Objavljeno: 24.12.2000

IBM: nov rod velikih računalnikov in izboljšani pomnilniški sistem Shark

Podjetje IBM je pričelo s prodajo nove generacije največjih (mainframe) računalnikov, kar pomeni velik korak v razvoju tega tipa računalniških sistemov. Največja novost nove družine računalnikov zSeries (imenovana tudi G7), ki nadomešča dosedanje sisteme G5 in G6, je brez dvoma povečanje naslovnega prostora s sedanjih 31-bitov na 64-bitov. Korak je bil potreben za učinkovito pred vsem za delo z največjimi podatkovnimi bazami. Velika novost je tudi povečana prepustnost podatkov v procesnem modulu, saj so v primerjavi z dosedanjo generacijo hitrost prenosa podatkov povzdignili z 8 GB/s na 24 GB/s.

IBM poleg sistema OS/390 za nove velike računalnike ponuja že od samega začetka tudi operacijski sistem Linux, po katerem uporabniki posegajo vse bolj pogosto. Eden prvih kupcev, švedska telekomunikacijska družba Telia bo tako sistem, Z900 namestila prav v kombinaciji s sistemom Linux. Z novim sistemom bodo nadomestili okoli 70 strežnikov Sun, na IBMovem sistemu pa bodo sočasno poganjali okoli 1500 navideznih strežnikov z Linuxom. IBM je poleg tega spremenil cenovno politiko licenciranja programske opreme. Licence odslej ne bodo vezane na velikost celotnega sistema temveč od tega, koliko procesorjev bo dejansko računalnik uporabljal za poganjanje posameznega programskega paketa.

IBM je ob predstavitvi nove generacije računalnikov tudi najavil izboljšani diskovni strežnik Enterprise Storage Server bolj znan pod imenom "Shark", ki odslej podpira hitrejše kopiranje podatkov, tako imenovan FlashCopy, s katerim lahko hitro naredimo slike podatkov brez da bi s tem po nepotrebnem zaustavljali delujoče programe. Doslej je bila ta opcija na voljo za velike računalnike, odslej pa tudi za strežnike Unix in Windows NT. Shark odslej podpira tudi strojno podprto izdelavo varnostnih kopij in restavriranje sistema prek hitrih povezav in sistema PPRC (peer to peer remote copy), ki omogoča hranjenje podatkov na sekundarni lokaciji. Shark prvič v celoti podpira tudi omrežno tehnologijo Fibre Channel na osnovnem nivoju, ob tem pa so podporo za FC-AL vmesnike razširili na platforme Novell, Sun in HP.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji