• 31-palčni OLED televizor Samsung

    Na razstavnem prostoru korporacije Samsung je moč zaslediti marsikaj. Ena bolj obleganih novosti je vsekakor televizor OLED diagonale 31 palcev oz. okoli 80 cm. Gre za tanki zaslon nove generacije, ki med delovanjem potroši opazno manj energije kot primerljivi LCD ali plazemski zaslon, poleg tega pa je večja tudi kotna vidljivost in kontrastnost prikazane slike. Debelina naprave je vsega kake dva centimetra, na voljo pa naj bi bil v letu 2009. O ceni pa predstavniki Samsunga raje niso govorili…

    Objavljeno: 4.3.2008
  • Tuš Telekom proti Telekomu

    Telekomunikacijski operater Tuš Telekom (nekdanji Voljatel) in Telekom Slovenije se intenzivno pogajata o izvensodni poravnavi in umiku Tuševe odškodninske tožbe proti Telekomu v višini 21,5 milijona evrov, ki jo je Tuš Telekom vložil konec lanskega leta zaradi Telekomovega favoriziranja SIOLa. Ne v Telekomu ne v Tuš Telekomu nam po pričakovanju pogajanj niso izrecno potrdili, je pa Boris Ziherl, Telekomov predstavnik za medije, povedal: "S Tuš Telekomom se ne dogovarjamo o izvensodni poravnavi, ampak s tem podjetjem potekajo komercialni dogovori o pogojih sodelovanja." Ivica Kranjčević, direktor Tuš Telekoma (pred tem zaposlen na vodstvenih mestih v Mobitelu in Telekomu) je povedal: "Glede na siceršnje poslovanje med družbama Tuš Telekom in Telekom Slovenije in tudi glede na dejstvo, da so sodni spori običajno zelo dolgi, smo pri Tuš Telekomu praviloma bolj naklonjeni vsakim drugim oblikam razreševanja medsebojnih odnosov kot sodnim".

    Objavljeno: 4.3.2008
  • Intel Atom in Centrino 2

    Prvi uradni dan prireditve CeBIT je Intel predstavil novosti v svojem programu mobilnih procesorjev, osvežitve pa je bila deležna tudi platforma Centrino.

    Objavljeno: 4.3.2008
  • EEE z večjim zaslonom

    Asus je potrdil napovedi in izdal prve podrobnosti in fotografije o večjem bratu tudi pri nas nadvse priljubljenega prenosnika EEE, ki so ga nekateri opazili tudi na CeBIT-u.

    Objavljeno: 4.3.2008
  • Tomtomove novosti

    Nizozemski proizvajalec navigacijskih naprav TomTom je na tiskovni konferenci predstavil nekaj letošnjih novosti. Pri strojni opremi je to nova serija navigatorjev, imenovana GO, premore pa naprave GO 930, GO 730 in GO 530.

    Objavljeno: 4.3.2008
  • Microsoft in CeBIT 2008

    Še pred uradno otvoritvijo sejma je svojo tiskovno konferenco pripravil tudi Microsoft. Ključni govorec je bil letos, po kar šestih letih odsotnosti s prireditve CeBIT, sam Steve Ballmer, CEO podjetja Microsoft.

    Objavljeno: 3.3.2008
  • Telekom Slovenije naj ostane doma

    Komisija za prodajo 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije vladi predlaga, naj ne sprejme nobene ponudbe, saj nobena ne ustreza njenim pričakovanjem.

    Objavljeno: 3.3.2008
  • Fujitsu Siemens začel z zelenjem

    Fujitsu Siemens je na svoji tiskovni konferenci izpostavil temo letošnjega Cebita, okolju prijazno računalništvo. Predstavili so njihove ideje in videnja na to temo, predvsem pa poudarili ekonomične prednosti okolju prijaznih rešitev.

    Objavljeno: 3.3.2008
  • Green IT - moto letošnje prireditve CeBIT

    Na letošnjem CeBIT-u se predstavlja 5,845 razstavljavcev iz 77 držav celotnega sveta.

    Objavljeno: 3.3.2008
  • Mobilni Firefox trčil ob zid

    Skupnost Mozilla že od lanskega leta razvija mobilno različico spletnega brskalnika, s katero želi ponoviti uspeh svojega Firefoxa na namiznih računalnikih.

    Objavljeno: 3.3.2008
  • Norton Ghost 14.0

    Podjetje Symnatec je objavilo novo različico priljubljenega programa za izdelavo diskovnih slik in varnostnih kopij Norton Ghost 14.0. Nova različica prinaša pomembne novosti na področju varovanja in povrnitve podatkov ter iskanja podatkov v varnostnih kopijah. Tako kot doslej Norton Ghost ponuja varovanje celotnega računalnika, vključno z operacijskim sistemom, programi in podatki. Poleg optičnih nosilcev lahko zdaj uporabniki kopije izdelujejo na oddaljene strežnike FTP ali omrežne naprave NAS.

    Objavljeno: 2.3.2008
  • Google tudi v zdravstvu

    Google je razkril nekatere podrobnosti o novi spletni storitvi Google Health, s katero bodo lahko uporabniki na enem mestu hranili svoj zdravstvene podatke, naročali storitve in komunicirali z zdravniki. Projekt v družbi Google omenjajo že več časa, vendar doslej podrobnosti niso bile znane. Na novem blogu za Google Health pa si je mogoče zdaj prebrati nekaj podrobnosti in ogledati zaslonske slike nove storitve.

    Objavljeno: 2.3.2008
  • Prenosi v terabitih na sekundo

    IBM je prikazal prototip nove tehnologije, ki omogoča drastično večje hitrosti prenosa podatkov prek optičnih povezav z bistveno manjšo porabo energije, kot dosedanje električne in optične povezave. Tehnologija z imenom "green optical link" naj bi omogočala prenos podatkov s hitrostjo kar 8 Tb/s (8000 Gb/s), pri čemer porabi tja do desetkrat manj energije, kot dosedanji najzmogljivejši sistemi. Nov dosežek temelji na optičnih oddajnikih in sprejemnikih predstavljenih pred letom dni, zdaj pa so nove optočipe, kot pravijo tem komponentam, vgradili v elektronsko vezje in prikazali delovanje prototipa na razdalji okoli sto metrov. Kako pomemben je nov dosežek dovolj zgovorno govori podatek, da dosežena prepustnost zadošča za prenos tja do 5.000 sočasnih prenosov video posnetkov v visoki (HD) ločljivosti. Pri IBMu menijo, da lahko komercialno ponudijo tehnologijo že v nekaj letih, sočasno pa razvijajo že nove prototipe, ki bodo dosegli še večje prepustnosti.

    Objavljeno: 1.3.2008
  • Microsoft niža ceno Windows Viste

    Microsoft je presenetil javnost z najavo, da namerava znižati prodajne cene operacijskega sistema Windows Vista. Objava je presenečenje zlasti zato, ker Microsoft doslej ni skoraj nikoli nižal priporočene prodajne cene svojih izdelkov, kaj šele za tako mlade izdelke, kot je Windows Vista. V ZDA se bo priporočena prodajna cena za Windows Visto Ultimate spustila iz 299 na 219 dolarjev, Home Premium različica pa bo stala 129 namesto 159 dolarjev. Pri Microsoftu so tudi sporočili, da bodo podobna znižanja tudi na drugih razvitih trgih, medtem ko bodo na trgih v razvoju odpravili razliko v ceni med nadgradnjo in polno različico za okolja Windows Vista Home Basic in Home Premium.

    Objavljeno: 29.2.2008
  • Strežniške novosti iz Hewlett Packarda

    HP je predstavil več novosti na področju tehnoloških rešitev za podjetja, med katerimi so nova strežniška rezina Integrity, nova različica operacijskega sistema HP-UX 11i in sistem strežniških rezin HP BladeSystem. Najpomembnejša novost je strežniška rezina HP Integrity BL870c, ki združuje modularno infrastrukturo in energijsko učinkovitost sistema HP BladeSystem ter visoko zmogljivost strežnikov HP Integrity. Novost zmanjšuje porabo energije do 25 odstotkov ter povečuje prostorsko učinkovitost, saj lahko v eno strežniško ohišje namestimo 2,5-krat več rezin BL870c kot v primeru običajnih strežnikov.

    Objavljeno: 29.2.2008
  • Microsoftov trio junakov

    Microsoft je skladno z dosedanjimi napovedmi objavil nove različice treh ključnih izdelkov v portfelju programskih paketov za poslovna okolja. S koncem februarja so prišli v prodajo končne različice paketov Windows Server 2008 in razvojnega okolja Visual Studio 2008, medtem ko bo končna koda podatkovnega strežnika SQL Server 2008 na voljo šele v tretjem četrtletju. Microsoft je obenem napovedal tudi dodatne izdelke, ki temeljijo na najsodobnejših strežniških tehnologijah in so prilagojeni uporabi v najrazličnejših okoljih - malih in srednje velikih podjetjih, sistemih za shranjevanje podatkov in okoljih visokozmogljivega računalništva.

    Objavljeno: 29.2.2008
  • Prihaja Google Sites

    Google je objavil novo storitev Google Sites, ki sodi v širšo zbirko spletnih programov Google Apps. Nova storitev je nastala iz nekdanje storitve JotSpot, ki jo je razvilo istoimensko podjetje, kupljeno s strani družbe Google leta 2006. Novo orodje je namenjeno podjetjem in skupinam ljudi, ki želijo medsebojno sodelovati in objavljati informacije, ki so dostopne zaprtemu ali odprtemu krogu uporabnikov. Z novim orodjem si lahko vsakdo naredi lasten portal narejen iz več gradnikov, ki omogočajo skupinsko delo, hrambo podatkov, po vzoru drugih izdelkov, kot sta denimo Microsoft SharePoint in SocialText. Nove portala lahko uporabnik pripravi na podlagi predlog, brezplačno pa nudijo 10 GB prostora za podatke.

    Objavljeno: 28.2.2008
  • HP prenavlja pomnilniške sisteme EVA

    Hewlett-Packard je predstavil novo virtualno diskovno polje za hranjenje podatkov StorageWorks 4400 Enterprise Virtual Array (EVA4400), ki je preprosto za upravljanje in kot tako posebej zasnovano za srednje velike organizacije. Diskovno polje EVA4400 vključuje nekatere virtualizacijske zmožnosti, ki so bile doslej na voljo le pri izdelkih najvišjega cenovnega razreda, opremljeno je s podvojeno strojno opremo in podpira programsko oprema za lokalno in oddaljeno podvajanje podatkov. S tem odpravlja enotne točke odpovedi in pomaga zagotoviti najvišjo stopnjo neprekinjenega delovanja. Sistem EVA4400 je mogoče razširiti z največ 96 diski, ki skupaj ponujajo do 96 TB pomnilniškega prostora. Novost je tudi podpora za SAN omrežja in stikala s hitrostjo 8 Gb/s.

    Objavljeno: 28.2.2008
  • Rekordna kazen za Microsoft

    Zaradi nespoštovanja sodne odločitve iz leta 2004 bo moral Microsoft plačati kazen v višini 899 milijonov evrov (okoli 1,4 milijarde dolarjev). Evropska komisija je v obrazložitvi navedla, da ameriško podjetje ni razkrilo ključnih delov programske kode, s katero bi lahko tekmeci enakopravno konkurirali na trgu. To je že tretja kazen, ki je doletela Microsoft na isto temo, saj so leta 2004 morali plačati 497 milijonov in leta 2006 še dodatnih 280 milijonov evrov. S tem si je Microsoft prislužil ne preveč laskav dosežek, kot prvo podjetje v zadnjih 50 letih, ki v Evropi kljub jasnim sodnim določilom ne spoštuje dogovorov. Kazen Evropske komisije prihaja le teden po temu, ko je Microsoft objavil nekaj ključnih elementov svoje programske kode, vendar očitno ne dovolj. Prav nasprotno, saj je EU v zadnjem mesecu odprla dve novi preiskavi proti velikanu iz Redmonda.

    Objavljeno: 28.2.2008
  • Nov Monitor in Monitor TV

    Z novo številko revije Monitor, ki je izšla v torek, 26. februarja, je na voljo tudi nov Monitor TV. Ta je na priloženi plošči (ki jo lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost. Starejše oddaje Monitor TV si lahko ogledate v arhivu, na spletu pa si lahko sedaj ogledate oddajo prejšnjega meseca.

    Objavljeno: 27.2.2008
  • Se tudi zadnji kandidat za nakup Telekoma umika?

    Potem ko je islandski Skipti prejšnji teden zaradi dolgotrajnih pogajanj zagrozil z umikom iz pogajanj za nakup 49,13 odstotnega deleža slovenskega nacionalnega Telekoma, je ta teden z umikom zagrozil tudi angleško-nemški investicijski sklad Bain Capital & Axos Capital, ki sodeluje s slovenskim podjetjem BT Globalne storitve. Sklad je komisijo za privatizacijo Telekoma Slovenije pisno obvestil, da se umika iz postopka pogajanj in da ne namerava do novega roka 29. februarja ponovno dopolnjevati svoje ponudbe. Podobno kot Skipti je tudi Bain Capital & Axos Capital razočaran nad zavlačevanjem komisije, ki je že večkrat prestavljala roke za sprejetje dokončne odločitve o prodaji Telekoma Slovenije. Sklad je sicer pripravljen nadaljevati pogovore, vendar pa samo, če bo komisija za privatizacijo izpolnila njegove pogoje. Finance pišejo neuradno, da naj bi bila pogoja dva; da komisija potrdi, da je njihova ponudba usklajena s slovensko zakonodajo in da so izbrani kot eksluzivni sogovornik. Matjaž Janša, predsednik pogajalske skupine meni, da obe ponudbi še vedno nista optimalni in da jih bosta oba kandidata lahko izboljšala do 29. februarja.

    Objavljeno: 27.2.2008
  • Ožičena telefonija menda (še) ni mrtva

    Siemensov oddelek Home and Office Communication Devices (SHC) je pred kratkim praznoval 15-letnico svoje blagovne znamke Gigaset in v ta namen v angleškem Windsorju zbral novinarje iz cele Evrope.

    Objavljeno: 27.2.2008
  • Prenovljeni prenosniki Apple MacBook

    Apple je rahlo osvežil družino prenosnih računalnikov MacBook in MacBook Pro, ki zdaj vsebujejo najnovejše Intelove procesorje Core 2 Duo, znane pod delovnim imenom Penryn. Hkrati so kupcem ponudili večje diske, večina prenosnikov pa ima že v osnovi 2 GB RAM. Najzmogljivejši model MacBook Pro ima tako zdaj Intel Core 2 Duo s takom 2,6 GHz in 6 MB drugonivojskega predpomnilnika, 4 GB RAM, 300 GB disk in grafiko Nvidia GeForce 8600 GT s 512 MB RAM. Modeli MacBook gredo do taktov 2,4 GHz pri procesorjih in do 250 GB diskovja. Tako kot doslej so novi prenosniki Apple bogato opremljeni z vmesniki, tudi brezžičnim po protokoli 802.11n, med drugim pa imajo vgrajeno tudi video kamero iSight. Prenosniki MacBook imajo vgrajen 13,3-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 pik, medtem ko imajo MacBooki Pro 15,4-palčni zaslon z ločljivostmi od 1440 x 900 do 1680 x 1050 pik. Cene se v ZDA pričnejo pri 1.100 dolarjih za model MacBook in 2.000 dolarjih za MacBook Pro.

    Objavljeno: 27.2.2008
  • IBM prenavlja računalnike mainframe

    IBM je predstavil novo generacijo računalnikov mainframe System Z10, ki nudi okoli 50% večjo zmogljivost od dosedanjih modelov. Sistem temelji na novih procesorjih, ki imajo po štiri procesorska jedra, v vsak sistem pa IBM lahko vgradi skupno do 64 jeder. Z uporabo vodila Infiniband so poleg tega več kot podvojili interno prepustnost pretoka podatkov, ki zdaj znaša 6 GB/s. Tako kot doslej novi System Z10 podpira virtualizacijo in širok nabor operacijskih sistemov, od nativnega z/OS do Linuxa. IBM novi računalnik mainframe pozicionira tudi kot ekološko bolj sprejemljivo alternativo manjšim strežnikom. Po ocenah inženirjev ima procesno moč okoli 1.500 standardnih strežnikov, pri čemer porabi 85% manj energije in zavzema 85% manj prostora. Računalniki mainframe so za IBM še vedno zelo lep posel, kjer letno ustvarijo okoli 1,5 milijarde prometa, prodaja pa je konstantna in ne vpada, kot bi pričakovali glede na zrelo obdobje tovrstnih arhitektur.

    Objavljeno: 27.2.2008
  • Novi Cyber-shoti

    Sony je v Las Vegasu predstavil niz novih izdelkov s področja zabavne elektronike in računalništva, med katerimi izstopata tudi dva nova digitalna fotoaparata. Prvi je model Cyber-shop W300, ki se lahko pohvali s kompaktnimi dimenzijami, vendar zelo visoko ločljivostjo - tipalo namreč premore kar 13,6 milijonov pik. Objektiv Carl Zeiss nudi trikratni optični zum, vgrajen pa je zaslon velikosti 6,8 cm ki premore ločljivost 230.000 pik. Med ostalimi lastnostmi izstopajo še občutljivost ISO 6400, sistem za stabilizacijso slike Super SteadyShot in izhod za prikaz fotografij na televizorjih z visoko ločljivostjo. Tako kot drugi novejši Sonyevi fotoaparati ima vgrajene algoritme za razpoznavanje obrazov in pametno zaznavanje prizorov. Fotoaparat se povrh vsega lahko pohvali z ohišjem iz titana, ki je odporno proti praskam in približno petkrat bolj trpežno kot nanos iz aluminija.

    Objavljeno: 27.2.2008
  • Adobe AIR za spletne programe

    Adobe je na razvojni konferenci objavil pred časom najavljeno platformo AIR (Adobe Integrated Runtime), s katero je mogoče razviti bogate spletne programe, ki med drugim delujejo lahko tudi brez priključitve na internet. Adobe je zbral okoli platforme kar nekaj uglednih strank, med katerimi so AOL, eBay, Nasdaq, New York Times, Sharp, Atlantic Records, BBC, Business Objects, Deutsche Bank in FedEx, ki so že predstavile prve programe narejene na platformi AIR.

    Objavljeno: 26.2.2008
  • Pakistan skoraj izklopil YouTube

    Pakistanske oblasti so lokalnemu ponudniku interneta ukazale blokirati dostop do spornih strani na servisu YouTube, pri tem pa so kot kaže slučajno onemogočili dostop do servisa vsem uporabnikom na svetu za skoraj dve uri. Pakistan se je odločil blokirati dostop do YouTuba zaradi posnetkov, ki so žaljivi za Islam. Pakistanski telekom pa se je kot kaže uspel predstaviti celotnemu internetnemu omrežju kot najboljši ponudnik dostopa do YouTubea, zato so se vsi usmerjevalniki povezali na njih. Ker so pri tem blokirali dejansko povezavo na YouTube, so hote ali nehote povzročili blokado vsem uporabnikom, ne samo Pakistancem. Več kot očitno je, da ostali ponudniki pri usmerjanju prometa niso preverjali naslovov, ki so jih podtaknili v Pakistanu, zato je tudi prišlo do zmede. Varnostni analitiki so pravzaprav presenečeni in zaskrbljeni, da je do take preusmeritve sploh prišlo, saj bi ponudniki praviloma morali preverjati povezave. Nekateri menijo, da bo to zdaj postal precedens za podobne manevre drugod po svetu.

    Objavljeno: 26.2.2008
  • EU financira internetni TV standard

    Evropska Unija je sklenila financirati projekt novega standarda, s katerim bi lahko spremljali TV programe prek internetnih povezav. V ta namen so namenili 14 milijonov evrov, dodatnih 5 milijonov pa bo primaknilo okoli 21 partnerjev projekta, med katerimi izstopata BBC in EBU (European Broadcasting Union). Predlagani standard naj bi za delovanje uporabljal omrežje in tehnologijo P2P, za osnovo pa bodo uporabili kar priljubljeni protokol BitTorrent. Projekt z imenom P2P Next naj bi trajal približno štiri leta, kot rezultat pa bomo lahko TV programe, tako posnetke kot oddajane v živo, spremljali prek internet povezave, v ta namen pa bodo razvili tako programske odjemalce, kot tudi posebne internetne sprejemnike za povezavo neposredno na TV. Prvi gradniki naj bi bili nared do avgusta 2008, bolj otipljivi prototipi pa sredi leta 2009.

    Objavljeno: 26.2.2008
  • DVD zapisovalnik za neučakane

    Samsung je predstavil doslej najhitrejši DVD zapisovalnik na svetu. Najnovejši izdelek z oznako SH-S223 omogoča zapisovanje na nosilce DVD+/-R s hitrostjo 22x, kar pomeni, da je za zapisovanje polnega nosilca dovolj počakati le 4 minute in 26 sekund. Pri tem dosega visoko hitrost z uporabo navadnih nosilcev označenih za zapisovanje s hitrostjo 16x, pri tistih z oznako 8x pa zmore brez napak zapisovati s hitrostjo do 12x. Tudi na ostale nosilce zapisuje z visoko hitrostjo in sicer 12x pri medijih DVD-RAM, 16x pri nosilcih DVD+R DL, 12 x pri DVD-R DL, 8x pri DVD+RW in 6x pri DVD-RW. Na računalnik ga priključimo prek vmesnika SATA.

    Objavljeno: 25.2.2008
  • Platforma za igralce

    Intel je predstavil novo procesorsko platformo za ljubitelje iger, ki prinaša navdušencem možnost uporabe do osmih jeder v osebnem računalniku. Nova platforma z delovnim imenom Skulltrail sloni na osnovni plošči D5400XS, ki sprejme do dva procesorja Intel Core 2 Extreme QX9775, od katerih ima vsak kar 12 MB velik drugonivojski predpomnilnik, podporo za sistemsko vodilo s taktom 1.600 MHz, vsako jedro pa deluje s taktom 3,2 GHz. Za poznavalce je Intel poleg tega odstranil vse zaščite proti navijanju frekvenc, tako da bo nova platforma raj za ljubitelje modifikacij. Vse skupaj seveda še zdaleč ni poceni, saj bodo navdušenci za vsak procesor odšteli 1.500 dolarjev pa še dodatnih 650 dolarjev za osnovno ploščo. Če dodamo k temu še več grafičnih kartic in obilico pomnilnika, kar sodi v tovrstne računalnike, je stroške že zavidljivo visok. Intel med tem že zre v prihodnost in načrtuje procesorje s šestimi jedri, ki nastajajo pod delovnim imenom Dunnington. Ta naj bi bil nared proti koncu leta, nato pa bo na vrsti procesor Nahelm, ki bo vseboval osem jeder.

    Objavljeno: 25.2.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji