Objavljeno: 27.12.2000

3Dfx zapira vrata, tehnologijo kupuje Nvidia

Podjetje 3Dfx Interactive je nekoliko presenetljivo napovedalo, da nameravajo v nekaj prihodnjih mesecih zapreti podjetje, celotno imetje, zaloge, tržno ime ter tehnologijo pa bo za 112 milijonov dolarjev (70 milijonov dolarjev v gotovini, ostalo v delnicah) kupil dosedanji glavni tekmec, družba Nvidia. S tem se je končala razmeroma kratka, a očitno globoka kriza družbe 3Dfx, ki so jo v zadnjem obdobju prizadele različne težave.

Prodaja je tako v zadnjem četrtletju upadla kar za 63% s čimer so si pridelali za 178 milijonov dolarjev izgube. Težave so skušali razreševati na ta način, da so sprva napovedali ukinitev proizvodnje grafičnih kartic in preusmeritev zgolj v razvoj grafičnih procesorjev. Toda kot kaže, to ni bilo dovolj. 3Dfx je poleg tega bil v sodnem sporu z družbo Nvidia, ki je 3Dfx obsodila kršitve patentnih pravic, opazovalci pa so že namigovali, da bo Nvidia dobila tožbo. Najbrž je tudi to odločilno vplivalo na odločitve vodstva podjetja. Ko bodo zaključili posel z družbo Nvidia, nameravajo povsem zapreti podjetje.

3Dfx je bil eden od pionirjev na področju 3D grafike in grafičnih pospeševalnikov za domačo rabo, zlasti v igrah. S svojimi procesorji Voodoo in Voodoo 2 so v določenem trenutku imeli celo vodilno vlogo, vendar so jih tekmeci hitro dohiteli in prehiteli. Pred dvemi leti, na vrhuncu uspeha, so kupili nekdanjega proizvajalca grafičnih kartic STB in pričeli s proizvodnjo grafičnih kartic pod lastnim imenom. Zaprtje družbe 3Dfx je še en korak v izraziti konsolidaciji tržišča grafičnih pospeševalnikov, v katerem je danes prostora le še za nekaj posameznikov. Pred nekaj meseci se je za prenehanje razvoja grafičnih pospeševalnikov odločila družba S3 (danes SonicBlue), tudi znano ime iz preteklosti, ki je svojo proizvodnjo in razvoj prodala družbi Via Technologies. Od velikih tako danes ostajajo le ATI, Matrox in Nvidia. S tem pa še ni rečeno, da je konsolidacije tržišča že konec.

http://www.3dfx.com

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji