Objavljeno: 12.2.2008

Poročamo z Mobile World Congress

Glede na dejstvo, da je letošnje leto očitno »prestopno« na področju velikih napovedi novih tehnologij, je največji letni dogodek na področju mobilne telefonije – Mobile World Congress v Barceloni – predvsem priložnost za predstavitve novih modelov telefonov.

Večino let je sejem (doslej znan pod imenom GSM World Congress in pred par leti še lociran v francoskem Cannesu) služil predstavitvam »revolucij« – oziroma vsaj tako zapakiranih novih tehnologij in platform. Širokopasovna mobilna omrežja, mobilna televizija, novi operacijski sistemi za pametne mobilne telefone in tako naprej. A letos je drugače – omrežja HSDPA so večinoma že nameščena, s četrto generacijo se prav nikomur ne mudi, nove različice operacijskih sistemov so bile bodisi predstavljene lani (Windows Mobile 6, Symbian S60 3rd Edition, Mac OS X za iPhone), ali pa šele bodo letos (Google Android) in medtem ko je mobilna televizija še zmeraj zelo vroča tema, so predstavljene tehnologije bolj ali manj enake kot lani in vsa vpletena podjetja (operaterji, ponudniki telefonov in omrežne opreme) samo še držijo pesti, da bo do Evropskega prvenstva v nogometu vse dejansko delovalo.

Zato pa smo videli veliko novih telefonov. Prvi je z ofenzivo že večer pred sejmo začel Sony Ericsson, ki je vse presenetil s telefonom Xperia X1 z Windows Mobile. Poleg tega so predstavili tudi par novih telefonov iz serije Cyber-shot, ki se ponašajo s fotoaparati s po 3 in 5 megapikslov ter vgrajenim GPS in en nov Walkman. Vsi njihovi novi telefoni višjega razreda bodo sedaj podpirali HSDPA, kar je področje, kjer je Sony Ericsson precej zaostal za konkurenco.

Izmed velikih proizvajalcev lahko rečemo, da je s predstavitvijo najbolj razočarala Nokia, saj njihov najbolj pričakovan telefon – N96 - po funkcijah in obliki ne predstavlja bistvene nadgradnje trenutno najbrž najbolj dodelanega telefona na svetu – N95. To mnenje očitno delijo tudi pri Samsungu, saj so predstavili že napovedovani SGH-G810, ki tako po funkcijah kot po videzu več kot le spominja na N95. Prav tako podpira HSDPA, ima fotoaparat z ksenonsko bliskavico in 5 megapiksli ter izhod za TV. Vendar pa G810 ni edina, niti najbolj zanimiva Samsungova novost. Izjemno stilski SHG-F480 po videzu cilja nekoliko na iPhone in predvsem na LGjevo Prado, vendar se podobno kot G810 ponaša s HSDPA in zmogljivim fotoaparatom. SGH-D900, oziroma Soul, je telefon, ki ga boste v Barceloni najpogosteje videli, saj reklame zanj prekrivajo mnoge stavbe. Gre za naslednika D600, kar pomeni, da je tanek in zmogljiv, na dotik občutljive kote zaslona predhodnika pa je sedaj zamenjal dodaten zaslon, na katerem se ikone spreminjajo glede na funkcije, ki so na voljo (če denimo kličemo, poslušamo glasbo, pišemo sporočila …). Poleg tega se D900 hvali še s posebnim vezjem za poslušanje glasbe, ki so za Samsung razvili pri Bang & Olufsnu.

Kljub vse večjim finančnim težavam in odsotnosti fokusa Motorola ne more manjkati na takšnem sejmu. Med najzanimivejšimi izdelki je nova različica MOTO Z6, ki so ji sedaj dodali Wi-Fi, to je pa tudi vse. Vsekakor večji potencial lahko pričakujemo od W161 in W181, naslednikov enega najboljših in najpreprostejših telefonov lanskega leta MOTOFON F3. W161 ima prav tako črno beli zaslon, medtem ko ima W181 barvnega, nadgradnjo na področju funkcij pa predstavlja dodatek FM radia. Največji proizvajalec pametnih telefonov z Windows Mobile, tajvanski HTC, je v Barceloni končno izpolnil zamujeno obljubo in predstavil svoj prvi UMPC z imenom Shift. To bo njihova prva naprava, ki jo bo poganjala Vista z uporabniškim vmesnikom Origami Experience 2. HTC se tako podaja v konkurenco z Asusovim EeePC-jem, vendar z bolj razkošnim izdelkom (vključena podpora za GSM/GPRS/HSDPA, na dotik občutljiv zaslon, 40 GB disk …), vendar bo začetna cena kar 1200 evrov. Hkrati so predstavili še Advantage, ki je vseeno prej telefon kot UMPC, čeprav ima kar 5-palčni zaslon. Kljub temu poganja Windows Mobile.

www.mobileworldcongress.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji