Objavljeno: 12.2.2008

Yahoo zavrača Microsoftovo ponudbo

Vodstvo družbe Yahoo je uradno zavrnilo ponudbo Microsofta, ki pripravljen odšteti 44,6 milijard dolarjev za prevzem spletnega ponudnika. V obrazložitvi je Yahoo navedel, da ponujeni znesek opazno odstopa od ocenjene vrednosti družbe, vrednosti njenih sredstev in predvsem ocene potenciala, zlasti po tem, ko je družba veliko vložila v nov sistem spletnega oglaševanja, od katerega pričakujejo velik in zanesljiv vir prihodkov. Kljub temu je vodstvo pripravljeno na pogovore o drugih možnostih strateškega sodelovanja.

Analitiki so kljub stališču predstavnikov družbe mnenja, da Yahoo pravzaprav ni povsem zavrnil možnosti za prodajo, temveč gre predvsem za taktično potezo, s katero želijo iztržiti še višjo kupnino. Microsoft je ponudil odkupno ceno na delnico v višini 31 dolarjev, po objavi namere pa je vrednost delnic družbe Yahoo poskočila na 29 dolarjev. Pri tako majhni razliki je pač moč pričakovati, da prevzeta družba ne bo sprejela ponudbe.

Pojavile so se tudi govorice, po katerih naj bi vodstvo družbe Yahoo iskalo druge potencialne kupce, vendar drugih ponudnikov niso našli. Microsoft v odgovoru na zavrnitev navaja, da namere za prevzem še niso opustili, vendar uradno niso sporočili, ali nameravajo spremeniti prevzemno ceno. Analitiki menijo, da sta zdaj na vrsto dve možnosti - zvišanje prevzemne kupnine ali pa sovražni prevzem. Večina meni, da je najbolj verjeten prvi scenarij, ocenjujejo pa, da bi Microsoft utegnil ceno povišati tja do 35 dolarjev na delnico ali nekaj več kot 50 milijard dolarjev.

http://www.microsoft.com

http://www.yahoo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji