• LG KF600 ima dva zaslona

    LG KF600 je novi mobilni telefon z zaslonom, občutljivim na dotik, ki pa ni povsem običajen, saj naprava uporablja kar dva zaslona - enega za prikaz vsebine, drugega pa za krmiljenje.

    Objavljeno: 21.1.2008
  • HDTV Dock za iPode

    Podjetje Creative Labs je predstavilo priklopno postajo za predvajalnike iPod, ki podpira prikaz video posnetkov v ločljivosti HDTV. Priklopna postaja Xdock HD zmore prikazati video posnetke v ločljivostih 720p in 1080i, ki so hranjeni na diskih predvajalnikov iPod. Sama priklopna postaja ima namreč vgrajeno novo tehnologijo družbe Creative Labs za sprotno pretvorbo (upscale) video posnetkov iz nižjih ločljivosti v HDTV, pri čemer to počne precej bolje od podobnih algoritmov na trgu. Ob pretvorbi slike v HDTV zna v visoki ločljivosti prikazati tudi menuje iPoda na TV zaslonu. Za nameček zna Xdock HD predvajati tudi prostorski zvok v zapisih Dolby Digital in DTS, ob tem pa zna izboljšati tudi stereo zvok s funkcijami X-Fi Crystalizer in CMSS-3D, ki jih poznamo iz zvočnih kartic Sound Blaset X-Fi. Priklopna postaja Xdock HD bo na voljo od aprila za ceno okoli 400 dolarjev. Na voljo so analogni in optični izhod, povrh vsega pa lahko celoto prenašamo brezžično do televizorja, če uporabimo dodani sprejemnik za ceno okoli 100 dolarjev.

    Objavljeno: 18.1.2008
  • HP je prvi pri Osebnih računalnikih

    Podjetje IDC je objavilo podatke o prodaji osebnih računalnikov za leto 2007. Lani je bilo po celem svetu skupno prodanih 269 milijonov računalnikov, kar je 14,3% več kot v letu 2006. Prodaja je še posebej dobro potekala v regiji EMEA (Evropa, Srednji vzhod, Afrika), kjer so prodali 20% več računalnikov kot poprej. Med vsemi proizvajalci je največjo pogačo odrezal Hewlett-Packard, ki je skupno prodal 50,5 milijonov računalnikov in močno prehitel nekdanjega prvaka, družbo Dell, ki je lani prodal 40 milijonov računalnikov. Na tretjem mestu je Acer s 24,6 milijoni računalnikov (ta vključuje tudi prevzeto družbo Gateway), na četrtem pa Lenovo s 20,2 milijoni računalnikov. Analitiki pa so zaskrbljeni za nadaljno rast prodaje, saj ekonomske razmere niso spodbudne. Napovedujejo pa nadaljnjo rast tržnega deleža proizvajalcev iz Azije.

    Objavljeno: 18.1.2008
  • Oracle prevzema BEA Systems

    V istem dnevu, ko je Sun napovedal prevzem družbe MySQL, je družba Oracle najavila še večji nakup in sicer prevzem proizvajalca spletnih in posredniških izdelkov BEA Systems. Prevzem s strani družbe Oracle je ocenjen na 8,5 milijarde dolarjev, Oracle pa bo z nakupom dopolnil svojo ponudbo poslovnih spletnih tehnologij in posredniških (middleware) izdelkov. Eden izmed razlogov za ta korak je menda tudi kvalitetno in strokovno osebje, ki bo lahko učinkovito pripomoglo pri integraciji različnih izdelkov, ki jih je Oracle pridobil z nakupi v zadnjih letih. Kljub temu, da imata obe družbi nekaj izdelkov, ki so neposredni konkurenti, je večina ponudbe komplementarne, saj je že doslej večina strank družbe BEA njjihove izdelke uporabljalo v kombinaciji z Oraclovimi.

    Objavljeno: 17.1.2008
  • Pomnilniški sistem za mala podjetja

    Podjetje Dell je predstavilo nov izdelek na področju pomnilniških rešitev, ki nudi precejšnjo zmogljivost ob visoki zanesljivosti in nizki ceni. Dell AX4-5 je pomnilniški sistem za omrežja SAN, ki omogoča hrambo podatkov na tja do 60 diskih, kmalu pa bo razširljiv do skupne zmogljivosti 60 TB. Sistem omogoča priključitev do 64 strežnikov prek omrežij Fibre Channel ali iSCSI, omogoča pa tudi uporabo različnih diskov glede na potrebe uporabnikov oziroma aplikacij. V istem sistemu je mogoče imeti poljubno kombinacijo diskov SAS (večja zmogljivost) in SATA (ugodno razmere zmogljivost/cena), za varno delovanje pa skrbijo redundančni podsistemi, kot je zrcaljenje medpomnilnik. Pomembna funkcija, ki je primerna zlasti za manjša podjetja je programska oprema EMC Navisphere Express, ki omogoča enostavno namestitev, vzdrževanje in nadzor sistema tudi manj izkušenim tehnikom.

    Objavljeno: 17.1.2008
  • Sun kupuje MySQL

    Iz podjetja Sun Microsystems so sporočili, da nameravajo prevzeti družbo MySQL, avtorja priljubljene odprtokodne podatkovne baze. Vrednost transakcije je milijarda dolarjev, od česar bo Sun 800 milijonov plačal v gotovino, ostalo pa v opcijah. Direktor in ustanovitelj družbe MySQL Marten Mickos bo postal član uprave družbe Sun, ko se bo prevzem zaključil. Sun je doslej v svojih storitvah podpiral zlasti odprtokodno bazo PostgreSQL, kar naj bi nudili tudi v bodoče, logično pa bo fokus na novo pridobljenem izdelku.

    Objavljeno: 17.1.2008
  • Macworld: najtanjši MacBook, filmska in mobilna ofenziva ter drugo

    Apple ja na sejmu Macworld, ki se tradicionalno dogaja dvakrat na leto zopet predstavil obilico novosti, čeprav so nekatere manj inovativne, kot je bilo slišati v govoricah, vendar presenečenj zopet ni manjkalo. Morda najbolj odmevna novost je predstavitev novega prenosnega računalnika MacBook Air, ki se lahko pohvali, da je najtanjši prenosnik ta hip na svetu. MacBook zaradi spretno oblikovanega ohišja meri na najtanjšem delu le 4 milimetre, na najdebelejšem pa okoli 1,9 cm. Z zadnjim je za las debelejši od prenosnika HP/Mitsubishi Pedion iz davnega leta 1997, ki je meril slab milimeter manj. Toda novinec bo brez dvoma znatno uspešnejši, saj gre kljub skromnim dimenzijam za zmogljiv računalnik.

    Objavljeno: 16.1.2008
  • Office 2008 za Mace

    Microsoft je na sejmu Macworld objavil dokončno različico nove generacije pisarniškega paketa Office za Appleove računalnike Mac. Office 2008 for Mac, kot se imenuje nov komplet, prinaša sodobnejši uporabniški vmesnik, zmogljivejša orodja in popolno združljivost z okensko različico Office 2007. To pomeni, da znajo programi za Mace prebirati nove zapise zasnovane na standardu XML, seveda pa podpirajo tudi starejše zapise. Grafični vmesnik so posodobili in prilagodili novim dosežkom operacijskega sistema Mac OS X. MacOS X sicer nima orodne vrstice Ribbon kot okenske različice, vendar so videz posameznih programov paketa poenotili, skupne orodjarne pa so zdaj vedno na vrhu dokumentov. Word in PowerPoint sta dobila nove funkcionalnosti zlasti za upravljanje grafično intenzivnejših dokumentov, Excel pa je dobil številne nove funkcije znane iz Excela 2007 za PC, vključno s podporo za 16 tisoč stolpcev in milijon vrstic.

    Objavljeno: 16.1.2008
  • Snemanje video posnetkov neposredno na USB pomnilnike

    Družba Pinnacle Systems je predstavila novo napravo Pinnacle Video Transfer, ki omogoča zajem analognega video signal na poljubno pomnilniško napravo z vmesnikom USB brez posredovanja osebnega računalnika. S preprostim pritiskom na tipko lahko uporabnik sproži zajem posnetkov iz televizije, DVD predvajalnika, video kamere, set-top box naprave ali drugega vira neposredno na USB ključ, USB disk ali celo večpredstavne prenosne naprave, kot sta na Apple iPod ter Sony PSP. Za vsako priključeno napravo lahko uporabnik izbira med tremi različnimi nivoji kakovosti posnetkov in posledično velikosti posnetih datotek.

    Objavljeno: 16.1.2008
  • Nove preiskave EU proti Microsoftu

    Evropska komisija je uradno odprla dve novi preiskavi, ki bosta odgovorili ali Microsoft s svojimi izdelki in ravnanjem na trgu krši protimonopolne zakone v EU. Prva preiskava je nastala na podlagi prijave organizacije European Committee for Interoperable Systems (ECIS), v kateri trdijo, da je Microsoft v nizu svojih izdelkov onemogoča združljivo delovanje s konkurenčnimi programi na trgu. V prijavi so navedeni izdelki družine Office, nekateri strežniški izdelki in samo ogrodje .NET Framework, pri katerih ameriški proizvajalec ne želi razkriti nekaterih ključnih delov, ki bi omogočili izdelavo konkurenčnih združljivih izdelkov. Preiskava naj bi tudi pokazala, ali je Microsoftov zapis XML vgrajen v zadnjo generacijo izdelkov družine Office dovolj združljiv z drugimi izdelki na trgu.

    Objavljeno: 15.1.2008
  • 60 slik na sekundo v polni ločljivosti

    Namigovanja, da bo Casio v letu 2008 predstavil digitalni fotoaparat zmožen posneti 60 slik na sekundo, so se na sejmu CES izkazala za pravilna. Novinec z imenom Exilim EX-F1, ki je bil na sejmu prikazan še v obliki prototipa, bo v prodaji marca, stal pa bo okoli 1.000 ameriških dolarjev. Za ta denar bo kupec dobil digitalni fotoaparat s tipalom, ki premore 6 milijonov pik in optični zum 12x. Toda bolj kot ločljivost bo udarna moč fotoaparata hitrost slikanja. Kot že rečeno bo pri polni ločljivosti zmogel 60 slik na sekundo, kar se povzpne na 300 slik na sekundo pri fotografijah ločljivosti VGA in neverjetnih 1200 slik na sekundo, če se zadovoljimo s posnetki ločljivosti 336 x 96 pik. Da bo mera polna bo fotoaparat hkrati tudi video kamera sposobna snemati video posnetke v polni ločljivosti HD (1920 x 1080) in s hitrostjo do 60 slik na sekundo. Za neposredno priključitev na televizor ima na voljo vmesnik HDMI. Vse skupaj temelji na zelo naprednem medpomnilniku, ki konstantno beleži spremembe, preden začne podatke zapisovati na pomnilniško kartico. Brez dvoma bo prava poslastica za ljubitelje fotografije.

    Objavljeno: 15.1.2008
  • Daljinski dostop do iger

    Podjetje StreamMyGame.com ponuja brezplačni predvajalnik za različne operacijske sisteme, prek katerega lahko igramo računalniške igre za okolje PC na poljubnem oddaljenem računalniku, pri čemer se na drugi konec povezave prenašajo zvok in slika. Podprte so igre napisane za grafične vmesnike DirectX 8, 9 in 10, med drugim pa tudi tako zahtevne igre, kot so PES 2008 in Crysis. Sistem uporablja učinkovit prenos grafike do ločljivosti 3200 x 2400 pik na drugi računalnik, ki lahko uporablja operacijski sistem Windows XP, Windows Vista ali celo Linux.

    Objavljeno: 15.1.2008
  • Fotoaparat in HD video kamera v enem

    Samsung je predstavil digitalni fotoaparat, ki poleg fotografij zna snemati tudi video posnetke z ločljivostjo 1280 x 720 pik (720p) s hitrostjo 30 slik na sekundo. Novi fotoaparat z oznako NV24HD sicer premore tipalo z 10,1 milijoni pik, 3x optični zum in 2,5-palčni zaslon, ki lahko prikazuje tudi video posnetke HD. Za kakovostno slikanje fotografij, zlasti pa video posnetkov ima vgrajen tako elektronski kot optični sistem za stabilizacijo slike, za slikanje v težji pogojih pa sta na voljo občutljivost ISO 3200 in dinamični sistem nastavitve kontrasta slike v realnem času. Brez dvoma pa je največja posebnost fotoaparata zmožnost snemanja video posnetkov HD v zapisu H264, ki jih hranimo na karticah SD in SDHC. Za nameček ima fotoaparat vgrajen vmesnik HDMI za neposredno priključitev na domači televizor. Cena bo kot kaže zelo ugodna, saj bo fotoaparat od marca na prodaj za okoli 300 evrov.

    Objavljeno: 14.1.2008
  • Žepni prenosnik, drugič

    Podjetje Oqo je na sejmu CES predstavil prototip druge generacije miniaturnega prenosnika, ki kljub skromnim dimenzijam podpira operacijski sistem Windows Vista in za nameček tudi brezžična omrežja WiMAX. Oqo model e2, kot se imenuje računalnik, meri le 14,2 x 8,4 x 2,6 cm in tehta 450 gramov, kljub temu pa premore na dotik občutljiv zaslon z diagonalo 5 palcev in ločljivostjo 800 x 480 pik ter miniaturno tipkovnico, ki zdrsne iz dna računalnika. Sistem je zasnovan okoli procesorja Via C7M, ki premore tudi grafični pospeševalnik, pomnilnik pa je velik 1 GB.

    Objavljeno: 14.1.2008
  • TransferJet, brezžični vmesnik za zabavno elektroniko

    Sodeč po družbi Sony bomo v domačem okolju naprave zabavne elektronike povezovali brezžično, vsaj kar se tiče hitrega prenosa podatkov iz video kamer in digitalnih fotoaparatov. Nova brezžična tehnologija imenovana TransferJet je namenjena hitremu in enostavnemu prenosu podatkov na zelo kratki razdalji, do 3 cm med napravama, s hitrostmi tja do 560 Mb/s (hitrost medija) oziroma efektivno do 375 Mb/s ob upoštevanju algoritmov za popravljanje podatkov. Kamero, fotoaparat ali prenosni predvajalnik preprosto postavimo na ustrezni sprejemnik, ta pa podatke hipoma prenese na ciljno napravo.

    Objavljeno: 14.1.2008
  • iRiver s svojo e-knjigo

    iRiver razvija elektronski bralnik knjig, ki ga sicer ni bilo moč opaziti na minulem sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu, vendar kljub temu zbuja precej zanimanja.

    Objavljeno: 13.1.2008
  • Vse večja kapaciteta kartic microSDHC

    SanDisk nadaljuje serijo izdajanja pomnilniških kartic s čedalje večjimi kapacitetami, kar je potrdil tudi na letošnjem sejmu CES, ko je predstavil prototip kartice z novo rekordno kapaciteto.

    Objavljeno: 13.1.2008
  • 150-palčna plazma

    Panasonic je velikostni zmagovalec televizorjev na letošnjem sejmu CES, kar mu je uspelo s plazmatskim zaslonom z diagonalo vrtoglavih 150 palcev, ki je zaenkrat na voljo kot prototip.

    Objavljeno: 12.1.2008
  • Doseženi novi mejniki pri diskih

    BitMicro Networks je predstavil nov 2,5-pačni negibljivi disk E-Disk Altima s kapaciteto kar 832 GB in vmesnikom SATA s hitrostjo prenosa 3Gb/s, prepustnost diska pa znaša 100MB/s.

    Objavljeno: 12.1.2008
  • Izšel je KDE 4.0

    Danes je v skladu z napovedmi izšel KDE 4.0, nova azličica prostega namiznega okolja za Linux in druge Unixu podobne sisteme, ki predstavlja pomemben mejnik v razvoju okolja.

    Objavljeno: 11.1.2008
  • Glasbeni DRM je zgodovina

    Spletna trgovina glasbe Amazon.com je postala prva prodajalna glasbe v digitalnem zapisu, ki ponuja skladbe in albume vse štirih velikih glasbenih založb brez zaščite DRM.

    Objavljeno: 11.1.2008
  • Samsung "iPhone"

    Samsung je predstavil mobilni telefon F490, ki je odgovor na Applov iPhone, saj ga upravljamo preko 3,2-palčnega na dotik občutjivega zaslona in vmesnika Croix UI.

    Objavljeno: 11.1.2008
  • Dell Crystal LCD

    22-plačni Dell Crystal LCD je zaslon za uporabnike, ki jim je najpomembnejši zunanji videz naprav, saj je kljub dobrim tehničnim podrobnostim njegova glavna odlika dovršena zunanjost.

    Objavljeno: 10.1.2008
  • Miniaturni projektorji na CES

    Kar trije izdelovalci so na letošnjem sejmu CES predstavili svoje izdelke na področju miniaturnih projektorjev za mobilne naprave, ki jih doslej še ni bilo opaziti na tržišču.

    Objavljeno: 10.1.2008
  • Optimus Maximus predstavljen

    Že pred leti so na spletu zaokrožile slike zamisli ruskega oblikovalskega podjetja Art. Lebedev Studio o nenavadni tipkovnici, ki je na letošnjem sejmu CES končno postala meso.

    Objavljeno: 10.1.2008
  • Apple pred Macworldom

    Natanko teden dni pred Macworld Expom je Apple predstavil prenovljeno ponudbo delovnih postaj Mac Pro in strežnikov Xserve, podobno kot je pred WWDC 2007 predstavil nove prenosnike MacBook Pro.

    Objavljeno: 9.1.2008
  • Canon predstavil nove kamere

    Canon je predstavli novo kompaktno digitalno videokamero HV30, ki je naslednik nadvse uspešnega modela HV20 in zmore snemati v visoki ločljivosti HDV1080i.

    Objavljeno: 9.1.2008
  • Večji brat Asusovega EEE

    U2E je nov prenosni računalnik majhnih mer, ki ga je Asus predstavil na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu, in se lahko pohvali s številnimi mikavnimi posebnostmi.

    Objavljeno: 9.1.2008
  • Penryn je tu

    Osrednja novost na Intelovi stojnici letošnjega sejma CES je vsekakor nov tip procesorja Penryn, ki je izdelan v 45-nanometrskem tehnološkem procesu, in bo prihodnji teden že naprodaj.

    Objavljeno: 8.1.2008
  • OpenMoko FreeRunner

    Na sejmu CES je prvič na ogled nedavno najavljeni odprtokodni mobilni telefon OpenMoko Neo FreeRunner, ki je naslednik modela Neo 1973 in bo na voljo za širše množice.

    Objavljeno: 8.1.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji