Objavljeno: 24.10.2000

Prihaja Firewire

Po začetnih oklevanjih in mladostnih težavah vse kaže, da prihaja čas za vmesnike Firewire ali IEEE-1394. Že danes jih uporabljamo skoraj kot izključni sistem za prenos videoposnetkov iz digitalnih videokamer, vse več pa je tudi drugih dodatnih naprav, ki s pridom izkoriščajo hitrejši prenos podatkov. Proizvajalci po vmesnikih Firewire posegajo predvsem tam, kjer je cenejši in bolj razširjeni vmesnik USB prepočasen (12 Mb/s proti 400 Mb/s).

Prvi zapisovalnik z vmesnikom Firewire je nedavno predstavil japonski Teac. Model CD-RW5040I je zunanja enota, ki izhaja iz doslej znanih modelov s solidno hitrostjo zapisovanja (4x pri nosilcih CD-R in CD-RW), predvsem pa hitro prebiranje podatkov. Teacov novinec deluje s hitrostjo branja 32x, povprečni čas dostopa pa je le 85 ms. Za izravnavo pretoka podatkov uporablja 2 MB medpomnilnik. Nova enota podpira računalnike PC in operacijske sisteme Windows 98, Windows NT in Windows 2000, obenem pa tudi računalnike Apple Macintosh.

Podjetje Maxtor pa je napovedalo povsem novo družino diskov Maxtor External Storage, ki jih lahko na računalnik priključimo prek vmesnika Firewire. Na voljo so modeli z velikostmi 40 GB in 80 GB, delujejo pa v okoljih Windows in MacOS. Z novimi diski lahko uporabniki na preprost način dogradijo podatkovno zmogljivost računalnikov brez posegov v notranjost, obenem pa si s tem zagotovijo zelo hitro povezavo, približno 30-krat hitrejšo kakor pri vmesnikih USB. Zaradi hitrosti prenosa podatkov so novi diski primerni tudi za take primere rabe, kakršno je urejanje digitalnih videoposnetkov, saj zagotavljajo primerno prepustnost. Cene se v ZDA gibljejo med 280 dolarji za 40 GB model in 400 dolarji 80 GB za model. Maxtor je obenem predstavil tudi kartice IEEE-1394, s katerimi lahko nove zunanje diske priključimo na osebne računalnike. Kartica PCI stane 50 dolarjev, medtem ko kartica PC Card za prenosnike stane 100 dolarjev.

http://www.teac.de

http://www.maxtor.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji