Objavljeno: 16.1.2008

Macworld: najtanjši MacBook, filmska in mobilna ofenziva ter drugo

Apple ja na sejmu Macworld, ki se tradicionalno dogaja dvakrat na leto zopet predstavil obilico novosti, čeprav so nekatere manj inovativne, kot je bilo slišati v govoricah, vendar presenečenj zopet ni manjkalo. Morda najbolj odmevna novost je predstavitev novega prenosnega računalnika MacBook Air, ki se lahko pohvali, da je najtanjši prenosnik ta hip na svetu. MacBook zaradi spretno oblikovanega ohišja meri na najtanjšem delu le 4 milimetre, na najdebelejšem pa okoli 1,9 cm. Z zadnjim je za las debelejši od prenosnika HP/Mitsubishi Pedion iz davnega leta 1997, ki je meril slab milimeter manj. Toda novinec bo brez dvoma znatno uspešnejši, saj gre kljub skromnim dimenzijam za zmogljiv računalnik.

Apple MacBook Air.

Prenosnik ima 13,3-palčni zaslon z zadenjsko osvetlitvijo LED in širokim formatom ločljivosti 1280 x 800 pik. V nasprotju z nekaterimi napovedmi ni občutljiv na dotik. MacBook Air poganja procesor Intel Core 2 Duo s 4 MB drugonivojskim predpomnilnikom in taktom 1,6 ali 1,8 GHz. V osnovi so tu 2 GB velik pomnilnik, 80 GB disk ter vmensika Wi-Fi in bluetooth. Za nameček ima od zadaj osvetljeno tipkovnico in video kamero iSight. Apple trdi, da z enim polnjenjem akumulatorja zagotavlja delo okoli 5 ur. Namesto 80 GB diska si lahko omislimo za doplačilo takega, ki je zgrajen na pomnilniku Flash RAM in nudi velikosti 64 GB, prispeva pa predvsem k večji zanesljivosti hrambe podatkov (odpornost na udarce). V ZDA bo MacBook Air na voljo za ceno od 1.800 dolarjev dalje.

Druga novost je nekolikšno presenečenje, imenuje pa se Time Capsule. Gre za zunanjo pomnilniško napravo, ki omogoča izdelavo varnostnih kopij podatkov s kateregakoli računalnika z okoljem MacOS Leopard prek brezžičnega ali ožičenega omrežja z le nekaj kliki. Med drugim podpira funkcijo Time Machine, ki omogoča spremljanje različic datotek iz preteklosti. Na voljo je v dveh različicah z vgrajenim diskom velikosti 500 GB oziroma 1 TB, pri čemer stane 300 oziroma 500 dolarjev. Time Capsule pa ni zgolj zunanji disk, saj vrši lahko tudi funkcijo brezžične postaje s podporo za protokol 802.11n, ker pa ima vgrajen USB vmesnik, ga lahko uporabimo tudi kot brezžični tiskalniški strežnik za lokalno priključene tiskalnike. Deluje tudi kot usmerjevalnik in požarni zid, saj ima WAN priključek s podporo za funkcijo NAT.

Apple Time Caspule.

Apple je kot kaže dokončno prepričal filmske studije, da je prihodnost v distribuciji filmov prek interneta. Na sejmu Macworld so napovedali, da bodo v kratkem prek servisa iTunes ponudili najem filmov praktično vseh večjih filmskih založnikov (20th Century Fox, Walt Disney, Warner Bros., Paramount, Universal Studios, Sony Pictures, MGM, Lionsgate in New Line Cinema). Na začetku bo na voljo čez 1.000 naslovov, od česar bo okoli 100 popolnoma novih filmov, dobršen del tudi v ločljivosti HDTV. Kupci v ZDA bodo lahko posamezen film lahko najeli za ceno od 2,99 dolarja dalje (novosti od 3,99 dolarjev dalje) za posnetke v standardni ločljivosti oziroma dolar več za tiste v visoki ločljivosti. Filme bo mogoče spremljati na osebnih računalnikih, večpredstavnih predvajalnikih in na televizorju prek predvajalnika Apple TV. Kupec bo od sprožitve najema imel čas 30 dni za začetek ogleda filma. Od tedaj bo film "odklenjen" 24 ur za enkratno ali večkratno predvajanje. Po preteku tega, filme ne bo več moč odkleniti.

Apple iTunes odslej nudi polen nabor filmske produkcije.

Možnost najema filmov prek spletne trgovine iTunes naj bi spodbudila tudi prodajo predvajalnika Apple TV, ki v prvi inkarnaciji ni bil najbolj uspešen. Dodatna spodbuda je odslej nižja cena (v ZDA 229 dolarjev za 40 GB model in 329 dolarjev za 160 GB model) ter povsem nova programska oprema, ki omogoča nakup in najem filmov neposredno prek predvajalnika priključenega na televizor. Seveda pa omogoča tudi dostop do vsebin, ki se nahajajo na domačih osebnih računalnikih, saj premore brezžični vmesnik 802.11n. Povrh vsega zna prikazovati fotografije shranjene v servisih Flickr in .Mac ter video posnetke YouTube.

Apple TV v prenovljeni izvedbi ponuja nove funkcije in širšo ponudbo za nižjo ceno.

Tokratni Macworld ni prinesel novih mobilnih naprav, so pa predstavili nekatere zanimive posodobitve zanje. Najbolj zanimiv je dodatni paket za predvajalnik Apple iPod touch, ki s tem postaja pravcati ročni računalnik. Predvajalnik je imel že doslej vgrajen spletni brskalnik, za dodatnih 20 dolarjev pa kupec odslej zanj dobi pet novih programov - odjemalca za elektronsko pošto, elektronski zemljevid, program za spremljanje gibanja delnic, vremenske napovedi in beležnico za zapiske. Povrh vsega nov programska oprema omogoča prilagoditev prve strani predvajalnika s svežimi novicami iz interneta. Seveda niso pozabili na možnost predvajanja najetih datotek prek posodobljene trgovine iTunes Movie Rentals. Z vsem skupaj iPod touch praktično zna domala vse kar mobilni telefon iPhone, le da nima telefonskih funkcij.

Predvajalnik iPod Touch lahko za doplačilo postane pravcati večpredstavni ročni računalnik.

Za telefon iPhone je na voljo posodobljen elektronski zemljevid, ki, tako kot program Google Maps Mobile, omogoča lociranje brez uporabe omrežja GPS.

Za razliko od plačljivega dodatka za iPod Touch je mobilni telefon iPhone dobil komplet posodobitev, ki je brezplačen. Najbolj pomembna novost je prenovljeni program Maps, ki ima enostavnejši uporabniški vmesnik, predvsem pa zna prikazati trenutno lokacijo na zemljevidu. Zanimivo, da pri tem ne uporablja sprejemnika GPS temveč lokacijo izračuna s pomočjo triangulacije na podlagi baznih postaj Wi-Fi ali GSM. Podobno zmore tudi program Google maps Mobile, ki teče na vseh telefonih s podporo Java. Izboljšali so tudi program za pošiljanje sporočil SMS, iPhone pa je dobil tudi druge posodobitve, ki so že omenjene pri predvajalniku iPod touch.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji