• Vse večja kapaciteta kartic microSDHC

    SanDisk nadaljuje serijo izdajanja pomnilniških kartic s čedalje večjimi kapacitetami, kar je potrdil tudi na letošnjem sejmu CES, ko je predstavil prototip kartice z novo rekordno kapaciteto.

    Objavljeno: 13.1.2008
  • 150-palčna plazma

    Panasonic je velikostni zmagovalec televizorjev na letošnjem sejmu CES, kar mu je uspelo s plazmatskim zaslonom z diagonalo vrtoglavih 150 palcev, ki je zaenkrat na voljo kot prototip.

    Objavljeno: 12.1.2008
  • Doseženi novi mejniki pri diskih

    BitMicro Networks je predstavil nov 2,5-pačni negibljivi disk E-Disk Altima s kapaciteto kar 832 GB in vmesnikom SATA s hitrostjo prenosa 3Gb/s, prepustnost diska pa znaša 100MB/s.

    Objavljeno: 12.1.2008
  • Izšel je KDE 4.0

    Danes je v skladu z napovedmi izšel KDE 4.0, nova azličica prostega namiznega okolja za Linux in druge Unixu podobne sisteme, ki predstavlja pomemben mejnik v razvoju okolja.

    Objavljeno: 11.1.2008
  • Glasbeni DRM je zgodovina

    Spletna trgovina glasbe Amazon.com je postala prva prodajalna glasbe v digitalnem zapisu, ki ponuja skladbe in albume vse štirih velikih glasbenih založb brez zaščite DRM.

    Objavljeno: 11.1.2008
  • Samsung "iPhone"

    Samsung je predstavil mobilni telefon F490, ki je odgovor na Applov iPhone, saj ga upravljamo preko 3,2-palčnega na dotik občutjivega zaslona in vmesnika Croix UI.

    Objavljeno: 11.1.2008
  • Dell Crystal LCD

    22-plačni Dell Crystal LCD je zaslon za uporabnike, ki jim je najpomembnejši zunanji videz naprav, saj je kljub dobrim tehničnim podrobnostim njegova glavna odlika dovršena zunanjost.

    Objavljeno: 10.1.2008
  • Miniaturni projektorji na CES

    Kar trije izdelovalci so na letošnjem sejmu CES predstavili svoje izdelke na področju miniaturnih projektorjev za mobilne naprave, ki jih doslej še ni bilo opaziti na tržišču.

    Objavljeno: 10.1.2008
  • Optimus Maximus predstavljen

    Že pred leti so na spletu zaokrožile slike zamisli ruskega oblikovalskega podjetja Art. Lebedev Studio o nenavadni tipkovnici, ki je na letošnjem sejmu CES končno postala meso.

    Objavljeno: 10.1.2008
  • Apple pred Macworldom

    Natanko teden dni pred Macworld Expom je Apple predstavil prenovljeno ponudbo delovnih postaj Mac Pro in strežnikov Xserve, podobno kot je pred WWDC 2007 predstavil nove prenosnike MacBook Pro.

    Objavljeno: 9.1.2008
  • Canon predstavil nove kamere

    Canon je predstavli novo kompaktno digitalno videokamero HV30, ki je naslednik nadvse uspešnega modela HV20 in zmore snemati v visoki ločljivosti HDV1080i.

    Objavljeno: 9.1.2008
  • Večji brat Asusovega EEE

    U2E je nov prenosni računalnik majhnih mer, ki ga je Asus predstavil na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu, in se lahko pohvali s številnimi mikavnimi posebnostmi.

    Objavljeno: 9.1.2008
  • Penryn je tu

    Osrednja novost na Intelovi stojnici letošnjega sejma CES je vsekakor nov tip procesorja Penryn, ki je izdelan v 45-nanometrskem tehnološkem procesu, in bo prihodnji teden že naprodaj.

    Objavljeno: 8.1.2008
  • OpenMoko FreeRunner

    Na sejmu CES je prvič na ogled nedavno najavljeni odprtokodni mobilni telefon OpenMoko Neo FreeRunner, ki je naslednik modela Neo 1973 in bo na voljo za širše množice.

    Objavljeno: 8.1.2008
  • Wikia Search začenja svoj pohod

    Ustanovitelj proste enciklopedije Wikipedije, Jimmy Wales, je že pred dobrim letom napovedal razvoj novega spletnega iskalnika, ki bi lahko ogrozil celo taka velikana kot sta Google in Yahoo.

    Objavljeno: 8.1.2008
  • T-2 je naprodaj

    Kot je že konec leta 2007 dejal pomožni škof in generalni vikar Mariborske nadškofije dr. Peter Štumpf, se je tudi zgodilo - nadškofija bo prodala svoj delež v T-2, saj ta ne bo umaknil pornografskih kanalov.

    Objavljeno: 7.1.2008
  • Gatesov poslovilni CES

    Bill Gates je z otvoritvenim govorom začel letošnji sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu, ki je hkrati tudi njegov zadnji tovrstni nastop na sejmu, saj se bo julija letos umaknil iz vrha Microsofta.

    Objavljeno: 7.1.2008
  • Vodafone prerok za leto 2008

    Na spletu so se pojavile po vsej verjetnosti pristne fotografije in tehnični podatki mobilnih telefonov, ki bodo naprodaj v prvi polovici letošnjega leta, doslej pa so bili popolna neznanka.

    Objavljeno: 7.1.2008
  • Prenosniki z 1 TB diskom

    Podjtej Asus bo na sejmu CES predstavilo prenosna računalnika M70S in M50S, ki ponujata tja do 1 terabyte pomnilniškega prostora v notranjih diskih. Asus je uporabil najnovejše Hitachijeve diske za mobilne računalnike Hitachi 5K500, dva diska pa je med drugim mogoče povezati tudi v polje RAID 0 ali 1. Prenosnika se razlikujeta po velikosti zaslona, večjega pa ima M70S, ki meri 17 palcev in nudi ločljivost 1920 x 1200 pik. Izrazito večpredstavno usmerjeni prenosnik ima vgrajene tudi TV sprejemnike (digitalni in analogni) ter zmogljivo grafiko ATI Radeon HD 3650. Manjši model M50S ima 15-palčni zaslon z ločljivostjo 1680 x 1050 pik.

    Objavljeno: 6.1.2008
  • Brezžični video v visoki ločljivosti

    Združenje WirelessHD je objavilo novico, da so zaključili s pripravo specifikacije istoimenskega standarda za brezžični prenos video posnetkov v visoki ločljivosti. Standard WirelessHD bo deloval v frekvenčnem območju 60 GHz, v katerem ni potrebno imeti licence za rabo, omogočal pa bo prenos podatkov s prepustnostjo 4 Gb/s. Specifikacija je primerna za implementacijo v široki paleti izdelkov za zabavno elektroniko, vključno s televizorji, predvajalniki filmov, računalniškimi vmesniki in video kamerami. Zanimivo, da specifikacija vsebuje tudi standard za univerzalni daljinski upravljalnik, ki bo lahko upravljal tovrstne naprave. Prve izdelke naj bi proizvajalci ponudili že v začetku leta 2008. Med podporniki standarda so večinoma glavni proizvajalci izdelkov zabavne elektronike, kot so Intel, LG Electronics, Matsushita (Panasonic), NEC, Samsung, Sony in Toshiba. WirelessHD ima tudi podporo organizacije MPAA (Motion Picture Association of America), saj podpira sisteme za digitalni nadzor vsebin.

    Objavljeno: 6.1.2008
  • Smrtni strel za HD-DVD?

    V bitki med standardoma HD-DVD in Blu-ray je slednji dosegel pomembno, po mnenju nekaterih celo odločilno zmago. Filmska družba Warner Bros. Entertainment je namreč napovedala, da bo konec maja prenehala s prodajo filmov na zapisu HD-DVD in bo svoj bogat nabor gradiva ponujala samo na nosilcih Blu-ray. Po mnenju analitikov je bil to doslej največji zaveznik zapisa HD-DVD, ki pa po novi odločitvi podpornike pušča v nezavidljivem položaju. Pred nekaj tedni je podobno odločitev sprejela tudi filmska družba Paramount Pictures, po mnenji analitikov pa bodo verjetno sledili tudi drugi.

    Objavljeno: 5.1.2008
  • Barvni digitalni papir

    Podjetje LG.Philips LCD bo na sejmu prikazalo 14,3-palčni zaslon z zmožnostjo prikaza 16,7 milijonov barv, ki temelji na konceptu digitalnega papirja družbe E-ink. Digitalni papir v primerjavi z navadnimi zasloni porabi za delovanje bistveno manj energije, saj je ta potrebna samo ob spremembah vsebine na zaslonu. Poleg tega je novi zaslon izredno tanek - le 300 mikrometrov, kljub temu pa nudi spoštljivo visoko ločljivost 1280 x 800 pik. Ker zaslon uporablja substrate iz plastike in metalne folije, ga je mogoče upogibati. Novi zaslon bo idealna osnova za novo generacijo bralnikov, ki bodo lahko vsebine, tudi večpredstavne, prikazovali v barvah. Podjetje bo na sejmu CES prikazalo tudi črno-beli digitalni papir z najvišjo ločljivostjo doslej.

    Objavljeno: 5.1.2008
  • Intel in OLPC gresta narazen

    Intel je sporočil, da izstopa iz projekta One Laptop Per Child, v okviru katerega razvijajo in od nedavnega tudi prodajajo prenosne računalnike z nizko ceno, namenjene predvsem otrokom tretjega sveta. Izstop Intela naj bi bil posledica spora z idejnim vodjem projekta OLPC, Nichlasom Negropontejem, ki je od velikana s področje elektronike zahteval večjo lojalnost projektu. Pri družbi trdijo, da je Negroponte zahteval, da Intel preneha s prodajo lastnega prenosnega računalnika Intel Classmate, dokler deluje v okviru OLPC. Prav tako naj bi OLPC zahteval, da Intel ne podpira drugih proizvajalcev poceni računalnikov, kot je denimo Asus EEE.

    Objavljeno: 4.1.2008
  • PC prenova pri HP-ju

    Hewlett-Packard je v pripravi na januarski sejem CES predstavil novo generacijo osebnih računalnikov za domačo rabo. Paket novosti vsebuje štiri nove družine namiznih računalnikov, skupno kar deset novih modelov, poleg tega pa je nekaj novosti med monitorji LCD, ki so oblikovno usklajeni z novo paleto PC izdelkov. HP Pavilion SlimLine s3300 so fizično najmanjši osebnih računalniki v HP-jevi ponudbi, novo leto pa prinaša hitrejše procesorje z dvojim jedrom, vsi imajo brezžične omrežne vmesnike, najzmogljivejši modeli pa tudi enote, ki znajo brati tako nosilce Blu-ray, kot HD-DVD. Cene se v ZDA pričnejo pri 950 dolarjih.

    Objavljeno: 4.1.2008
  • Lenovo IdeaPad

    Podjetje Lenovo je predstavilo povsem novo družino prenosnih računalnikov s skupnim imenom IdeaPad, s katerimi cilja predvsem na ljubitelje iger in domačo uporabo. Na začetku bodo v ponudbi trije modeli s precej različnimi lastnostmi, kasneje pa naj bi se pridružili tudi drugi izdelki za domačo rabo. Prenosnika IdeaPad Y710 in IdeaPad Y510 sta namenjena pretežno ljubiteljem iger in večpredstavnosti, prinašata pa cel kup posebnosti glede na dosedanjo ponudbo na trgu. IdeaPad Y710 ima tako ob tipkovnici drsnik, s katerim lahko uporabnik "navija" procesor, kadar želi iz računalnika ob igranju iger iztisniti čim več. Sicer premore 17-palčni zaslon, grafični pospeševalnik družbe ATI in procesor Intel Core Duo 2. Zaradi velikega zaslona je v ohišju dovolj prostora za tipkovnico z ločenim numeričnim delom, disk pa je lahko velik do 500 GB. Za doplačilo nudijo tudi enoto Blu-ray. Cene se v ZDA pričnejo pri 1.200 dolarjih.

    Objavljeno: 4.1.2008
  • Xbox 360 z vgrajenim HD DVD

    V pričakovanju na sejem CES vse več namigov govori o temu, da bo Microsoft predstavil nove različice igralnih konzol Xbox 360. Microsoft na tem področju kljub solidnemu izdelku caplja za bolj uspešnimi konzolami, kot je Sonyev Playstation 3 in zlasti Nintendov Wii, zato želijo povečati interes s svežimi ukrepi. Novosti naj bi bilo več, najbolj verjetna pa je predstavitev modela konzole, ki bo imel namesto DVD enote vgrajeno enoto HD-DVD. Doslej je bila ta na voljo le kot zunanji dodatek, za doplačilo. Nova konzola naj bi nadomestila različico Xbox 360 Elite, ki naj bi jo nato hitro upokojili. Po drugih vesteh pa naj bi se Microsoft celo odločil, da bo Xbox 360 licenciral proizvajalcem zabavne elektronike. Tako bi lahko ti vgradili zmožnost igranja iger v predvajalnike in snemalnike DVD, pa tudi druge izdelke.

    Objavljeno: 3.1.2008
  • Wikia Search - odprtokodni spletni iskalnik

    Svetovni splet bo kmalu bogat še za en spletni iskalnik, ki pa bo poseben v temu, da bo temeljil na odprti kodi, predvsem pa jasnih in javno objavljenih pravilih, kako deluje. Wikia Search je najnovejša zamisel Jimmya Walesa, bolj znanega po temu, da je soustanovitelj priljubljene spletne enciklopedije Wikipedia. Wales je znan po temu, da je velik zagovornik transparentnosti na vseh nivojih, zato bodo na rezultate iskanja iskalnika Wikia Search lahko uporabniki aktivno sodelovali. Njihovi prispevki bodo na primer določali, kako iskalnik rangiral rezultate, lahko pa bodo tudi pripravljali tematsko zbrane rezultate na določeno temo.

    Objavljeno: 3.1.2008
  • 52-palčni zaslon na dotik

    Podjetje LG.Philips LCD bo na sejmu CES pokazalo doslej največji zaslon LCD, ki omogoča krmiljenje s pomočjo večkratnih prstnih dotikov. Prikazani prototip bo imel po diagonali kar 52 palcev ter ločljivost HD TV (1920 x 1080 pik), obenem pa bo omogočal razpoznavo več dotikov sočasno. Tehnika večkratnih dotikov je najbolj zablestela v mobilni napravi Apple iPhone, v večjih dimenzijah pa jo je uporabil tudi Microsoft v svojih konceptih računalnikih "miz" Microsoft Surface. Za zdaj še ni jasno, kdaj bodo tovrstni izdelki prišli do kupcev, vendar prototip nakazuje, da se nam v bodoče obetajo novi tipi zaslonov velikih dimenzij, ki bodo omogočali tudi interakcijo z računalniki.

    Objavljeno: 3.1.2008
  • Apple obuja Newtona?

    Po nepotrjenih informacijah naj bi Apple pripravljal mobilni računalnik, ki bo manjši od današnjih prenosnih in tabličnih računalnikov, vendar bo večji od mobilnega telefona Apple iPhone. Viri informacij navajajo, da bo računalnik premogel 5,2-palčni zaslon LCD z ločljivostjo predvidoma 800 x 480 pik, kar bo dovolj tudi za prikazovanje video vsebin. Novinec naj ne bi imel vgrajene tipkovnice, uporabniki pa naj bi ga krmilili prek na dotik občutljivega zaslona in zaslonske tipkovnice. Za zdaj še ni znano, ali bo imel računalnik vgrajeno polno različico in uporabniški vmesniki Mac OS X ali prilagojenega, kot ga ima iPhone. Po virih blizu podjetja ne gre za že pred časom omejeni bodoči tablični prenosnik, ki naj bi ga Apple prikazal razmeroma kmalu. Slednji naj bi bil večji, z vgrajeno tipkovnico in zaslonom velikosti med 7 in 10 palci.

    Objavljeno: 2.1.2008
  • Nvidia GeForce 9600 že februarja

    Podjetje Nvidia pospešeno pripravlja novo generacijo grafičnih pospeševalnikov, s katerimi naj bi odgovorili nedavno predstavljene novosti družbe ATI. Že februarja bo tako nared pospeševalnik srednjega razreda doslej znan pod delovnimi imeni D9P ali G94, ki bo v končni fazi najbrž nosil oznako GeForce 9600. Gre za prvi pospeševalnik z razmeroma nizko ceno, ki ima 256-bitni vmesnik do pomnilnika, tekmoval pa naj bi zlasti s kartico ATI Radeon HD 3850. Za zdaj je znano, da bo imel verjetno 64 procesnih cevovodov in bo izdelan v 65-nm tehnologiji. Viri blizu podjetja omenjajo ceno 169 dolarjev, vendar ne navajajo velikost pomnilnika. Nvidia naj bi G94 sprva predstavila šele junija, vendar so zaradi novosti družbe ATI nekoliko pohiteli. Sledili bodo tudi izdelki višjega in nižjega cenovnega razreda.

    Objavljeno: 2.1.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji