno - video, ki so ga na ploščo DVD+RW posneli v novem tipu "videorekorderja" CD+RW, smo potem videli tudi predvajanega na PC-ju in to kar z znanim programskim predvajalnikom PowerDVD.

Jasno je, da bo trg DVD zares polno zaživel šele, ko bo na voljo popolnoma združljiv zapisljiv format. Navsezadnje je najpomembnejša vloga današnjih videorekorderjev snemanje, precej manj pa predvajanje sposojenih ali kupljenih videokaset. Enako bo z videorekorderji prihodnosti. Trenutno kaže, da bodo to enote DVD+RW, ki se bodo na trgu predvidoma pojavile poleti ali jeseni leta 2001.

http://www.dvdrw.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji