Objavljeno: 29.12.2000

Konec leta pod pričakovanji za računalniška podjetja

Leto 2000 do proizvajalcev računalniških izdelkov ni bilo preveč prijazno. Po rekordnem letu 1999, ko je prodaja dosegla vrhunec, tudi na račun strahu povezanem z menjavo letnic v računalniških sistemih, je prodaja v minulem letu močno padla. Sprva je bil travmatičen predvsem prvi del leta, na kar so proizvajalci tudi računali. Sredi leta se je nato prodaja povečala, vendar proti koncu leta, zlasti v predbožičnem obdobju ni stopnjevala tako, kot so predvidevali in želeli proizvajalci.

Padec povpraševanja je prizadel večino računalniških podjetij, med katerimi skoraj vse velike. Slabše rezultate od napovedanih so zato pred koncem leta oznanili pri družbah Intel, Compaq, Gateway, Apple, pa tudi pri Microsoftu. Microsoft je tako v zadnjem četrtletju dosegel promet v višini 6,5 milijard dolarjev, kar prinaša zaslužek okoli 46 do 47 centov na delnico. V začetku četrtletja so napovedovali 49 centov ali bolje. Zato bo tudi celoletni zaslužek na delnico občutno nižji, med 1,80 in 1,82 dolarja namesto 1,91 dolarja, kot so sprva načrtovali. Reakcija na delniškem trgu je bila burna in dan za tem je vrednost delnic padla kar za 11,37%.

Še hujše je šlo pri družbi Apple, kjer so se po treh letih pozitivnega poslovanja zopet soočili s kar precejšnjo izgubo. Zaradi zelo slabe prodaje računalnikov v oktobru in novembru bodo najbrž četrtletje zaključili z izgubo med 225 in 250 milijoni dolarjev ob skupnem prometu okoli milijarde dolarjev. Ocena prometa je kar za 600 milijonov dolarjev nižja od prvotnih napovedi. Zaradi slabega povpraševanja po računalnikih za domačo rabo Apple ocenjuje tudi padec prodaje v naslednjih mesecih. Za fiskalno leto 2001 tako napovedujejo po novem promet v višini med 6 in 6,5 milijardami dolarjev, pred tem pa so načrtovali še za dobro milijardo do milijardo in pol dolarjev višji znesek. Apple že pripravlja strategijo, kako se zopet povrniti iz rdečih številk, med drugim se bodo bolj posvetili področju izobraževanja, kjer so nekoč prevladovali, v zadnjih letih pa nekoliko nazadovali.

Pod pričakovanji so tudi poslovni rezultati družbe Intel. V tekočem poslovnem četrtletju naj bi ustvarili za okoli 8,7 milijard dolarjev prihodka, kar je toliko kot v četrtletju pred tem in manj od napovedane rasti med 4 in 8%.

Razlogi za zmanjšanje prodaje so številni, proizvajalci pa navajajo predvsem začetek recesije, ki je zajel cel svet, predvsem pa ZDA. Povpraševanje je upadlo predvsem na področju izdelkov za domačo rabo, medtem ko se poslovni izdelki doživeli manjši padec. Na slabe novice so se hitro odzvale borze, saj so vrednosti delnic računalniških podjetij v zadnjih nekaj mesecih močno padle, za razliko od telekomunikacijskih, ki še naprej krepko kotirajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji