Objavljeno: 24.10.2000

Nokia Media Terminal

Finsko podjetje Nokia, ki smo ga doslej poznali predvsem kot enega od vodilnih ponudnikov mobilnih telefonov, se podaja na povsem novo področje internetnih terminalov. Na sejmu International Broadcasting Convention (IBC) v Amsterdamu so prikazali prototip večpredstavnega internetnega terminala za rabo doma.

Sprejemnik z imenom Nokia Media Terminal temelji na Intelovi procesorski arhitekturi, operacijskem sistemu Linux in lastni programski opremi, ki pa v celoti spoštuje načela odprte kode. Uporabniški in grafični vmesnik, ki omogoča rabo terminala na navadnem televizorju, so pri Nokii razvili skupno z nemškim podjetjem Convergence Integrated Media, napovedujejo pa tudi objavo programskega vmesnika DVB API, s katerim bodo lahko razvijalci naredili lastne rešitve in dodatke za osnovno programsko opremo.

Nokia predvideva, da bo novi terminal pripravljen v začetku leta 2001, prodajali pa ga bodo v Evropi in v ZDA, sprva pa le v Skandinaviji. Cene so za zdaj ohlapno postavljene v območje med 200 do 800 dolarji, odvisno od opreme terminala. Osnovni model naj bi imel vgrajen procesor Celeron s hitrostjo 366 MHz ter 20 GB disk, ki bo tudi digitalni videorekorder za snemanje TV-programov. Osnovni model naj bi bil opremljen s kabelskim modemom, pozneje pa bo na voljo tudi različica z vmesnikom ADSL. Terminal bo opremljen z grafičnim pospeševalnikom 3D, ki bo omogočal igranje sodobnih iger.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji