Objavljeno: 2.2.2008

Microsoft želi kupiti Yahoo

Microsoft je najavil namero o prevzemu družbe Yahoo, drugega največjega ponudnika spletnih storitev, za katerega so pripravljeni odšteti neverjetnih 44,6 milijard dolarjev. Delničarjem družbe Yahoo so ponudili odkupno ceno 31 dolarjev za delnico, kar je 62% višje od vrednosti delnice na borzi, zaradi česar analitiki menijo, da bo Microsoft po vsej verjetnosti pri prevzemu uspešen. Vodstvo družbe Yahoo je v sporočilu za javnost zatrdilo, da ne gre za vnaprejšnji dogovor, vendar ponudbe ni zavrnilo.

S tem so se uresničile napovedi in namigovanja o prevzemu, ki so krožile že več mesecev, Microsoft in Yahoo pa sta jih vselej zanikala, češ da gre zgolj za strateško sodelovanje. Čeprav ime Google v sporočilu za javnost ni bilo nikjer vidno, je več kot očitno, da se Microsoft in Yahoo združujeta s ciljem, da bi se bolj učinkovito spopadla s spletno dominacijo družbe Google. V prvi vrsti gre za spopad za prevlado na nastajajočem področju spletnih storitev, kjer bo glavi vir zaslužka iz naslova spletnega oglaševanja.

Napoved o prevzemu prihaja v časih, ko tako Microsoft kot Yahoo živita v senci večjega tekmeca na področju spletnih storitev. Uspešnost družbe Google je močno prizadela zlasti družbo Yahoo, ki je že več četrtletij dosegala slabe rezultate, menjave v vodstvu in nedavna odpuščanja zaposlenih pa kažejo na neuspešnost poizkusov za povrnitev na pota stare slave. Terry Semel, nekdanji direktor družbe Yahoo, ki je po razrešitvi ostal še predsednik družbe, je dan pred najavo odstopil s tega položaja in zapustil podjetje.

Analitiki ocenjujejo, da je za Microsoft ugoden trenutek za prevzem tekmeca. Komentarji predstavnikov obeh družb pa so po objavi novice razkrili, da se družbi o možnostih povezovanja dogovarjata že vse od leta 2006, jeseni 2007 pa so že bili na dobri poti za dogovor, kar se je končalo neuspešno. Microsoft je tokrat ukrepal pretežno enostransko. To pa pomeni, da je od namere do cilja še razmeroma dolga pot. Prepričati bo potrebno vodstvo podjetja, delničarje in nenazadnje ameriške zvezne organe, ki morajo dovoliti tovrstno transakcijo. Microsoft verjame, da lahko dobi zeleno luč za prevzem zlasti zaradi moči družbe Google, čeprav nekateri analitiki opozarjajo, da je družba še vedno pod nadzorom raznih komisij za nadzor monopolnega ravnanja.

http://www.microsoft.com

http://www.yahoo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji