• Microsoft kupuje Danger

    Microsoft je v samo nekaj dneh najavil že tretji prevzem manjšega podjetja. Tokrat so se odločili za nakup družbe Danger Inc., ki proizvaja priljubljene mobilne telefone Sidekick za operaterja T-Mobile. Eden izmed razlogov za nakup družbe je menda strežniška programska oprema, ki jo Danger razvil za ponudbo storitev na mobilnih telefonih, kar naj bi lepo dopolnilo Microsoftov portfelj rešitev za mobilno telefonijo. Toda analitiki opozarjajo, da je ta prevzem po drugi strani dokaj problematičen, saj ima med drugim Danger svoj lastni operacijski sistem za mobilne telefone, poleg tega pa je poslovni model povsem drugačen kot pri Microsoftu.

    Objavljeno: 13.2.2008
  • Posodobitve iz Cupertina

    Apple je objavil niz posodobitev programske opreme za svoje glavne izdelke, med katerimi so komplet popravkov za operacijski sistem Mac OS X 10.5, druga generacija programske opreme za Apple TV ter program Aperture 2.0 za zahtevne ljubitelje digitalne fotografije. Mac OS X 10.5.2 je 180 MB velik komplet popravkov, v katerem so posodobili zlasti nekatere module, kot so Time Machine, iSync, Safari, rahlo pa so dopolnili še namizje in podpor brezžičnim omrežjem.

    Objavljeno: 13.2.2008
  • Optični nosilec za mobilne telefone

    Mlado podjetje Vmedia Reserach je predstavilo mobilni telefon, v katerega lahko naložimo miniaturne optične diske, na katerih je dovolj prostora za celovečerne filme v ločljivosti 576p. Novi optični diski uporabljajo miniaturne modre laserje, torej podobno tehnologijo, kot standard Blu-ray, za delovanje pa porabijo zelo malo električne energije, kar omogoča rabo v malih mobilnih napravah, kot so telefoni. Nosilec ima površino premera 3,2 cm, na eno stran pa lahko shrani do 1 GB podatkov, pri čemer so za video posnetke uporabili standard H.264, za zvok pa AAC.

    Objavljeno: 13.2.2008
  • Poročamo z Mobile World Congress

    Glede na dejstvo, da je letošnje leto očitno »prestopno« na področju velikih napovedi novih tehnologij, je največji letni dogodek na področju mobilne telefonije – Mobile World Congress v Barceloni – predvsem priložnost za predstavitve novih modelov telefonov.

    Objavljeno: 12.2.2008
  • Plextorjev univerzalni zapisovalnik

    Podjetje Plextor je predstavilo nov zapisovalnik z oznako PX-B920SA, ki zna zapisovati na nosilce Blu-ray, hkrati pa tudi prebirati nosilce HD-DVD ROM. Druga generacija zapisovalnika Blu-ray zna na nosilce BD-R zapisovati s hitrostjo 4x, na nosilce BD-RE s hitrostjo 2x, poleg tega pa podpira tudi zapisovanje na nosilce DVD R/RW, DVD RAM ter CD R/RW. Zapisuje lahko tako na 12 kot 8 cm velike nosilce, za priključitev na računalnik pa uporablja vmesnik SATA. Za pravilno delovanje pri velikih hitrostih služi 4 MB velik medpomnilnik, povrh vsega pa Plextorjev novinec podpira tehnologijo LightScribe za zapisovanje besedila in vzorcev na hrbtno stran nosilcev. V Sloveniji bo v prodaji v drugi polovici marca po ceni 365,5 evrov.

    Objavljeno: 12.2.2008
  • Yahoo zavrača Microsoftovo ponudbo

    Vodstvo družbe Yahoo je uradno zavrnilo ponudbo Microsofta, ki pripravljen odšteti 44,6 milijard dolarjev za prevzem spletnega ponudnika. V obrazložitvi je Yahoo navedel, da ponujeni znesek opazno odstopa od ocenjene vrednosti družbe, vrednosti njenih sredstev in predvsem ocene potenciala, zlasti po tem, ko je družba veliko vložila v nov sistem spletnega oglaševanja, od katerega pričakujejo velik in zanesljiv vir prihodkov. Kljub temu je vodstvo pripravljeno na pogovore o drugih možnostih strateškega sodelovanja.

    Objavljeno: 12.2.2008
  • Prvi prototipi Androida

    Mobilni telefoni s platformo Google Android sicer še niso na voljo, toda številni proizvajalci so na konferenci GSMA Mobile World Congress prikazali prve delujoče prototipe. Telefone ali njihove gradnike na platformi Android tako razvijajo pri družbah Freescale, NEC Electronics, Qualcomm, Marvell, Texas Instruments in ARM. Slednji je na konferenci prikazal prototip podobnem mobilnikom Blackberry, ki je uporabljal procesorsko platformo ARM9. Gre za dve generaciji stari procesor, s čimer so hoteli dokazati, da je platforma Android primerna tudi za manj zmogljive strojne zasnove, torej tudi najcenejše telefone. N prvi pogled je težko razbrati končno podobo uporabniškega vmesnika, saj poleg brskalnika, odjemalca za elektronsko pošto in prikazovalnika zemljevidov ni še dovolj razvitih sestavnih delov. Proizvajalci pa navajajo, da Android močno poenostavi razvoj mobilnega telefona, kar naj bi med drugim zmanjšalo stroške in vplivalo na nižjo ceno končnih izdelkov. Prve dokončne telefone naj bi po mnenju proizvajalcev videli še letos.

    Objavljeno: 12.2.2008
  • Microsoft kupuje Caligari

    V senci poskusa nakupa družbe Yahoo je Microsoft objavil novico, da kupujejo kanadskega proizvajalca programske opreme za tridimenzionalno modeliranje Caligari. Podjetje je znano predvsem po izdelku TrueSpace, ki sodi v srednji razred programov za 3D modeliranje. S tem nakupom se bo Microsoft okrepil na področju grafičnih programov, kamor je vstopil pred nekaj leti z nakupom nekaj manjših proizvajalcev programske opreme, iz katerih so nastali današnji izdelki Expression. Z nakupom naj bi Microsoft pridobil tudi znanje in orodja za modeliranje 3D spletnih storitev, v prvi vrsti Microsoft Virtual Earth. Da je geografska programa oprema visoko na spisku Microsoftovih prioritet priča tudi decembrski nakup družbe Multimap, ki se ukvarja s tovrstnimi rešitvami.

    Objavljeno: 11.2.2008
  • Sony Ericsson podpira Windows Mobile

    Sony Ericsson, ki je tradicionalno podpiral v svojih izdelkih operacijski sistem Symbian, je na konferenci 3GSM predstavil svoj prvi mobilni telefon z Microsoftovim sistemom Windows Mobile. Novinec Xperian X1 je hkrati prvi model nove blagovne znamke Xperian, v katere bo Sony Ericsson uvrščal zmogljive pametne telefone, ki pa bodo uporabljali različne operacijske sisteme. Xperian X1 temelji na sistemi Windows Mobile 6, nanj pa je Sony Ericsson razvil svoj uporabniški vmesnik, ki poenostavlja dostop do glavnih funkcij telefona. Telefon ima sicer vgrajen 3-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 480 pik, za lažji vnos podatkov pa sta krmilna plošča na dni zaslona ter alfanumerična tipkovnica, ki zdrsne izpod telefona. Xperian X1 premore vmesnike Wi-Fi, EDGE, UMTS, HDSPA in GPS, vgrajen pa je tudi mobilni telefon z ločljivostjo 3,2 milijonov pik.

    Objavljeno: 11.2.2008
  • Naslednik pomnilnikov Flash RAM je nared

    Intel in STMicroelectronics sta razvila in izbranim strankam že dobavila prve delujoče primerke pomnilnikov Phase Change Memeory (PCM), ki jo označujejo kot naslednika pomnilnikov Flash RAM. Pomnilniki PCM podobno kot Flash RAM hranijo podatke tudi kadar nimajo električnega napajanja, v primerjavi s sedanjimi izdelki pa nudijo hitrejše pisanje in branje podatkov, porabijo znatno manj električne energije za delovanje, obenem pa proizvajalca navajata, da z novo tehnologijo dosegajo dvojno gostoto pomnilniških celic glede na današnje najbolj napredne pomnilnike.

    Objavljeno: 11.2.2008
  • 26. februarja Applove novosti

    Kot vse kaže bo Apple 26. februarja pripravil nov dogodek, na katerem bo predstavil nekaj novosti, med katerimi zagotovo ne bo manjkal paket razvijalskih orodij za iPhone in iPod touch.

    Objavljeno: 10.2.2008
  • Microsoftu se obeta košarica

    Po poročanju agencije Reuters bodo predstavniki podjetja Yahoo v ponedeljek na tiskovni konferenci sporočili, kako so se odločili glede Microsoftove ponudbe o prevzemu podjetja.

    Objavljeno: 10.2.2008
  • X300 potrjen

    Nova serija prenosnih računalnikov kitajskega izdelovalca Lenovo X300 je od pobeglih domnevnih fotografij in govoric v sredini januarja napredovala do statusa dokončno potrjene novosti.

    Objavljeno: 9.2.2008
  • Enotna identiteta za splet

    Google, IBM, Microsoft, VeriSign in Yahoo! so se pridružili fundaciji OpenID, ki si od leta 2006 naprej prizadeva za uveljavitev enotnega sistema za prijavo uporabnikov na spletne strani.

    Objavljeno: 8.2.2008
  • E-uprava za vsak žep

    Notranji minister Dragutin Mate je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil, da je vlada potrdila predlog novel zakonov o osebni izkaznici in o potnih listinah.

    Objavljeno: 8.2.2008
  • Windows Mobile na Nokiah?

    Po poročanju številnih medijev naj bi bila Microsoft in Nokia sredi pogovorov o sodelovanju na področju operacijskih sistemov, ki bi jih v svojih mobilnih napravah uporabljala Nokia.

    Objavljeno: 7.2.2008
  • 45-nanometrski Cell

    IBM je predstavil podrobnosti o novem - manjšem in energetsko manj potratnem procesorju Cell BE, ki je namesto v 65- izdelan v 45-nanometrskem tehnološkem procesu.

    Objavljeno: 7.2.2008
  • Microsoft udejanja podoro za Linux

    Microsoft je na presenečenje svetovne javnosti sporočil, da bo francoskemu izdelovalcu avtomobilov Renaultu nudil podporo in storitve za Novellovo različico sistema Linux.

    Objavljeno: 7.2.2008
  • Izšel TrueCrypt 5.0

    Izšla je nova različica priljubljenega odprtokodnega varnostnega programa TrueCrypt, ki skrbi za zaščito zasebnosti uporabnikov s pomočjo šifriranja podatkov.

    Objavljeno: 6.2.2008
  • Novosti platforme BlackBerry

    Podjetje Research In Motion (RIM) je na konferenci Lotusphere 2008, ki jo vsako leto prireja Lotus Software, predstavilo nekaj novosti platforme BlackBerry, ki bodo na voljo v prvi polovici leta.

    Objavljeno: 6.2.2008
  • Večji iPhone in iPod Touch

    Apple je posodobil ponudbo svojih uspešnih naprav s pomnilnikom flash, ki sta poleg dosedanje konfiguracije zdaj na voljo tudi s povečano količino pomnilnika, a tudi za višjo ceno.

    Objavljeno: 6.2.2008
  • Pravnomočna že tretja odločba UVK

    Upravno sodišče je prejšnji mesec zavrnilo tožbo Telekoma proti odločbi Urada za varstvo konkurence (UVK) iz leta 2004, v kateri je UVK ugotavljal dve zlorabi monopolnega položaja Telekoma Slovenije v škodo internetnega ponudnika Medinet (danes AMIS). Telekom je namreč od leta 2001 do 2003 na trgu monopolne telekomunikacijske infrastrukture za ponujanje širokopasovnega dostopa do interneta (ADSL) uporabljal različne cene za SIOL in za SIOLovo konkurenco, s čemer je protizakonito vplival na odvisni trg širokopasovnega dostopa in SIOLovi konkurenci povzročil škodo. Telekom in Medinet (AMIS) sta se zaradi obeh zlorab, ki sta sedaj postali pravnomočni, že v letu 2005 izvensodno poravnala za odškodnino v višini 343.565.000 SIT (1,4 milijona evrov), pri čemer Medinet odškodninske tožbe sploh ni vložil, ampak je z njo samo grozil po medijih. AMIS pa je v začetku tega leta vložil tožbo proti Telekomu za 2,3 milijona evrov zaradi nelojalne konkurence pri prodaji ADSL dostopa do interneta, napoveduje pa v kratkem vložitev še ene večje odškodninske tožbe proti Telekomu zaradi novih Telekomovih domnevnih zlorab monopola.

    Objavljeno: 5.2.2008
  • Nokiine storitve odprle vrata

    Po dveh preložitvah javne izdaje je Nokiina nova platforma za mobilne igre N-Gage First Access končno odprla svoja vrata, pa čeprav zaenkrat v ne povsem dokončani obliki.

    Objavljeno: 5.2.2008
  • Vista SP1 in Server 2008 že na poti

    Razvijalci so končali z delom na Windows Vista SP1 in Windows Server 2008, tako da sta oba programska paketa že v množični izdelavi in ju lahko pričakujemo kmalu.

    Objavljeno: 5.2.2008
  • Yahoo! ukinja glasbeno storitev

    Stroitev Yahoo! Music Unlimited je po dobrih dveh letih in pol obstoja doživela neslaven konec, njeni uporabniki pa bodo samodejno preusmerjeni na storitev Rhapsody RealNetworksa in MTV Networka.

    Objavljeno: 4.2.2008
  • Lenovo bo ponujal HSPA

    Iz Ericssona so sporočili novico, da bodo za tretjega največjega izdelovalca osebnih računalnikov na svetu Lenovo izdelovali module za hitri prenos podatkov po mobilnih omrežjih.

    Objavljeno: 4.2.2008
  • Google odgovarja Microsoftu

    Predstavniki Googla so se na svojem uradnem blogu ostro odzvali na namero Microsofta, da prevzame Yahoo!, saj o Microsoftu in njegovih težnjah niso našli veliko lepih besed.

    Objavljeno: 4.2.2008
  • Microsoft želi kupiti Yahoo

    Microsoft je najavil namero o prevzemu družbe Yahoo, drugega največjega ponudnika spletnih storitev, za katerega so pripravljeni odšteti neverjetnih 44,6 milijard dolarjev. Delničarjem družbe Yahoo so ponudili odkupno ceno 31 dolarjev za delnico, kar je 62% višje od vrednosti delnice na borzi, zaradi česar analitiki menijo, da bo Microsoft po vsej verjetnosti pri prevzemu uspešen. Vodstvo družbe Yahoo je v sporočilu za javnost zatrdilo, da ne gre za vnaprejšnji dogovor, vendar ponudbe ni zavrnilo.

    Objavljeno: 2.2.2008
  • Novi Sonyevi fotoaparati SLR

    Sony je predstavil nove modele družine zrcalno-refleksnih fotoaparatov Alpha. Novi model A350 vsebuje povsem novo tipalo CCD vrste APS-C s 14,2 milijona pik, temu pa dela družbo model A300, ki se ponaša s skoraj enakimi lastnostmi, a ločljivostjo 10,2 milijona pik. S tema fotoaparatoma družina Alpha zdaj obsega štiri člane, ki se začne z vstopnim modelom A200 in konča z najzmogljivejšim A700.

    Objavljeno: 2.2.2008
  • Garmin tudi z mobilnimi telefoni

    Podjetje Garmin, eden najbolj priznanih ponudnikov navigacijskih GPS naprav, je najavilo svoj vstop na področje mobilne telefonije z izdelkom Nüvifone. Novi mobilnik je po pričakovanjih vsestranska naprava, ki združuje mobilno telefonijo, navigacijsko s sprejemnikom GPS, zmožnost snemanja in predvajanja video posnetkov ter dostop do interneta. Nüvifone ima vgrajen velik, 3,5-palčni zaslon LCD občutljiv na dotik, ki podobno kot Apple iPhone zavzema celotno površino telefona. Nekaj pomožnih tipk je le na robu telefona, sicer pa večino funkcij izbiramo prek zaslonskega uporabniškega vmesnika.

    Objavljeno: 1.2.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji