• Nvidia GeForce 9

    Podjetje Nvidia je uradno predstavilo prvi izdelek iz nove generacije grafičnih kartic GeForce 9. Gre za grafično kartico GeForce 9600GT, ki po trditvah proizvajalca nudi okoli 90% večjo zmogljivost od dosedanje kartice GeForce 8600GTS, ki jo posredno nadomešča. Nova kartica ima procesor s 64 podatkovnimi kanali, 256-bitnim predpomnilnikom slik in podporo za vmesnik DirectX 10. Procesor je narejen v 65-nm tehnologiji, jedro pa deluje pri taktu 650 MHz. Senčilnik deluje pri taktu 1.625 MHz, 512 MB velik pomnilni pa s taktom 1.800 MHz. Ena kartica porabi okoli 95W za delovanje, tako kot je pri družbi Nvidia običaj pa podpira delovanje v kombinaciji z drugo kartico prek vodila SLI. Kartica bo na voljo v nekaj izvedbah, ki imajo do dva vmesnika DVI, ponekod pa tudi izhod za priključitev na televizijo z visoko ločljivostjo. Cene se v ZDA gibljejo od 169 do 189 dolarjev.

    Objavljeno: 25.2.2008
  • 500 milijonov riževih zrn

    Skupnost Mozilla praznuje častitljivih 500 milijonov prenosov brskalnika Firefox, kar je nesporen dokaz, da se je le-ta uveljavil kot trdna alternativa Internet Explorerju, ki je privzeto nameščen na večino računalnikov.

    Objavljeno: 24.2.2008
  • iPhone SDK naj bi zamudil

    Kot poroča BusinessWeek naj bi Apple prestavil izdajo razvojnih orodij za izdelavo neodvisnih aplikacij za iPhone in iPod Touch, ki je bila sprva predvidena za konec februarja.

    Objavljeno: 24.2.2008
  • Nokia Siemens Networks se krepi

    Mlado podjetje Nokia Siemens Networks je zaradi občutne rasti na azijskem trgu zabeležilo 29-odstotni tržni delež na svetovnem trgu gradnje mobilnih omrežij.

    Objavljeno: 23.2.2008
  • 400 milijonov za Sonyjevo zmago

    Prah od Toshibine razglasitve umika iz vojne za naslednjo generacijo optičnih nosilcev se še ni povsem polegel, zato ne čudi, da v javnost uhajajo nove podrobnosti o zadnji bitki.

    Objavljeno: 23.2.2008
  • IDC IT Security Roadshow 2008

    V četrtek, 21. februarja 2008, se je v Hotelu Mons zbrala množica poslušateljev, ki je prišla poslušati strokovnjake s področja informacijske varnosti. Konferenco je organizirala področna pisarna analitičnega podjetja IDC skupaj z vidnejšimi podjetji, ki delujejo na tem področju. Tako je bila najbolj vidna prisotnost Microsofta, S&T, IBM Internet Security Systems ter Pošte Slovenije. V uvodnem ključnem poudarku je analitik IDC predstavil glavne spremembe s področja varovanja podatkov in posledice za vodje varnosti v podjetjih, kot jih vidijo v analitskem podjetju. Malce bolj vizionarski je bil Matjaž Ladava (Microsoft) s svojim videnjem prihodnosti omrežnih tehnologij in poudarjeno nujnostjo spremembe paradigme v IT iz zapiranja omrežij v trdnjave (kot večinoma počnemo danes) v odpiranje omrežij, ki bi omogočalo večjo mobilnost ter fleksibilnost delovnega okolja, za kar pa potrebujemo vsaj tri stvari: IPv6, IPSEC ter dvofaktorsko avtentikacijo (smartcard).

    Objavljeno: 22.2.2008
  • Novi Sony Ericssoni

    Sony Ericsson je na novinarski konferenci v Zagrebu predstavil svoje poslovanje v preteklem letu in obete za prihodnost, obenem pa so predstavili tudi nekaj novih modelov aparatov, ki bodo kupcem na voljo tekom letošnjega leta.

    Objavljeno: 22.2.2008
  • Microsoft se odpira

    Microsoft se je presenetljivo odločil odpreti nekatere doslej skrbno varovane skrivnosti o delovanju svoje programske opreme, da bi tako omogočil lažje delo neodvisnim razvijalcem.

    Objavljeno: 22.2.2008
  • Firefox v Sloveniji že preko tretjine

    Raziskava podjetja iPROM iz konca januarja s tedenskim vzorcem 119.472.724 meritvenih zahtevkov ugotavlja, da brskalnik Mozilla Firefox uporablja skoraj 34,74 odstotka uporabnikov slovenskih spletnih medijev.

    Objavljeno: 22.2.2008
  • BitLocker, FileVault in TrueCrypt se da zaobiti

    Znanstveniki ugledne ameriške univerze Princeton so izdali poseben dokument (povezava spodaj), ki razkriva varnostne pomanjkljivosti algoritmov za šifriranje podatkov na diskih.

    Objavljeno: 21.2.2008
  • DVD Jon znova prelisičil iTunes

    24-letni Jon Lech Johansen je zaslovel že pred devetimi leti, ko je, star komaj 15 let, izdal programsko opremo za odstranjevanje zaščite na šifriranih ploščah DVD in dobil vzdevek DVD Jon.

    Objavljeno: 21.2.2008
  • Windows Vista SP1 zaustavljen

    Microsoft je samo nekaj dni po izdaji prvega paketa popravkov operacijskega sistema Windows Vista za naročnike MSDN prekinil izvajanje samodejnih posodobitev.

    Objavljeno: 21.2.2008
  • Rojen Mozilla Messaging

    Mozilla Messaging je nova podružnica neprofitne organizacije Mozilla Foundation, ki je danes začela z delovanjem in bo skrbela za razvoj poštnega odjemalca Thunderbird 3.

    Objavljeno: 20.2.2008
  • Microsoft odprl pisarniške zapise!

    Microsoft je presenetljivo odprl dokumentacijo binarnih zapisov večine starejših različic svoje pisarniške zbirke Office, ki dopolnjujejo odprt zapis različice 2007.

    Objavljeno: 20.2.2008
  • Samo še en kandidat za nakup Telekoma?

    Kot pišejo današnje Finance, namerava islandski Skipti, eden od dveh preostalih kandidatov za nakup Telekoma Slovenije, zaradi dolgotrajnih pogajanj izstopiti iz pogajanj za nakup 49,13 odstotnega deleža slovenskega telekomunikacijskega giganta. Postopek prodaje bi se moral zaključiti že v začetku lanskega decembra, ko so trije ponudniki oddali zavezujoče ponudbe, vendar je pogajalska skupina pod vodstvom Matjaža Janše, direktorja Direktorata za elektronske komunikacije pri Ministrstvu za gospodarstvo, vedno znova podaljševa roke, upajoč, da bo lahko izpogajala boljše pogoje oziroma višjo prodajno ceno. Potem, ko je v začetku januarja izpadel še madžarski Madgyar Telekom, bi po izstopu Skiptija kot edini ponudnik ostal angleško-nemški investicijski sklad Bain Capital & Axos Capital v sodelovanju s slovenskim podjetjem BT Globalne storitve (ki je v lasti angleškega British Telecoma). Po anketi bralcev na Financah, samo še tretjina anketiranih verjame, da bo v tem postopku prodaja uspešno izpeljanja.

    Objavljeno: 20.2.2008
  • Xsan 2 in posodobljen Shuffle

    Apple je predstavil posodobljeno različico svojega najmanjšega predvajalnika iPod Shuffle, ki je zdaj na voljo tudi z 2 GB pomnilnika (69 evrov), sedanja različica z 1 GB pa se je iz 79 pocenila na 49 evrov.

    Objavljeno: 19.2.2008
  • Photoshop na Linuxu

    Google si je pri prenosu svojega programa za delo s fotografijami Picasa na platformo Linux v dobršni meri pomagal s prilagojeno različico programske opremo Wine.

    Objavljeno: 19.2.2008
  • Kmalu 3 GHz v prenosnikih

    Intel bo v začetku junija na konferenci Computex Taipei 2008 predstavil novo različico svoje mobilne platforme, ki nosi delovno ime Montevina, komercialno pa bo znana kot Centrino 2.

    Objavljeno: 19.2.2008
  • Tudi Toyota in ŠCV v Second Life

    Virtualni svet Second Life pridobiva na veljavi in tega se očitno zavedamo tudi v Sloveniji, saj navidezno resničnost v svojo korist skušata obrniti Šolski center Velenje (ŠCV) in Toyota Adria.

    Objavljeno: 18.2.2008
  • Od potegavščine do aretacije

    26-letni računalniški inženir Fouad Mortada iz Maroka se je na priljubljenem omrežju za druženje Facebook prijavil z lažno identiteto tamkajšnjega princa Moulaya Rachida.

    Objavljeno: 18.2.2008
  • Dell s hitrejšimi diski SSD

    Večina prenosnikov z negibljivimi diski je bila deležna obsežne publicitete; spomnimo npr. samo na XO projekta One Laptop Per Child, Asusov EEE, Applov MacBook Air in Lenovov X300.

    Objavljeno: 18.2.2008
  • HD-DVD je mrtev

    Japonska nacionalna televizija NHK je objavila novico, da so v družbi Toshiba sprejeli odločitev o opustitvi nadaljnjega razvoja in proizvodnje optičnih enot in nosilcev HD-DVD. S tem se dokončno zaključuje bitka med standardoma Blu-ray in HD-DVD, kjer je zmago potegnil prvi. Novica je bila pravzaprav pričakovana, po tem, ko je podporo za HD-DVD odklonila večina ponudnikov vsebin in velikih prodajalcev izdelkov, nazadnje denimo ameriška veriga Wal-Mart. Lepo zadoščenje je tudi za Sony, ki je tako po letu 1989, ko so morali opustiti svoj zapis Betamax v prid kasetam VHS, dobil pomembno bitko.

    Objavljeno: 17.2.2008
  • Panasonicov HD video fotoaparat

    Panasonic je na Japonskem predstavil najnovejši digitalni fotoaparat, ki združuje zelo napredne lastnosti v razmeroma kompaktnem ohišju. Novi fotoaparat Lumix DMC-TZ5 premore tipalo s 10,7 milijoni pik in optični zum 10x v ohišju, ki meri le 10,3 x 5,9 x 3,6 cm, celota pa tehta le 240 gramov. Zelo zanimiva je tudi zmožnost fotoaparata, da snema video posnetke v ločljivosti HD 720p (1280 x 720 pik) in to s 30 slikami na sekundo. Fotoaparat ima vgrajenih 50 MB internega pomnilnika, podatke pa lahko hranimo na karticah SDHC. Med drugim nudi tudi širokokotno slikanje ter občutljivost do ISO 6400.

    Objavljeno: 16.2.2008
  • Telefon na gorivne celice

    Podjetji Motorola in Angstrom Power sta združili moči in prikazali prototip prvega mobilnega telefona, ki dobiva električno energijo iz vodika. Za osnovo so vzeli mobilni telefon Motorola Slvr L7, pri katerem so zamenjali standardni akumulator s posebnim rezervoarjem in gorivno celico. Električno energija se ustvari pri prehodu vodikovih atomov prek posebne membrane v gorivni celici, pri čemer se sproščajo elektroni. Pri družbi Angstrom Power verjamejo, da lahko gorivne celice ponudijo vsaj dvakrat daljše trajanje delovanja pri enakem volumnu prostora za hrambo energije oziroma goriva, pri čemer hkrati odpade dolgo čakanje zato, da se akumulatorji napolnijo. Načrtujejo namreč posebne priklopne postaje, ki bi telefon opremile z novo zalogo goriva v manj kot desetih minutah. Partnerja napovedujeta, da bi gorivne celice v mobilnih telefonih lahko postale resničnost že leta 2010.

    Objavljeno: 16.2.2008
  • Office 14 bo spletno prijazen

    Microsoftov predsednik Bill Gates je prvič javno spregovoril o naslednji različici pisarniškega paketa, ki ga zdaj tudi uradno označujejo z razvojnim imenom Office 14. Glavni premik pri prihajajoči različici, ki bo po trditvah Gatesa nared nekje leta 2009, bo podpora za delovanje prek spleta. Office 14 sicer ne bo povsem spletna aplikacija, saj bodo posamezni moduli še naprej na voljo kot debeli odjemalci, kot danes, vendar bodo ti imeli svoje spletne različice, po zgledu današnjih programov Microsoft Outlook (debeli odjemalec) in Outlook Web Access (spletni odjemalec z nekaj manj funkcionalnostmi).

    Objavljeno: 15.2.2008
  • Novosti iz Nokie

    Nokia je na svetovnem kongresu mobilne telefonije predstavila štiri nove mobilne telefone, ki so namenjeni zelo različnim skupinam uporabnikov. Prva novost je Nokia N96, ki ga sami avtorji označujejo kot "večpredstavni računalnik optimiziran za gledanje video vsebin in televizije". Telefon ima velik zaslon LCD z diagonalo 7 cm, 16 GB notranjega pomnilnika in podporo visoko kakovostnim video posnetkom v celi vrsti zapisov (MPEG-4, WMV, Flash Video). Pomnilnik je moč razširiti s karticami micro SD, vgrajen je fotoaparat s 5 milijoni pik, za komunikacijo z internetom pa služita vmesnika WI-Fi in HSDPA. Podobno kot predhodnik N95 je telefon dvosmerno drsni, s čimer se prilagodi trenutni rabi - kot telefon oziroma predvajalnik. Nokia N96 bo po pričakovanjih na voljo v tretjem četrtletju letošnjega leta.

    Objavljeno: 15.2.2008
  • Sun kupil podjetje za virtualizacijo

    Sun je kupil podjetje Innotek, ponudnika odprtokodne programske opreme za virtualizacijo, imenovane VirtualBox. Sun s tem nadaljuje nakupe podjetij, ki dopolnjujejo programski portfelj družbe na področju infrastrukturne programske opreme, ki temelji na odprti kodi. Nakup sledi le nekaj tednov za nakupom družbe MySQL, s katero so prišli do lastne baze podatkov. Z nakupom paketa VirtualBox sledijo podobnim potezam glavnih tekmecev, kot so Microsoft, EMC (Vmware) in Citrix (Xen). Sun namenja VirtualBox predvsem razvijalcem, kjer omogoča učinkovitejši razvoj, testiranje in izvajanje aplikacij na različnih platformah. Hkrati se nov izdelek predstavlja razširitev Sunove obstoječe virtualizacijske rešitve xVM, ki temelji na odprtokodnem izdelku Xen, tokrat na osebne računalnike oziroma namizja. Doslej so zabeležili več kot štiri milijone prenosov rešitev VirtualBox od januarja lani.

    Objavljeno: 15.2.2008
  • LSC ADRIA - najmočnejši superračunalnik v Sloveniji

    Turboinštitut, eden od vodilnih neodvisnih svetovnih inštitutov za hidroenergetsko tehnologijo s 60-letno tradicijo, in IBM Slovenija sta podpisala pogodbo o nakupu in dobavi prve faze novega računalniškega sistema - Ljubljanskega superračunalniškega centra ADRIA. Superračunalnik se bo ob dokončanju prve faze projekta uvrstil med 250 najzmogljivejših računalnikov na svetu. Ta faza bo končana v aprilu tega leta, pri postavitvi sistema pa bo sodeloval tudi IBM-ov poslovni partner SIMT.

    Objavljeno: 14.2.2008
  • Slovenija na vrhu po številu okužb z virusi

    Eurostat, statistični urad Evropske skupnosti, je ob dnevu varne uporabe interneta objavil poročilo o uporabi interneta, varnostnih vprašanjih in napadih virusov, iz katerega se da razbrati, da so slovenski uporabniki pri vrhu glede okužb z računalniškimi virusi. Kar 35 odstotkov slovenskih uporabnikov spleta je tako v zadnjih 12 mesecih na računalniku našla virus, kar je precej več kot znaša evropsko povprečje, kjer je okuženih v povprečju četrtina računalnikov. Pred Slovenijo so samo uporabniki v Litvi, kjer se je s posledicami računalniških virusov ukvarjalo 41 odstotkov uporabnikov. Poleg tega Slovencev ni na seznamu prebivalcev EU, ki najbolj pridno delajo varnostne kopije podatkov. Podatki raziskave sicer kažejo, da varnost uporabe interneta za spletne nakupe najbolj skrbi Špance in Fince, najbolj pa na spletu nakupujejo Danci. Pri e-bančništvu, ki ga v celotni Uniji uporablja 57 odstotkov uporabnikov interneta, vodijo Finci (84 odstotkov) in Estonci (83 odstotkov).

    Objavljeno: 14.2.2008
  • Yahoo v pogovorih z News Corp.

    Po tem, ko so pri družbi Yahoo zavrnili ponudbo za nakup s strani Microsofta, se v podjetju še naprej ogledujejo po morebitnih alternativah. Po podatkih dobro informiranih se Yahoo ta hip intenzivno pogovarja z družbo News Corporation, ki jo vodi medijski mogotec Rupert Murdoch. News Corporation naj bi sodeč po virih dobil možnost nakupa okoli 20% družbe Yahoo, s čemer bi lahko uspešno kljubovali prevzemom s strani podjetij, kot je Microsoft. News Corp sicer že lep čas kupuje medijske ponudnike, med drugim je lastnik družb, kot sta MySpace in The Wall Street Journal. Družbi sta bili kot kaže v razgovorih že dalj časa, vendar se nista uspeli odgovoriti o nekaterih ključnih podrobnostih, kot je na primer vrednost družbe MySpace, ki jo News Corp. ceni na 6 do 10 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 14.2.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji