Objavljeno: 29.12.2000

Evropsko računalniško vozniško dovoljenje tudi v Sloveniji

V Sloveniji na večini razpisov za prosta delovna mesta zahtevajo znanje uporabe standardnih programov. Društvo Informatika se je pred časom na to zahtevo odzvalo in kot član mednarodnega združenja CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) v Slovenijo pripeljalo evropsko priznan izkaz o usposobljenosti za delo na informatiziranem delovnem mestu -- ECDL (European Computer Driving License). Za izvajanje izobraževanj po tem programu sta koncesijo pridobili tudi koroški podjetji Kopa in A.L.P. Peca.

Ta, na Finskem razvit program usposabljanja, je privzela tudi Evropska unija in je že splošno priznan evropski standard za dokazovanje znanja računalništva. Priznavajo ga tako v državnih upravah kot tudi v podjetjih. Program obsega osnovno znanje o računalnikih in znanje uporabe splošnih računalniških programov, namenjen pa je vsem, ki želijo ali potrebujejo potrdilo o znanju za delo z osebnim računalnikom. Sestavljen je iz sedmih modulov, kjer se uporabnik nauči osnovnih konceptov informacijske tehnologije, uporabe računalnika in upravljanja z datotekami, uporabe informacijskih storitev v omrežjih (npr. interneta in elektronske pošte), tekstovne obdelave ter izdelave in upravljanja preglednic ter podatkovnih baz.

ECDL uvaja mednarodno usklajene in priznane standarde za splošno računalniško pismenost, pomemben pa je tako za imetnika spričevala kot za delodajalca. Ti vedo, da je to naložba v produktivnost, ECDL pa je za njih obenem tudi zavarovanje te naložbe, saj se spričevalo lahko podeli le tistim, ki so usposabljanje uspešno zaključili.

http://www.kopa.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji