Objavljeno: 19.11.2000

Napster in Bertelsmann

Kljub temu da smo že nekajkrat pisali o tem, da je sodišče ukazalo ugasniti zdaj že slavni strežnik za posredovanje digitalne glasbe Napster, podjetje in storitev še vedno lepo živita in se razvijata. Sodni proces je prišel do mrtve točke, proti obtoževalcem pa se je ob Napster postavilo kar precej uglednih zagovornikov, med drugim tudi nekatere ameriške državne institucije, ki menijo, da Napsterjevo početje ni protizakonito.

Novembra je nato v javnost prišla nekoliko presenetljiva novica, da je Napster sklenil pogodbo z nemškim gigantom Bertelsmann (založba BMG), ki bo prispeval denar za to, da se bo Napster spremenil v naročniško storitev s popolnoma legalnim ozadjem. Napster naj bi tudi pripravil in vodil zakonit imenik izvajalcev in skladb, ki bodo na voljo v strežniku. V zameno bo Bertelsmann dobil delež v družbi.

Nemška družba hoče s tem korakom prepričati druge založbe, da opustijo tožbo in naredijo podoben korak, s čimer naj bi se sprijaznili z novonastalim položajem. Toda s tem dogovorom se odpira novo vprašanje. Nihče namreč ne ve, ali bodo zaradi tega obstoječi uporabniki ostali zvesti Napsterju. Če bo treba za storitev strežnika plačati, bodo verjetno mnogi posegli po alternativnih strežnikih, ki se že pojavljajo v svetovnem spletu.

http://www.napster.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji