Objavljeno: 28.11.2000

Razočaranje, imenovano Pentium 4

Intel je 20. novembra končno splavil svoj najnovejši procesor -- Pentium 4. Za zamudo so bile krive težave z osnovnimi čipi i850, ki so jih sedaj uspešno rešili.

Intel Pentium 4 oglašuje kot najhitrejši procesor združljiv x86 na svetu, vendar prve neodvisne meritve kažejo drugačno sliko. V poslovnih aplikacijah je namreč Pentium 4 1,4 GHz kar za 10% počasnejši od "starega" Pentiuma III 1 GHz, medtem ko je trenutno najhitrejši AMDjev procesor AMD 1,2 GHz še za 10 odstotkov hitrejši od Pentiuma III 1 GHz. Res da poslovni programi že dolgo niso več merilo hitrosti (enostavno so že na vsakem današnjem procesorju "dovolj" hitri), pa vendar. V programih, ki intenzivno uporabljajo matematični koprocesor, se Pentium 4 odreže še slabše. Tudi tukaj je nekoliko počasnejši od Pentiuma III 1 GHz in kar za dvakrat (!) počasnejši od AMD Athlon 1,2 GHz. Pravzaprav se Pentium 4 dobro odreže le pri 3D igrah OpenGL, kar je nekoliko presenetljivo.

Intel je pri razvoju novega procesorja očitno vse stavil na možnost delovanja pri visokih frekvencah in zaradi tega podaljšal ukazni cevovod, kar se pri večini današnjih aplikacij kaže kot slaba odločitev. Zaradi "varčevanja" s prostorom na siliciju je vgradil tudi zelo slabo enoto za matematične izračune. Res je, da že današnji Pentiumi 4 z navitjem lahko delujejo celo pri hitrosti 1,7 GHz, vendar so tudi pri tej frekvenci večinoma počasnejši od Athlona 1,2 GHz. Intel veliko stavi tudi na novo generacijo 3D ukazov SSE2, ki pa se bodo morali še izkazati. Trenutno na tržišču ni programov, ki bi omenjene ukaze znali izkoriščati.

Opozoriti velja še, da so računalniki s Pentiumom 4 bistveno dražji od konkurence s Pentiumi III in Athloni. Nenazadnje zato, ker jih Intel (poleg partnerjem OEM kot so Compaq, Dell...) prodaja le v kompletu z matično ploščo, 128 MB dragega pomnilnika RAMBUS in ohišjem. Matične plošče za Pentium 4 namreč zahtevajo (ali pa vsaj priporočajo) tudi nove/drugačne napajalnike.

Skratka -- Intel je zaradi težav in spodrsljajev, ki ga pestijo v zadnjem letu že nekaj časa tarča privoščljivega muzanja (velike pač vsi sovražijo; kar poglejte Microsoft). Predstavitev "najhitrejšega procesorja", ki je včasih celo počasnejši od svojega prednika, je privoščljivost samo še povečala.

Po drugi strani pa je za verjeti v vsaj delni uspeh novega procesorja. Manj izobraženi kupci, ki "slišijo" le na megahertze, bodo gotovo pri izbiri vrhunskega računalnika izbrali "hitrejši" Pentium 4, ki deluje na celih 1,4 GHz kot pa ubogega Athlona 1,2 GHz. Žal je tak marketing ponavadi uspešen...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji