Objavljeno: 25.1.2008

Mozilla slavi 10 let

Minilo je 10 let, odkar je Netscape Communications Corporation izdal sporočilo za javnost, v katerem je napovedal odpiranje kode brskalnika Netscape Communicator.

Takrat vodilni brskalnik naj bi imel 68 milijonov uporabnikov, razvijalci pa so jih z odpiranjem kode želeli odvrniti od prehoda na Internet Explorer in pridobiti nove uporabnike, a se jim račun ni izšel.

Na prvi pogled idealen razvojni model z izvorno kodo pod okriljem licence, podobne GPL, v katerem bi sodelovala široka skupnost razvijalcev, je prinesel kopico nepričakovanih težav.

Razvijalci so namreč izvorno kodo načrtovanega Netscape Communicatorja 5.0 zavrgli, ker se je izkazala za zelo nekvalitetno, zato so iz nič začeli z razvojem novega rodu programske opreme z imenom Mozilla.

Vse različice Netscapa od 6.x naprej in mnogi drugi brskalniki (na čelu s Firefoxom) temeljijo na izvorni kodi, ki jo je vzdrževala Mozilla Organization (danes Mozilla Foundation).

Mozilla (izpeljanka besedne zveze "Mosaic killer") je bila sicer tudi razvojno ime brskalnika Netscape in maskota podjetja - rdeč tiranozaver, podoben Godzilli, po kateri je dobila Mozilla ime.

Leto 1998 je bilo sicer za Netscape in Mozillo pogubno, saj je že naslednje leto Internet Explorer imel dvakrat večji tržni delež. Danes pa v drugi vojni brskalnikov duh Mozille oživlja Firefox, ki ga uporablja tudi večina bralcev Monitorjevega spleta.

www.mozilla.org

www.mozilla.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji