Objavljeno: 8.2.2008

E-uprava za vsak žep

Notranji minister Dragutin Mate je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil, da je vlada potrdila predlog novel zakonov o osebni izkaznici in o potnih listinah.

V skladu s prvo novelo se bodo državljani in državljanke (četudi nimajo stalnega bivališča v Sloveniji) ob vložitvi vloge za osebno izkaznico odločil, ali bodo zaprosil za osebno izkaznico s čipom ali brez njega.

Čip bo vseboval kvalificirano digitalno potrdilo in zdravniški certifikat, tako da bo osebna izkaznica imela trojno vlogo - poleg dosedanje vloge bo nadomestila tudi zdravstveno izkaznico in bo služila poslovanju z e-upravo.

Država se je tako prvič konkretno lotila približevanja kvalificiranih digitalnih potrdil državljanom in državljankam, ni pa še povsem jasno, kaj vse bo hranil zdravniški certifikat, ki nadomešča po mnenju stroke precej neposrečene zdravstvene izkaznice.

Mate je sicer še poudaril, da bodo stare izkaznice še naprej ostale v veljavi, nove bodo na voljo predvidoma spomladi za okoli 20 evrov, izgube ali kraje osebnih izkaznic pa ne bo treba več objavljati v uradnem listu, ampak le na upravnih enotah.

Praktična novost je tudi digitalno skladišče fotografij, ki ga bodo polnili kar fotografi preko varne povezave, kar bo odpravilo potrebo po optičnem prebiranju slik na upravnih enotah.

Ker se bodo fotografije v skladišču hranile eno leto, državljani in državljanke v tem obdobju ne bodo potrebovali novih fotografij.

e-uprava.gov.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji