Objavljeno: 5.12.2000

Spletna orodja Macromedia četrte generacije

Podjetje Macromedia se v zadnjih letih veliko ukvarja s programskimi orodji za izdelavo spletnih strani in s predstavitvijo niza novosti nameravajo ta položaj še bolj utrditi. Le nekaj mesecev po predstavitvi dosedanjih orodij zato na prodajne police prihaja niz novih programskih paketov, kot so spletni urejevalniki Dreamweaver 4.0 in Dreamweaver UltraDev 4.0 ter slikarski program Fireworks 4.0.

Osnova vseh novost je novi spletni urejevalnik Dreamweaver 4.0. Ta je dobil nov uporabniški vmesnik Macromedia User Interface, ki je zdaj enak v vseh spletnih programih družbe Macromedia. Del novosti v vmesniku je tesna povezljivost med različnimi programi, kot so slikarski program Fireworks in animacijskih program Flash, s katerimi je mogoče gradnike projektov hitro in preprosto prenašati med različnimi orodji. V novi različici je tudi bistveno bolj dodelana podpora za skupinsko delo, ki vključuje opombe v obliki dokumentov XML, orodje za inventuro in preprost gradnikov v spletnem projektu ter podpora za nadzor kode spletnih strani z Microsoftovim programom za nadzor različic Visual SourceSafe. Dreamweaver podpira tudi nove standarde za nadzor spletnih strani, kakršen je WebDAV.

Novost je pogled Layout View, v katerem lahko tabele rišemo neposredno na spletno stran, pri tem pa lahko natančno določimo videz ter spremembo videza, če uporabnik okno s stranjo pomanjša ali poveča. Spremembe lahko opravljamo v kodi, na grafični strani, ali pa kar v obeh, pri čemer sta obe vidni na zaslonu. Novost je tudi možnost izdelave vektorskih besedil v zapisu Macromedia Flash neposredno v programu Dreamweaver.

Dreamwaver ima precej novosti za napredne uporabnike, vendar pri Macromedii niso pozabili tudi na manj izkušene kupce. Dreamweaver ima zato vgrajen elektronski priročnik založnika O'Riley and Associates, ki pokriva vse podprte spletne jezike. Dreamweaver je mogoče tudi preprosto nadgraditi z več kakor 270 dodatki, ki pokrivajo specifične namene, kot je priprava spletnih strani WML za mobilne telefone WAP ali posebnih spletnih strani AvantGo za ročne računalnike, od katerih so številni brezplačni.

Druga novost je nova različica bogatejše različice urejevalnika Dreamwever s pripono UltraDev, ki je namenjena predvsem razvijalcem interaktivnih spletnih programov, povezanih z zunanjimi viri podatkov, predvsem z zbirkami podatkov. Dreamweaver UltraDev 4.0 sledi predhodni različici le po nekaj mesecih, saj je ta paket nastal pozneje kakor predhodni osnovni paket Dreamweaver, pri tem pa je podedoval številne lastnosti lani kupljenega paketa Drumbeat 2000. Tako kakor doslej ima Dreamweaver UltraDev vse lastnosti novega urejevalnika Dreamweaver, tem pa dodaja bogat nabor orodij za delo z zbirkami podatkov ter orodij za izdelavo strežniških spletnih programov. Nova različica podpira razvoj spletnih strani Microsoft Active Server Pages (ASP), Sun JavaServer Pages (JSP) in Allaire ColdFusion Markup Language (CFML). Program ostaja še vedno eden redkih, ki v enem orodju omogoča združevanje vseh omenjenih tehnologij.

Nova različica prinaša modul Server Behaviour Builder, s katerim lahko ustvarimo kodo, prilagojeno lastnim programskim standardom in potrebam. V veliko pomoč je novost, da lahko zdaj na zaslonu odpremo isto stran kot kodo in grafično predstavljeno stran ter simultano opravljamo spremembe v enem ali drugem oknu. Izboljšan je nadzor in označevanje strukture spletne kode, vključno s sintaksnim barvanjem besedila. Vgrajen je tudi razhroščevalnik, ki deluje na strani odjemalca, podpira pa tudi module JavaBeans. Macromedia je v program vgradila tudi bogato knjižnico kode ASP, JSP in CFML, ki olajša pripravo najbolj pogostih delov spletnih programov.

Tretja novost je slikarski program Fireworks 4.0, ki je optimaliziran za pripravo spletne grafike. Poleg tesne povezave s spletnimi urejevalniki ima odslej čarovnike za izdelavo poglavitnih grafičnih elementov, med katerimi so grafično bogati menuji. Z njimi lahko naredimo gumbe, menuje, napise in animacije v nekaj potezah, za kar je bilo treba doslej opraviti kar precej ročnih korakov. Fireworks ima tudi bogatejša orodja, na primer za maskiranje elementov (tako rastrskih kakor vektorskih) ter podporo za paketno obdelavo projektov.

Dreamweaver 4.0 bo na voljo v začetku leta 2001, stane pa 300 dolarjev. Prav toliko stane programski paket Fireworks 4.0, skupaj pa je treba za komplet teh dveh z imenom Dreamweaver 4 Fireworks 4 Studio odšteti 500 dolarjev. Urejevalnik Dreamweaver UltraDev 4.0 stane 600 dolarjev, v kombinaciji s paketom Fireworks pa 700 dolarjev.

http://www.macromedia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji