• Prva HDTV videokonferenčna rešitev

    Sony je prvi proizvajalec, ki je predstavil videokonferenčni sistem sposoben prenosa posnetkov z ločljivostjo 1080i v srednjem cenovnem razredu tovrstnih izdelkov. Novi PCS-XG80 omogoča prenos video posnetkov z ločljivostjo 1920 x 1080 pik, ob tem pa celo tja do 60 slik na sekundo, kar zagotavlja nadvse realistično prikazovanje oddaljenih lokacij. Sistem podpira priključitev tja do šestih lokacij sočasno, hkrati pa je tudi navzdol zdržljiv z izdelki, ki omogočajo prikaz video posnetkov z nižjo ločljivostjo 720p in 576p. Obenem se zna samodejno prilagajati različnim hitrostim povezav in podpira tako IP kot ISDN priključke. PCS-XG80 obenem nudi zmožnost pošiljanja dveh HDTV tokov sočasno in prikaz računalniškega namizja ali posnetkov DVD znotraj HDTV povezave. Cena je glede na tekmece z nižjo ločljivostjo razmeroma zelo malo višja - 7000 evrov na sistem, pri čemer je precej nižja od videokonferenčnih sistemov HDTV višjega razreda, kot je denimo Cisco TelePresence.

    Objavljeno: 1.2.2008
  • Motorola zapušča mobilno telefonijo?

    Pri ameriški družbi Motorola razmišljajo, da bi del poslovanja povezanega z mobilnimi telefoni prenesli v drugo podjetje. Motorola, ki je v začetku osemdesetih let tako rekoč izumila mobilne telefone, se je v zadnjih letih znašla na področju mobilne telefonije v vse večjih težavah. Samo v zadnjem letu so zabeležili velik padec prodaje, pri čemer jim tržni delež padel iz 20% na 12%. Podjetje nikakor ne najde primerne zamenjave za dokaj priljubljeni telefon Razr izpred štirih let, ki je tedaj omogočil ponovni, čeprav razmeroma kratkotrajen vzpon podjetja na področju mobilne telefonije.

    Objavljeno: 1.2.2008
  • 24-milijonsko tipalo

    Sony je razvil novo tipalo tipa CMOS za zrcalno-refleksne fotoaparate, ki zmore zajeti fotografije z ločljivostjo kar 24,81 milijonov pik. V zadnjih letih povpraševanje po digitalnih fotoaparatih hitro narašča, zaradi ostre konkurence pa si proizvajalci prizadevajo, da bi kupcem ponudili tipala z vedno večjo ločljivostjo. Sonyevo tipalo je sposobno narediti 35mm posnetke v polni velikosti, avtorji pa so ga razvili še posebej z mislijo na uporabo v kombinaciji z različnimi objektivi. Pri razvoju tipala s tako visoko ločljivostjo pa se je Sony srečal z nemalo izzivi, med drugim so morali premostiti časovni zamik pri zajemu slike s tovrstno ločljivostjo, težave pa so bile tudi glede zagotavljanja enakomerne občutljivosti in saturacije na celi površini tipala. Tipalo je zdaj nared, ni pa še jasno, v katerem fotoaparatu ga bo uporabil Sony.

    Objavljeno: 31.1.2008
  • Google z novimi pogledi

    Google je predstavil nove načine, kako lahko prikažemo zadetke pri iskanju podatkov na spletnih straneh. Za zdaj gre za eksperimentalno tehnologijo, na podlagi mnenja uporabnikov pa se bodo pri družbi Google odločili ali investirati v nadaljnji razvoj. Prvi pogled je Map View, ki prikaže zadetke na zemljevidu, v kolikor posamezna iskana spletna stran vsebuje zemljevid oziroma podatke o geografski lokaciji. Ta funkcionalnost je sicer bila že doslej na voljo, vendar je bilo potrebno pregledati vsak zadetek posebej, iskalnik Google pa zna zdaj na zemljevidu prikazati povzetek več zadetkov naenkrat.

    Objavljeno: 31.1.2008
  • Asus Desktop Eee PC, E-TV, E-Monitor

    Asusuov preprosti mini prenosnik Eee, ki je namenjen pretežno za internetno rabo in sloni na odprtokodni tehnologiji, je po komaj nekaj mesecih od začetka prodaje tolikšen uspeh, da se je podjetje odločilo vnovčiti koncept z novimi modeli v istem slogu. Spomladi tako pride na vrsto namizni računalnik z delovnim imenom E-DT, ki bo slonel na Intelovih procesorjih Celeron, kasneje pa tudi prihajajočemu čipu Shelton, Asus pa naj bi ga ponujal za ceno komaj 199 dolarjev.

    Objavljeno: 31.1.2008
  • Nikoni za vsak okus

    Podjetje Nikon je predstavilo niz novih digitalnih fotoaparatov, ki v svojih razredih presegajo zmogljivosti dosedanjih modelov, predstavljajo pa tudi izziv za konkurenco. Prva novost je novi član družine zrcalno-refleksnih fotoaparatov Nikon D60, namenjen širšemu krogu uporabnikov, saj predstavlja nadgradnjo dosedanjega modela D40x. Fotoaparat ponuja ločljivost 10,2 milijonov pik, temelji na procesorju EXPEED, ponuja funkcijo urejanja posnetkov v samem fotoaparatu in 3-področni sistem za samodejno ostrenje. Premore tudi sistem za samodejno čiščenje optičnega tipala, neprekinjeno slikanje s tremi fotografijami na sekundo, hiter vklop (0,19 sekunde) in visoko občutljivost ISO (100-1600). Optimizacijo slik omogočajo funkcije kot sta aktivno D-osvetljevanje (funkcija, ki usklajuje močno zasenčenost) in samodejno odpravljanje učinka rdečih oči ob uporabi vgrajene bliskavice. Priporočena prodajna cena za komplet D60 z objektivom AF-S DX NIKKOR 18-55 mm znaša 759 evrov.

    Objavljeno: 30.1.2008
  • Lenovo bo prodajal strežnike

    Po osebnih računalnikih sta družbi IBM in Lenovo dosegli dogovor tudi na področju strežnikov. Tokrat ne gre za prodajo celega oddelka, kot pri osebnih računalnikih in prenosnikih, temveč za nakup licence za izdelavo in prodajo strežnikov. Lenovo je že doslej prodajal strežnike, vendar le na kitajskem trgu. Odslej bodo proizvajali strežnike, ki bodo temeljili na arhitekturi IBM System X, prve modele pa lahko pričakujemo v začetku naslednjega leta. Strežniki družine System X so za IBM zelo dobičkonosni, z novim partnerstvom pa si obetajo, da bo tehnologija dosegla še večji tržni delež kot doslej. IBM hkrati zanika namigovanja, da korak predstavlja nadaljnje krčenje ponudbe. Analitiki in partnerji družbe IBM so za zdaj nad potezo skeptični, saj ni jasno, na katerem nivoju se bodo izdelki razlikovali in kako bo s cenovno politiko, zlasti na področjih, kjer se bo ponudba obeh podjetij prekrivala.

    Objavljeno: 30.1.2008
  • Nokia kupuje Trolltech

    Podjetje Nokia je objavilo novico o nameri za prevzem norveške družbe Trolltech, ki je morda najbolj znani razvijalec odprtokodnega ogrodja, s katerim se da prenesti operacijski sistem Linux na mobilne telefone. Trolltech, ki je znano po svoji knjižnici Qt in referenčni platformi Qtopia, je eden izmed glavnih zagovornikov odprtokodne platforme na mobilnih telefonih, samo ogrodje pa naj bi omogočilo preprost prenos operacijskega sistema in aplikacij na različne strojne platforme, med drugim telefone. Nokia želi z nakupom več kot očitno pospešiti lastni projekt telefonov na osnovi Linuxa, ki poteka že lep čas, vendar je doslej rodil le malo sadov. Trolltechova platforma Qt sicer sloni na licenci GPL, vendar imajo avtorji možnost rabe nekaterih sestavnih delov v lastnih rešitvah. Vrednost transakcije je 150 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 29.1.2008
  • Ena kartica, dva procesorja

    Podjetje AMD je predstavilo najnovejšo grafično kartico ATI Radeon HD 3870 X2, ki se po zmogljivosti uvršča na vrh ponudbe izdelkov ATI. Kartica namreč premore kar dva procesorja ATI Radeon HD 3870, ki sta na kartici interno povezana prek vodila CrossFire. Skupno nova grafična kartica zmore procesno zmogljivost več kot bilijon ukazov s plavajočo vejico na sekundo, za to pa skupno skrbi kar 1,3 milijarde tranzistorjev. Kartica podpira vmesnik DirectX 10.1, narejena a je v 55 nm tehnologiji, zaradi česar porabi še znosnih 225 W energije pri delovanju. Kljub visoki zmogljivosti cena ni astronomska, saj bo v prodaji treba zanjo odšteti 449 dolarjev.

    Objavljeno: 29.1.2008
  • EMC vstopa na področje SaaS

    Podjetje EMC je objavilo svojo prvo spletno storitev namenjeno izdelavi varnostnih kopij podatkov, ki so jo zgradili na osnovi tehnologije kupljene lani z družbo Berkeley Data Systems. Nova spletna storitev MozyEnterpise sledi načelu programske opreme kot storitve (SaaS), kjer EMC nudi programsko opremo, strežnike in pomnilniški prostor za izdelavo varnostnih kopij osebnih računalnikov in strežnikov z okoljem Windows prek internetne povezave. MozyEntrprise je prvi izdelek nove družine spletnih storitev EMC Fortress, podjetje pa napovedujejo, da bodo nabor storitev SaaS še precej razširili. EMC ponuja možnost hrambe varnostnih kopij, kjer računa pri osebnih računalnikih 5,25 dolarja na mesec plus 0,70 dolarja za sak hranjeni GB. Pri strežnikih je cena nekoliko višja in znaša 9,25 dolarjev za storitev in 2,25 dolarja na GB. Trenutno je rešitev na voljo le za uporabnike v ZDA, kjer EMC upravlja okoli 5 PB (petabytov) podatkov v varnostnih kopijah, pri čemer varujejo okoli pol milijona računalniških sistemov.

    Objavljeno: 29.1.2008
  • Corel DRAW Graphics Suite X4

    Starosta med grafičnimi programi teče že 14-ti krog. Kanadsko podjetje je objavilo novo različico priljubljenega risarskega paketa Corel DRAW z oznako X4, ki je v dolgih letih postal vsestranski komplet večpredstavnih programov. Nova različica prinaša okoli 50 novosti, večino katerih lahko uporabniki najdejo v programih Corel Draw (risarski) in Corel Photo-Paint (slikarski). Risarski mojster zna po novem prikazati spremembe v besedilih preden jih dejansko apliciramo, sloje lahko postavljamo na vsako stran dokumenta posebej, lažja in preciznejša je priprava razpredelnic. Program poleg tega zna samodejno najti uporabljene pisave v dokumentu prek servisa MyFonts.com, za skupinsko delo pa je na voljo kombinacija orodjarne in spletnega servisa ConceptShare.

    Objavljeno: 28.1.2008
  • Qtrax - brezplačna glasba brez omejitev

    V ZDA so odprli nov spletni servis z imenom Qtrax, ki obljublja brezplačni in povsem legalni dostop do skoraj 25 milijonov skladb domala vseh večjih glasbenih založb. Spletni servis, ki temelji na tehnologiji P2P potrebuje posebnega odjemalca, ki bo med iskanjem in prenosom pesmi prikazoval oglase, prihodke od tega pa naj bi lastniki Qtraxa delili skupaj z založbami. Da bi bil zaslužek pravično razdeljen, bo servis štel, kolikokrat so uporabniki k sebi prenesli posamezne posnetke. Za razliko od prejšnjih poizkusov ima Qtrax močno zaledje, saj ga podpirajo taka imena, kot so Vivendi Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment, Warner Music Group in EMI Group. Lastniki servisa naj bi poskrbeli, da se bodo po omrežju pretakale le avtorizirane vsebine, aktivno bodo ščitili pred distribucijo vohunskih programov in virusov. Avtorji obljubljajo tudi nekatere poslastice, kot je funkcija Last Night, kjer bodo objavljali glasbe posnetke koncertov prejšnjega večera. Obljubljajo tudi video spote, intervjuje in ocene plošč.

    Objavljeno: 28.1.2008
  • Japonska razmišlja o nasledniku HDTV

    Na Japonskem so začeli z laboratorijskimi poizkusi prenosa TV signala v ločljivosti, ki je 16-krat večja od današnje televizije v visoki ločljivosti HDTV. Japonska javna televizija NHK je v ta namen predstavil demonstracijsko dvorano, v kateri prikazujejo posnetke Super Hi-Vision oziroma Ultra HD, kot ponekod pravijo zapisu, ta pa omogoča prikaz video posnetkov v ločljivosti kar 7.680 x 4.320 pik. Posnetki so prikazani na zaslonu z diagonalo 12,7 metra, posebno vzdušje pa zna pričarati kar 24-kanalno prostorsko ozvočenje.

    Objavljeno: 28.1.2008
  • KDE na novih platformah

    Razvoj namiznega okolja KDE se po doseženem pomembnem mejniku ob izdaji različice 4.0 niti najmanj ne upočasnjuje, saj je pred razvijalci nov izziv - podpora novim platformam.

    Objavljeno: 27.1.2008
  • 7 novih iz Fujifilma

    Fujifilm S1000fd in S8100fd Ultra-Zoom sta fotoaparata z veliko (12- in 18-kratno) povečavo, ločljivostjo tipala 10 megapik, znata prepoznati obraze in imata 2,7- oz. 2,5-palčni zaslon.

    Objavljeno: 26.1.2008
  • Samsungove foto-novosti

    Samsung je predstavil nov zrcalno-refleksni fotoaparat GX-20, ki je po tehničnih lastnostih dvojček Pentaxovega modela K20D: ločljivost tipala znaša 14,6 megapik, na voljo pa je tudi možnost Live View in izpopolnjen način blaženja.

    Objavljeno: 26.1.2008
  • Mozilla slavi 10 let

    Minilo je 10 let, odkar je Netscape Communications Corporation izdal sporočilo za javnost, v katerem je napovedal odpiranje kode brskalnika Netscape Communicator.

    Objavljeno: 25.1.2008
  • Novi Sonyjevi fotoaparati

    Sony je predstavil nove fotoaparate, ki bodo marca naprodaj tudi na našem trgu. Prva med njimi sta Cyber-shot S780 in S750 z ločljivostjo tipal 8,1 in 7,2 megapik, 6,3-centimetrskim zaslonom, 3-kratno optično povečavo in možnostjo prepoznavanja obrazov.

    Objavljeno: 25.1.2008
  • Pentax z dvema novima aparatoma SLR

    Pentax je predstavil nova digitalna zrcalno-refleksna fotoaparata K20D in K200D, ki bosta nasledila modela K10D in K100D in imata oba zaslona z 2,7-palčno diagonalo.

    Objavljeno: 25.1.2008
  • Canon predstavil EOS 450D

    Canon je predstavil nov model zrcalno-refleksnega digitalnega fotoaparata v vstopnem razredu, ki ga odlikuje predvsem tipalo z ločljivostjo 12,2 milijona pik.

    Objavljeno: 24.1.2008
  • V Sloveniji bo središče za razvoj e-uprave v regiji

    V Berlinu se je končal Government Leaders Forum – Europe, kjer sta prvi mož Microsofta Bill Gates in slovenski minister za razvoj dr. Žiga Turk najavila ustanovitev središča za razvoj e-uprave v regiji.

    Objavljeno: 24.1.2008
  • Nokia Siemens Networks gradi omrežje T-2

    Ponudnik storitev interneta, telefonije in televizije T-2 je začel graditi mobilno omrežje tretje generacije in za izvajalca del izbral podjetje Nokia Siemens Networks.

    Objavljeno: 24.1.2008
  • Prvi osnutek HTML 5

    Konzorcij W3C je predstavil rezultate dosedanjega dela skupine za področje HTML, ki je pripravila prvi javni delovni osnutek prihajajočega prosto dostopnega standarda HTML 5.

    Objavljeno: 23.1.2008
  • Windows 7 že prihodnje leto?

    Microsoft je pred kratkim izdal nov terminski načrt za naslednjo veliko različico svojega operacijskega sistema Windows, ki neuradno nosi ime Windows 7.

    Objavljeno: 23.1.2008
  • T2 pred prodajo?

    Telekomunikacijski operater T-2, ki z izgradnjo optičnega omrežja postaja vse bolj resen konkurent nacionalnemu operaterju Telekomu, ima težave s svojimi lastniki zaradi prenašanja pornografskih kanalov v TV ponudbi. Lastniki T-2 (Mariborska nadškofija prek Gospodarstva rast in Holdinga ZVON ENA) so se zato v začetku januarja odločili, da bodo T-2 v najkrajšem času prodali, ker T-2 spornih vsebin ni umaknil iz svoje ponudbe. V javnosti so se hitro pojavile govorice o možnih kupcih T-2. Ker zaradi konkurenčne zakonodaje (nevarnost koncentracije) kot kupec odpade Telekom, bi lahko bili potencialni kupci drugi večji operaterji v Sloveniji, predvsem Tuš Telekom, Telemach ali Simobil. Lastniki T-2 so sicer izrecno zavrnili možnost, da bi kupec bil kdo iz konkurenčnih operaterjev iz Slovenije. Na Telemachu so nam izrecno povedali, da jih nakup zanima: »UPC Telemach je ob svojih tekočih aktivnostih za konsolidacijo slovenskih kabelskih operaterjev vsekakor načelno zainteresiran za odkup kateregakoli od ponudnikov telekomunikacijskih storitev preko kabelskih omrežij v Sloveniji, tako da je v tem okviru zainteresiran tudi za odkup družbe T2. Potencialna združitev T2 v skupino UPC Telemach bi glede na nabor storitev in infrastrukturo nedvomno ugodno vplivala na ponudbo telekomunikacijskih storitev na slovenskem trgu, saj bi združitev predvsem predstavljala širjenje območij pokritosti z lastno kabelsko infrastrukturo skupine družb UPC Telemach in s tem omogočanje izboljševanja konkurenčnosti ter dosegljivosti ponudbe storitev UPC Telemacha, zlasti v primerjavi s ponudbami Telekoma Slovenije.« Pri Tuš Telekomu (ki je bil med potencialnimi kupci za Telekom Slovenije) pa so odgovorili, da so morebitni nakupi v pristojnosti lastnika Mirka Tuša, naknadno pa smo iz službe za odnose z javnostmi skupine Engrotuš dobili odgovor: »V Skupini Tuš nimamo interesa za nakup telekomunikacijskega podjetja T-2.«

    Objavljeno: 23.1.2008
  • Še ena odškodninska tožba proti Telekomu Slovenije

    Telekom Slovenije je 18.1.2008 prejel tožbo in predlog za izdajo začasne odredbe podjetja AMIS iz Maribora. AMIS se v tožbi pritožuje zaradi nelojalne konkurence Telekoma Slovenije ter zahteva plačilo odškodnine. Telekom naj bi namreč z izvedbo in oglaševanjem nagradne igre »16 mesecev brezplačno« kršil Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in s tem podjetju AMIS povzročil poslovno škodo v višini 2.300.000 evrov. AMIS hkrati od sodišča zahteva izdajo začasne odredbe, s katero bi se Telekomu Slovenije do pravnomočne odločitve prepovedalo izvajanje in oglaševanje nagradne igre »16 mesecev brezplačno«. Kot običajno Telekom zanika trditve tožečega podjetja AMIS in trdi, da v celoti spoštuje veljavno zakonodajo ter posluje v skladu z dobrimi poslovnimi običaji. AMIS je že napovedal vložitev še ene bolj obsežne odškodninske tožbe proti Telekomu Slovenije zaradi različnih oblik in načinov Telekomove zlorabe prevladujočega položaja.

    Objavljeno: 22.1.2008
  • Mobilnik kot zvitek

    Philipsovo podjetje Polymer Vision je predstavil prvi mobilni telefon z zaslonom v obliki zvitka, ki ima 5-palčno diagonalo, medtem ko je sam mobilnik povsem običajnih mer.

    Objavljeno: 22.1.2008
  • Prihaja Lenovo X300

    Na splet so pobegnile fotografije in podatki o novem ultralahkem prenosniku znamke Lenovo, ki pravzaprav napoveduje celo novo serijo prenosnih računalnikov kitajskega izdelovalca.

    Objavljeno: 22.1.2008
  • Internet Explorer 7 kmalu obvezen

    Microsoft bo 12. februarja preko sistema Windows Server Update Services (WSUS) vsem poslovnim uporabnikom operacijskega sistema Windows XP samodejno naložil Internet Explorer 7.

    Objavljeno: 21.1.2008
  • Brezplačno iz bitnih v vektorske slike

    Oddelek za umetno inteligenco na Stanfordski univerzi je razvil brezplačno spletno orodje za pretvarjanje bitnih slik v vektorske, ki je sodeč po prvih odzivih izjemno kakovostno.

    Objavljeno: 21.1.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji