Objavljeno: 16.11.2000

Hladen tuš za Transmeto

Po prvotnem navdušenju nad novimi mobilnimi procesorji Transmeta je mlado podjetje doživelo precej hladen tuš. IBM, ki je že nekaj mesecev razvijal prenosnik na podlagi procesorjev Crusoe, je v kratkem tiskovnem sporočilu in brez razlage napovedal zaustavitev tega projekta. Le nekaj dni za tem so tudi iz Compaqa prišle novice, da ne namerava uporabljati novih procesorjev, kljub temu da ima v družbi Transmeta znaten delež. Vse oči so zdaj uprte v družbo Toshiba, ki se brani z dejstvom, da doslej še ni javno podprla procesorjev Crusoe.

Tržni analitiki za spremembo odločitev navajajo dve dejstvi. Za spremembo je do neke mere krivo podjetje Intel, ki je oba proizvajalca računalnikov, sicer stalnih partnerjev, uspešno lobiral, obenem pa obljubil enake ali celo boljše rezultate kakor Transmeta. Po drugi strani so prvi uporabniki prenosnikov končno uspeli vsaj približno izmeriti zmogljivost procesorjev, ki je kljub zagotovilom proizvajalca na spodnjem robu zmogljivosti mobilnih procesorjev x86.

Tudi znatno večja avtonomija, ki jo doseže varčni procesor Crusoe, naj ne bi bila dovolj za hitrosti željne ameriške kupce, zato so načrti pri nekaterih podjetjih vsaj začasno zamrznjeni. Transmeta že razvija naslednji rod procesorjev, ki bodo tudi hitrostno bolj konkurenčni Intelovim in AMD-jevim modelom.

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji