Objavljeno: 24.11.2000

Sagem WA3050 in Ericsson R380 -- prvi komunikacijski ročni računalniki

Microsoft in francoski proizvajalec Sagem sta javnosti predstavila prvi ročni računalnik PocketPC, ki ima vgrajene brezžične komunikacijske zmožnosti. Poleg modema in telefona GSM bo Sagem WA3050 podpiral brezžični standard GPRS, ki bo omogočal hitrejši prenos podatkov. Sagemov novinec, ki bo prišel v prodajo naslednje leto, se navzven ne razlikuje od drugih računalnikov PocketPC. Njegova posebnost je antena, podobna kakor pri mobilnih telefonih. Poleg običajnih programov za okolje Windows CE 3.0, kot so Word, Excel in spletni brskalnik Internet Explorer, bo novinec vseboval tudi dodatne programe, specifično namenjene za rabo s telefonijo. Prva različica bo imela sivinski zaslon, 16 MB pomnilnik ter prostor za pomnilniške nadgradnje.

Sagemov novi model ni edini novinec med tovrstnimi večfunkcijskimi napravami. Ericsson je uradno predstavil mobilni telefon R380, ki vključuje zmogljiv ročni računalnik. Ericsson R380 je videti kot navaden mobilni telefon s pokrovom, na katerem je tipkovnica, pod njim pa je velik zaslon LCD, ki se razprostira po celotni dolžini telefona. Ta je občutljiv za dotik, omogoča pa delo z vgrajenimi programi, ki vključujejo brskalnik WAP, odjemalec za elektronsko pošto, beležnico, koledar, imenik, seznam opravil in program za izdelavo zvočnih zapiskov.

Vse skupaj deluje v operacijskem sistemu Symbian, ki omogoča med drugim tudi usklajevanje podatkov med telefonom in priljubljenimi namiznimi programi, kot sta Microsoft Outlook in Lotus Organizer. Poleg vnosa in krmiljenja s priloženim peresom ima R380 vgrajeno tudi zaslonsko (navidezno) tipkovnico ter razpoznavalnik pisave CIC Jot, ki ga poznamo že iz nekaterih drugih ročnih računalnikov.

Kljub računalniškim lastnostim pa ima R380 tudi popolno opremo mobilnih telefonov, kot so opozarjanje s tresenjem, podpora za omrežja GSM 900 in 1800 in prostoročno rabo. Kljub številnim funkcijam celota meri le 130 × 50 × 26 milimetrov in tehta 164 gramov, kar pomeni, da ga brez težav prenašamo naokrog. Ericsson R380 bo na nekaterih tržiščih v prodaji še letos.

http://www.microsoft.com

http://www.sagem.com

http://www.ericsson.com

http://www.symbian.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji