Objavljeno: 5.2.2008

Pravnomočna že tretja odločba UVK

Upravno sodišče je prejšnji mesec zavrnilo tožbo Telekoma proti odločbi Urada za varstvo konkurence (UVK) iz leta 2004, v kateri je UVK ugotavljal dve zlorabi monopolnega položaja Telekoma Slovenije v škodo internetnega ponudnika Medinet (danes AMIS). Telekom je namreč od leta 2001 do 2003 na trgu monopolne telekomunikacijske infrastrukture za ponujanje širokopasovnega dostopa do interneta (ADSL) uporabljal različne cene za SIOL in za SIOLovo konkurenco, s čemer je protizakonito vplival na odvisni trg širokopasovnega dostopa in SIOLovi konkurenci povzročil škodo. Telekom in Medinet (AMIS) sta se zaradi obeh zlorab, ki sta sedaj postali pravnomočni, že v letu 2005 izvensodno poravnala za odškodnino v višini 343.565.000 SIT (1,4 milijona evrov), pri čemer Medinet odškodninske tožbe sploh ni vložil, ampak je z njo samo grozil po medijih. AMIS pa je v začetku tega leta vložil tožbo proti Telekomu za 2,3 milijona evrov zaradi nelojalne konkurence pri prodaji ADSL dostopa do interneta, napoveduje pa v kratkem vložitev še ene večje odškodninske tožbe proti Telekomu zaradi novih Telekomovih domnevnih zlorab monopola.

S to zadnjo sodbo Upravnega sodišča je postala pravnomočna že tretja od odločb UVKja, ki ugotavlja Telekomovo zlorabo monopola na telekomunikacijski infrastrukturi v korist SIOLa (in v škodo SIOLove konkurence). Kot prva je leta 2006 po devetih letih postala pravnomočna odločba UVK iz leta 1997 o Telekomovi zlorabi pri posebnih telefonskih številkah za dostop do interneta, ki jih je tri leta lahko uporabljal samo SIOL. Kot druga je lansko leto po sedmih letih postala pranomočna odločba UVK iz leta 2000 o Telekomovi zlorabi z ISDN paketi, pri katerih je tri leta smel sodelovati samo SIOL. Tretja odločba iz leta 2004 pa je postala pravnomočna že po treh letih.

Na Telekomu poudarjajo, da bodo izkoristili vsa pravna sredstva, da dokažejo, da niso zlorabljali monopolnega položaja, in da so pravnomočne odločbe UVKja neutemeljene. Čeprav same odločbe za Telekom nimajo nobenih gmotnih posledic, pa gre po mnenju Telekoma za načelno vprašanje, saj že sama ugotovitev zlorabe prevladujočega položaja vpliva na ugled Telekoma in mu lahko povzroča škodo.

www.uvk.gov.si

www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji